Mesajul lui Benjamin Netanyahu catre Barack Obama: Acordul de principiu cu Iranul ameninta existenta statului Israel

Ultima actualizare: 06-04-2015 07:09
Benyamin Netanyahu si Barack Obama

Presedintele american Barack Obama si premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut, joi seara, o discutie telefonica dificila, dupa ce Teheranul si marile puteri au ajuns, la Lausanne, la un acord de principiu pe tema programului nuclear.

Potrivit Biroului premierului israelian, Netanyahu i-a reamintit lui Obama ca "un acord in aceste conditii va ameninta existenta Israelului". Premierul israelian si-a exprimat opozitia vehementa fata de acordul de principiu convenit cu Iranul, care, in opinia sa, reprezinta un "pericol grav atat pentru Israel, cat si pentru regiune si intreaga lume".

In schimb, presedintele american i-a dat asigurari premierului israelian ca "acordul (de principiu convenit la Lausanne) constituie un progres semnificativ in directia unei solutii de durata, cuprinzatoare, care sa elimine orice posibilitate ca Iranul sa obtina bomba nucleara". De asemenea, Obama si-a reafirmat angajamentul sau pentru securitatea Israelului.

Progresele inregistrare in dosarul nuclear iranian nu diminueaza preocuparea Statelor Unite pentru "amenintarile la adresa Israelului". Obama i-a spus lui Netanyahu ca a cerut echipei sale de securitate nationala sa-si intensifice consultarile cu noul Guvern israelian pe tema consolidarii cooperarii in domeniul securitatii intre cele doua tari. 

Acordul convenit cu Iranul "elimina", in cazul in care va fi implementat, "orice posibilitate" ca Republica Islamica sa fabrice arme nucleare, a declarat joi Barack Obama, dupa ce Teheranul si marile puteri au ajuns la un acord de principiu in programul nuclear iranian. Acordul-cadru va impiedica Iranul sa produca plutoniu pentru uz militar si arme pe baza de uraniu, a precizat presedintele american.

Iranul si marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, a anuntat Federica Mogherini, inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, precizand ca sanctiunile impuse Teheranului ar urma sa fie atenuate. "Am ajuns la solutii privind parametrii-cheie ai programului nuclear iranian, in cadrul unui plan comun de actiuni", crede Federica Mogherini. Capacitatile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrala de imbogatire a uraniului urmand sa ramana Natanz, a explicat Mogherini. "Suntem pregatiti sa ajungem la un acord-cadru privind programul nuclear", a explicat Mohamed Jawad Zarif, ministrul de Externe al Iranului. "S-a ajuns la un acord privind parametrii-cheie ai programului nuclear", a confirmat presedintele Iranului, Hassan Rohani.

Reprezentantii Iranului si ai grupului P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, China, Rusia si Germania), reuniti in orasul elvetian Lausanne, "sunt pregatiti sa inceapa rapid elaborarea acordului", a explicat Mohamed Zarif.

Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma sa suspende cu 66% actualele capacitati de purificare a uraniului, iar activitatile nucleare iraniene ar urma sa fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limita fiind stabilit pentru 30 iunie. Occidentul si Israelul acuza Iranul ca incearca sa fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO