Noi ipoteze in cazul catastrofei miniere din Turcia. Ce a provocat explozia care a ucis 301 oameni

19-05-2014 07:54


La o saptamana de la catastrofa miniera din Turcia, soldata cu 301 morti, apar si primele sanctiuni. 25 de persoane au fost arestate, iar trei dintre ele sunt cercetate pentru omor din culpa.

Printre acestea se afla si directorul general al minei de la Soma.

Accidentul a provocat un nou val de furie in randul populatiei, la adresa guvernului conservator al Turciei. Acuzatiile si arestarile au venit dupa ce un raport preliminar a stabilit ca accidentul NU s-a produs din cauza unei generator electric, asa cum se vehiculase la inceput.

Bekir Sahiner, procuror: "Cei care se fac vinovati de neglijenta sunt directorul tehnic, directorul general, responsabilul de protectia minei, presedintele Consiliului de Administratiei si sefii de tura".

Incendiul ar fi pornit de la carbunii care s-au incalzit dupa ce au intrat in contact cu aerul, generand o mare cantitate de monoxid de carbon in mina. De altfel, se pare ca in galerii nu existau detectoare de monoxid de carbon.

Bekir Sahiner, procuror: "Suspectii sunt acuzati, pentru moment, de neglijenta cauzatoare de moarte".

Acuzatiile pot duce la sentinte de la 3 pana la 15 ani de inchisoare. Intre timp, autoritatile au interzis orice manifestatie la Soma, dupa protestele violente de zilele trecute. La Istanbul, insa, mii de oameni au iesit in strada si duminica seara si au acuzat partidul de la guvernare, AKP, de crima si hotie.

VIDEO PROTVPLUS.RO