Metropola unde au murit 17 oameni din cauza poluării în ultimele zile
Cel puţin 17 persoane au murit în Kabul în urma afecţiunilor respiratorii pe parcursul săptămânii trecute.
Cel puţin 17 persoane au murit în urma unor boli respiratorii la Kabul pe parcursul săptămânii trecute, a informat luni ministrul adjunct al Sănătăţii, Fida Mohammad Paikan, precizând că oraşul continuă să înregistreze niveluri "periculoase" de poluare a aerului, informează luni DPA.
În timpul unei campanii de distribuire de măşti de faţă cu filtre antipoluare, Paikan a precizat că 8.813 pacienţi suferind de afecţiuni respiratorii au ajuns în spitalele din capitala afgană săptămâna trecută, iar 17 dintre aceştia au murit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autorităţile au început să ia măsuri împotriva companiilor locale, considerate principalele responsabile pentru poluarea aerului din Kabul, după ce au primit o solicitare în acest sens din partea preşedintele afgan, a declarat luni pentru DPA Leila Samani, o purtătoare de cuvânt a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului din Afganistan.
În acest context, proprietarii sălilor de nuntă, băilor publice şi firmelor de administrare a imobilelor au fost avertizaţi să înceteze să ardă anvelope şi materiale plastice pentru a-şi asigura încălzirea, a precizat Samani.
De asemenea, rezidenţii au fost îndemnaţi să reducă utilizarea cărbunelui pentru a-şi încălzi casele.
Pe de altă parte, mulţi rezidenţi invocă sărăcia şi lipsa de electricitate drept cauză primară a poluării şi susţin că problema va fi imposibil de rezolvat în lipsa unui gaz şi a unei energii electrice mai ieftine.
Potrivit oficialilor, consumul de combustibil ne-standard, lipsa spaţiilor verzi, drumurile neasfaltate şi aşezările neplanificate sunt la rândul lor factori care contribuie la poluarea din Kabul.
Guvernul intenţionează să lanseze o campanie de conştientizare în moscheile din oraş în zilele următoare, un efort la care şi-au unit forţele circa 22 de instituţii guvernamentale.