Noi telegrame secrete făcute publice: Ce decizie a luat Trump pentru "a-i face în ciudă" lui Obama

14-07-2019 16:17


Ce decizie a luat Trump pentru

Donald Trump a ieşit din Acordul de la Viena din 2015 privind dosarul nuclear iranian pentru "a-i face în ciudă" lui Obama, potrivit unei telegrame a fostului ambasador Kim Darroch, divulgată de Mail on Sunday.

Fostul ambasador britanic în Statele Unite Kim Darroch a scris, într-un dintre telegrame, că Donald Trump a ieşit din Acordul privind dosarul nuclear iranian, deoarece acesta este asociat predecesorului său Barack Obama, potrivit BBC.

”Rezultatul ilustrează paradoxul acestei administrații: ai acces nelimitat, putând să te vezi cu cei care-i sunt apropiați președintelui, dar, în realitate, Administraţia mizează pe un act de vandalism diplomatic, aparent din motive ideologice şi de personalitate - era vorba despre acordul lui Obama”, a scris Kim Darroch într-o telegramă diplomatică, în mai 2018.

Informația intervine la o săptămână de la scandalul diplomatic declanșat după ce Mail on Sunday a publicat conținutul unor telegrame secrete, în care ambasadorul îl numea "incompetent" pe Trump.

În urma acestul scandal, Kim Darroch a demisionat din funcție.

Ce a transmis ambasadorul Guvernului de la Londra

 

Mail on Sunday scrie că telegrama a fost scrisă după ce, în mai 2018, Boris Johnson, la acea vreme ministru de Externe, s-a dus la Washington cu scopul de a încerca să-l convingă pe preşedintele american să nu scoată Statele Unite din acordul nuclear semnat în 2015, informează News.ro.

Într-o telegramă trimisă ulterior, Kim Darroch a relevat disensiuni în echipa lui Donald Trump cu privire la această decizie şi a criticat absenţa unei strategii pe termen lung a Casei Albe.

”Ei nu pot să formuleze vreo stategie în «ziua următoare», iar contacte cu Departamentul de Stat în această dimineaţă nu sugerează vreun fel de plan în vederea întinderii unei mâini partenerilor şi aliaţilor, fie din Europa, fie din regiune”, a scris ambasadorul.

El a raportat de asemenea că secretarul de Stat Mike Pompeo ”s-a distanţat în mod subtil, vorbind de ”decizia preşedintelui” în cadrul discuţiilor cu Boris Johnson.

Potrivit lui Kim Darroch, Mike Pompeo a sugerat că a încercat, fără succes, să-i ”vândă” un text revizuit lui Donald Trump, dezvăluie Mail on Sunday.

Încheiat în 2015 între Iran, Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Germania şi Regatul Unit, acest document a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul angajamentului iranian de a nu se dota cu arma nucleară.

La 8 mai 2018, Doald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acest acord.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO