Moldova, mai aproape de UE. Maia Sandu: „Summitul european găzduit de Chişinău semnalează unitatea în faţa războiului Rusiei”

maia sandu, ursula von der leyen
Twitter / @sandumaiamd

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, miercuri, că summitul Comunităţii Politice Europene, găzduit joi de ţara sa, va transmite un mesaj ferm de pace şi de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina vecină.

Aflată deja la Chişinău, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, la rândul său, un nou pachet de sprijin pentru Moldova, care să o ajute să facă faţă războiului şi să o aducă mai aproape de Uniunea Europeană.

Între cele cinci „iniţiative concrete” anunţate de preşedinta Comisiei Europene se numără şi semnarea unui acord între Republica Moldova şi UE prin care tarifele la roaming pentru telefonia mobilă vor scădea începând cu 1 ianuarie 2024.

„Atunci când vom merge în ţările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre, rămase acasă, mai des şi mai ieftin”, a subliniat preşedinta Maia Sandu.

În jur de 50 de lideri europeni, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, se vor întâlni joi la Castelul Mimi, aflat în mijlocul unei podgorii moldoveneşti, într-o demonstraţie de susţinere pentru fosta republică sovietică care a solicitat să adere la Uniunea Europeană după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Guvernul pro-occidental, care a acuzat Rusia că a pus la cale căderea sa la începutul acestui an, spune că intenţionează să folosească summitul pentru a-şi prezenta reformele şi pentru a convinge liderii să deschidă cât mai curând posibil negocierile de aderare la UE, potrivit News.ro.

Citește și
Vladimir Putin
Putin s-a supărat pe Chișinău. Maia Sandu, singurul lider din CSI care nu a fost felicitat de președintele rus
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Maia Sandu: „Mâine vom spune cu mândrie: Bun venit, Europa, la noi acasă!”

„Mâine, 1 iunie, este o zi importantă pentru Republica Moldova şi pentru prietenii şi partenerii ţării noastre, care vin în Moldova. Mâine vom spune cu mândrie: Bun venit, Europa, la noi acasă! Întreaga Europă se adună la Bulboaca - un sat frumos din ţara noastră - să discute despre securitate, energie şi despre o Europă mai bine conectată şi mai prosperă. Este o onoare pentru noi să fim gazda summitului Comunităţii Politice Europene, la care participă 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali ai Uniunii Europene. Moldova are mulţi prieteni, care sunt alături de noi şi ne susţin în aspiraţia ce uneşte cetăţenii noştri - de a construi o Moldovă europeană acasă. Prezenţa acestor lideri (...) este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură”, a declarat miercuri preşedinta Maia Sandu.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen a spus că Moldova face progrese clare pe calea aderării la UE. „Este uimitor să vedem că, în ciuda tuturor presiunilor, Moldova avansează rapid şi cu mare calitate”, a declarat ea, anunţând că UE îşi va mări „semnificativ” delegaţia de la Chişinău pentru a sprijini continuarea reformelor.

„În această săptămână, Moldova este inima Europei. Este firesc ca cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene să aibă loc aici. Casa dumneavoastră este în Europa. Noi vă susţinem la fiecare pas”, a transmis, la Chişinău, Ursula von der Leyen.

Noul pachet de sprijin al UE pentru Republica Moldova „vă va ajuta să faceţi faţă impactului unui război la uşa dumneavoastră şi vă va aduce mai aproape de UE”, a spus Ursula von der Leyen în conferinţa de presă comună cu preşedinta Maia Sandu.

Pachetul cuprinde cinci iniţiative concrete:

1. Reducerea tarifelor de roaming între UE şi Moldova

2. Oferirea unui nou sprijin economic în valoare de până la 1,6 miliarde de euro

3. Sprijinirea sectorului energetic şi de investiţii în surse regenerabile de energie

4. Creşterea securităţii şi a rezilienţei Republicii Moldova

5. Sprijinirea accelerării progreselor pe calea sa către UE.

Preşedinta Maia Sandu a reconfirmat direcţia profund prooccidentală pe care a ales-o Moldova şi a menţionat în acest sens mitingul proeuropean din 21 mai. „Cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, limbă maternă sau viziune politică, îşi doresc o viaţă sigură, într-un stat paşnic şi liber. Acest lucru l-au spus hotărât la Adunarea „Moldova Europeană” din 21 mai, 2023. Peste 80 de mii de oameni adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi mii de oameni în peste 50 de oraşe europene au spus, într-o singură voce, că locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Autorităţile de la Chişinău depun zilnic eforturi intense pentru realizarea reformelor şi îndeplinirea celor 9 condiţii ale Comisiei UE prin îmbunătăţirea sistemului de justiţie, lupta cu corupţia şi crimă organizată, consolidarea capacităţilor administrative şi rezilienţa ţării”, a asigurat şefa statului.

Maia Sandu a profitat de ocazie pentru a saluta decizia Uniunii Europene, luată marţi, de a sancţiona cinci persoane „care ameninţă democraţia şi stabilitatea ţării”.

„Conectarea noastră la Uniunea Europeană este întărită de tot mai multe acorduri şi mecanisme la care Moldova aderă. De Ziua Europei, am devenit parte a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, ceea ce ne va permite să creştem investiţiile în modernizarea drumurilor, sectorului energetic şi celui digital, să ne îmbunătăţim infrastructura şi să creştem comerţul cu ţările UE. În câteva ore, va fi lansată la Chişinău şi Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună - ceea ce ne va ajuta să consolidăm sectorul de securitate. Anume aceasta înseamnă parteneriatul cu Uniunea Europeană - anume astfel suntem mai aproape de Europa - anume astfel ne integrăm în UE - ne ajutăm reciproc la greu, celebrăm împreună succesele fiecărui membru şi suntem tot mai aproape de oamenii dragi din viaţa noastră, oriunde ne-am afla”, a arătat Maia Sandu.

„Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Legământul generaţiei noastre este să aducă Moldova în familia europeană şi să aducă Uniunea Europeană acasă. Dragă Ursula, am toată încrederea că vom reuşi!” - şi-a încheiat Maia Sandu declaraţia rostită în prezenţa preşedintei Comisiei Europene.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Miting pro-european masiv la Chişinău. Maia Sandu: „Locul Republicii Moldova e în UE” | VIDEO
Miting pro-european masiv la Chişinău. Maia Sandu: „Locul Republicii Moldova e în UE” | VIDEO

"Locul Republicii Moldova e în UE. Europa este mai multă decât o lozincă politică, e un mod de viaţă", a declarat duminică preşedinta Maia Sandu în deschiderea mitingului "Moldova Europeană" de la Chişinău, relatează radiochisinau.md.

Putin s-a supărat pe Chișinău. Maia Sandu, singurul lider din CSI care nu a fost felicitat de președintele rus
Putin s-a supărat pe Chișinău. Maia Sandu, singurul lider din CSI care nu a fost felicitat de președintele rus

În ajunul Zilei Victoriei, Vladimir Putin a transmis mesaje de felicitare liderilor din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud şi „popoarelor” Georgiei şi Moldovei.

Maia Sandu a salutat decizia UE de a sancţiona persoanele care destabilizează R. Moldova. „Mulţumim României”
Maia Sandu a salutat decizia UE de a sancţiona persoanele care destabilizează R. Moldova. „Mulţumim României”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia Uniunii Europene de a sancţiona persoanele care destabilizează situaţia în Republica Moldova.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.