Marile orașe ucrainene, transformate în ruine. „Au căzut rachete, soțul meu pur și simplu a sărit în aer, îi șiroia sângele”
Bombardamentele rusești au terorizat marile orașe ucrainene. În Kiev, încă un bloc de locuințe a fost distrus, iar în sud, portul Mariupol se transformă în ruine.
Rușii au în vizor Odesa, dar nu pot ataca până nu trec de Nikolaev.
Senatul Statelor Unite a votat covârșitor pentru a-l declara pe Vladimir Putin criminal de război.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Miercuri și-a început misiunea în Ucraina o delegație a Curții Penale Internaționale de la Haga tocmai pentru a strânge dovezi despre crimele de război comise de ruși.
Pentru locuitorii din Kiev a devenit o sinistră rutină să se trezească în bubuitul exploziilor. Zi după zi, rachetele ruseşti lovesc tot mai aproape de centrul capitalei. Până acum, spune Kievul, rușii au lansat cel puțin 950 de rachete asupra orașelor ucrainene.
Atacul de miercuri dimineață a nimerit un bloc de 12 etaje, în care s-au declanșat mai multe incendii.
De marți seara, până cel puțin joi dimineața, niciun civil nu are voie să circule prin Kiev, nici măcar jurnaliștii.
Alex Crawford, corespondent Sky News: “Din cauza interdicției de circulație, pe străzi este o tăcere mormântală. Primarul ne-a spus că unul dintre motivele ce au determinat decretarea acestei interdicții foarte stricte este că se anticipează activitate intensă din partea rușilor. Pe de altă parte, ucrainenii sunt îngrijorați din cauza sabotorilor ruși care ar putea avansa către centrul capitalei. Aceștia au misiunea să facă semne vizibile, care să ghideze aviația și dronele rusiei. Ucraina are unități speciale care îi vânează pe aceșți sabotori”.
În acest timp, orașul-port Mariupol, de la Marea Azov, este schilodit de bombardamentele continue, fiind pe cale să se transforme într-un crater uriaș. Locuitorii asediați de peste două săptămâni sunt la capătul puterilor.
Dramatică este situația la cel mai mare spital din Mariupol. Rușii au mutat pacienții și personalul medical în subsol și au luat poziții de tragere la ferestrele spitalului.
Sergei Orlov, viceprimar în Mariupol: “Spitalul numărul 2, cel mai mare spital din districtul 17 al orașului noastru, este capturat de trupele ruse, iar armata rusă a luat medicii și paciențîi din această clădire ostatici. Nu avem acces la ei”.
Până acum, doar 20.000 de locuitori din Mariupol au reușit să părăsească orașul, în mașini particulare.
Un bombardament intens a avut loc şi în Harkov, al doilea oraş că mărime din Ucraina.
Șoseaua care duce de la Herson spre portul Nikolaev și, de acolo, mai departe spre Odesa, e bombardată frecvent.
Bărbat: “Din 18 gospodării, doar 10 au mai rămas în satul nostru. Nu avem curent, gaze, apă sau căldură. Singurii oameni care au mai rămas sunt cei care nu pot să plece”.
Pentru militarii care supraveghează drumul, tranșeele sunt noua lor casă. Unii dintre ei vin din Odesa, alții au gospodării în apropiere. Luptă pentru locurile unde s-au născut. Au capturat mai mulți soldați ai forțelor de ocupație.
Soldat: “Ne-au spus că habar nu au ce se întâmplă. Nu pot da înapoi, pentru că acolo ar putea fi împușcați din cauză că s-au retras. Așa că înaintează sau se predau”
În cursul nopții, străzile din Nikolaev sunt luminate doar de explozii și de lanternele patrulelor. Chiar și spitalul e în beznă, de teamă bombelor ruseșți. Svetlana și-a pierdut soțul într-un atac cu rachete, în care au murit 9 oameni.
Svetlana: “Într-o clipă, toată lumea a dispărut. Au căzut rachete, soțul meu pur și simplu a sărit în aer, îi șiroia sângele. A rămas acolo, pe jos, pe mine m-au adus aici”
Furia împotriva rușilor declanșată de invazie și de crimele de război împotriva civililor adună toate generațiile de ucraineni. Mobilizarea lor, pentru a-și apăra gospodăriile, satele și orașele, este cu adevărat impresionantă.
Ivan Watson, corespondent CNN: “Priviți cum s-a protejat acest sat. Capcane artizanale pentru tancuri pe care localnicii le-au botezat ...arici. Au cusut plase și au instalat baricade din saci de nisip. Au pregătite lăzi pline cu cocktailuri Molotov, această apărare improvizată este realizată de localnici. Și asta e ce găsim doar într-un sat ucrainean”.
Dovezile că ruşii îşi pierd răbdarea şi ucid tot mai mulți civili sunt copleșitoare.
Miercuri dimineață, trupele ruse au deschis focul asupra oamenilor care stăteau la coadă la pâine. Cel puțin 10 persoane au murit, potrivit responsabililor ucraineni.
Într-o filmare din drona vedem un tanc rusesc trăgând cu tunul într-un bărbat care mergea pe stradă.
Iar alte imagini, difuzate de o televiziune germană, surprind momentul când un civil care încerca să plece din Kiev este somat să iasă din mașină. Deși bărbatul are mâinile ridicate, soldaiîi ruși îl împușcă.
Înmulțirea acestor agresiuni pare să fie determinată de pierderile tot mai mari ale ruşilor.
Un bombardament de artilerie a surprins la sol și a distrus mai multe elicoptere ruseșți pe aeroportul din Herson.
Rusia a pierdut deja 4 dintre cei 20 de generali trimiși pe linia frontului, un număr neobișnuit de mare, ce dovedește poticnirea ofensivei.
Pentru a compensa, Moscova a început să mute spre Ucraina trupe din Extremul Orient, din Armenia și chiar din flota Pacificului, potrivit serviciilor britanice de informaţii.