Mărturii terifiante ale victimelor războiului din Ucraina: „M-au forțat să-mi sap propriul mormânt”
Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA au audiat o femeie din Ucraina, a cărei mărturie este tulburătoare. Ea a povestit cum a fost torturată, apoi soldații ruși au obligat-o să își „sape propriul mormânt”.
Povestea lui Lyubov a fost una dintre cele două mărturii îngrozitoare care au creat emoții puternice membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA, în timpul audierilor despre posibile crimele de război comise de soldații ruși în Ucraina. Audierile au avut loc miercuri, iar cei doi supraviețuitori, Lyubov și un tânăr de 16 ani, au cerut fie protejați, de aceea numele lor complet nu va fi făcut public.
Lyubov este o femeie ucraineană în vârstă de 57 de ani din Herson. Ea a povestit extrem de tulburată cum soldații ruși au bătut-o, au amenințat-o că o vor viola și au forțat-o să-și sape propriul mormânt, relatează CNN.
Torturată timp de 5 zile
Lyubov, care era contabil înainte de război a povestit cum soldații ruși au intrat cu forța în casa ei, pretinzând că ascunde arme și i-au confiscat „o hartă a Ucrainei, steagul Ucrainei, magneți suvenir cu imagini cu Ucraina, un jeton în culorile albastru și galben și o panglică - simbol cu victimele celui de-al Doilea Război Mondial.”
Russian soldiers "forced me to dig my own grave."
US lawmakers hear accounts of alleged Russian war crimes. https://t.co/DVgGVmslx7
— CNN Politics (@CNNPolitics) April 20, 2023
„Acestea au fost dovezile lor împotriva mea”, a spus ea.
A fost dusă în ceea ce ea a numit „o cameră de tortură” și ținută timp de cinci zile, unde a spus că a fost bătută, forțată să se dezbrace, tăiată cu un cuțit și amenințată că o vor viola, iar apoi o vor ucide.
„Apoi, am fost scoasă pe teren și m-au bătut din nou și îmi puneau o armă lângă cap și trăgeau ca și cum m-ar fi executat”, a povestit ea. „Apoi, m-au forțat să-mi sap propriul mormânt.”
Lyubov: Erau oameni cu pungi negre de plastic pe cap
Mărturiile femeii au continuat și a vorbit despre faptul că a văzut și alți oameni torturați care erau scoți afară „cu pungi negre de plastic pe cap”.
„Îmi fac atât de mult griji pentru ei. Mi-ar plăcea să-i găsesc într-o zi, dar nu sunt sigură dacă mai sunt în viață”, a spus ea.
Ea a reușit să fugă din Herson și a plecat spre Statele Unite, unde o are pe fiica ei, dar speră ca, la un moment dat, să se poată întoarce în Ucraina.
„Vă spun povestea mea, dar sunt alți oameni care acum sunt jefuiți, violați și bătuți în acele teritorii”, a spus ea. „Aceste crime teribile trebuie oprite.”
„Au încercat să-i remodeleze mintea”
A doua relatare transmisă comitetului a fost cea a tânărului de 16 ani, care a fost trimis cu forța în Rusia „pentru vacanță”, potrivit reprezentantului său, care a informat parlamentarii prin traducător.
Roman, care este orfan, iar după invazie a fost luat de ruși și dus într-un sat din Donețk unde a fost internat într-un spital local cu alți copii, a spus reprezentantul lui în fața Comisiei.
„La acel spital, a fost anunțat că acum va avea o altă familie. Autoritățile ocupante au ignorat rugămințile lui ca fratele sau sora lui să fie reprezentanții săi legali pentru că îi avea acolo”, a spus reprezentantul lui Roman prin intermediul unui traducător.
Roman a ajuns apoi la un alt spital, iar aici i s-a eliberat un nou certificat de naștere în numele Republicii Populare Donețk, autodeclarată și apoi a fost trimis în Rusia „pentru o vacanță”.
Aici au fost vizitați de Maria Lvova-Belova, un oficial de rang înalt din Rusia, pe numele căreia Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare, odată cu cel al președintelui rus Vladimir Putin. Ea le spunea copiilor că vor fi adoptați, iar copiii au protestat, a mai povestit reprezentantul lui Roman.
„În cele din urmă, au găsit o nouă familie pentru Roman. Au încercat să-i remodeleze mintea. L-au pus să se uite la programe de propagandă la televizor”, a spus reprezentantul.
Comunicarea lui cu colegii săi era restricționată și era permanent monitorizat prin telefonul său mobil. „L-au forțat să spună că îi plăcea noua lui familie și noua lui viață”, continuă mărturisirea.
Roman a reușit să se întoarcă în Ucraina cu ajutorul voluntarilor, a spus reprezentantul.
80.000 de incidente, potențiale crime de război
Experiența femeii de 57 de ani, alături de cea a tânărului Roman de 16 ani, care a fost transferat cu forța în Rusia și plasat într-o familie care a încercat să-l îndoctrineze, sunt doar câteva dintre zecile de mii de incidente de crime de război presupuse a fi comise de către ruși de la invadarea Ucrainei de anul trecut.
Procurorul general ucrainean Andriy Kostin, care a depus și mărturie la audiere, a declarat că biroul său a înregistrat aproximativ 80.000 de incidente, potențiale crime de război și, până în prezent, a condamnat 31 de ruși pentru crime de război în instanțele ucrainene.
Sursa: CNN
Etichete: Ucraina, razboi, soldati rusi, marturie, crime de razboi,
Dată publicare:
20-04-2023 10:15