Masacrul descoperit după 15 ani. Peste 6.000 de oameni, ucişi şi îngropaţi în secret

Ultima actualizare: 16-02-2020 07:12
masacru in Burundi
Twitter

Peste 6.000 de cadavre au fost descoperite în şase gropi comune în statul african Burundi.

Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Burundi a găsit peste 6.000 de cadavre în şase gropi comune din provincia Karusi (nord-est), cea mai mare astfel de descoperire după ce guvernul de la Gitega a lansat, în luna ianuarie, o campanie naţională de excavări, transmite sâmbătă Reuters.

Preşedintele comisiei, Pierre Claver Ndayicariye, a declarat vineri jurnaliştilor că au fost recuperate rămăşiţele pământeşti ale unui număr de 6.032 de victime, precum şi mii de gloanţe. Identificarea unora dintre victime a fost posibilă datorită ochelarilor, hainelor sau rozariilor acestora.

Mica ţară est-africană face eforturi pentru a depăşi trecutul violent, marcat de război civil şi decenii de masacre.

Populaţia din Burundi este divizată între grupurile etnice tutsi şi hutu. Războiul civil, încheiat în 2005 şi în care au murit 300.000 de persoane, a avut conotaţii etnice.

Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere a fost creată în 2014 pentru a ancheta atrocităţile comise începând din 1885 - când în Burundi au sosit străinii - până în 2008, când a fost implementat deplin un acord menită să pună capăt războiului civil.

Până în prezent, în Burundi au fost descoperite peste 4.000 de gropi comune şi identificate aproximativ 142.000 de victime ale violenţei. ONU a avertizat că abuzurile la adresa drepturilor omului s-ar putea înmulţi în Burundi înaintea alegerilor din mai acest an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO