Ceremonie grandioasa in Beirut pentru Papa Benedict al XVI-lea

Ultima actualizare: 26-09-2012 06:57

PROTV NEWS a transmis LIVE din Liban ceremonia organizata la Palatul Prezidential Baabda pentru Papa Benedict al XVI-lea, care se va intalni cu responsabili politici si religiosi.

Toate fortele de securitate au fost mobilizate pentru vizita Papei Benedict al XVI-lea in Liban, care are loc intr-un context delicat, avand in vedere razboiul din Siria vecina intre fortele guvernamentale si rebeli, transmite AFP. "Serviciile de securitate si serviciile municipale sunt in stare de alerta pentru vizita Papei, care va fi una dintre cele mai reusite din istoria moderna a Libanului" a dat asigurari ministrul de Interne, Marwan Charbel.

"In mod cert, climatul este dur, din cauza a ceea ce se intampla in Siria si in jurul nostru, dar controlam situatia. Libanul este stabil", a spus acesta.

Vizita, care a inceput pe 14 septembrie si se termina pe 16 septembrie, are loc in contextul in care razboiul din Siria a provocat moartea a peste 27.000 de persoane de la inceputul miscarii de contestare, in martie 2011, potrivit unui ONG sirian.

La varsta de 85 de ani, Papa nu a vrut sa renunte la aceasta calatorie, probabil cea mai dificila din timpul pontificatului sau, avand in vedere situatia cu care se confrunta numerosi crestini din Orient, din cauza ca islamismul radical a luat amploare. "Calatoria mea apostolica in Liban si, prin extensie, in intreg Orientul Mijlociu are loc sub semnul pacii", a dat asigurari Suveranul Pontif, facand apel "la comunitatea internationala" sa sustina mai mult "reconcilierea".

 Papa Benedict al XVI-lea va sustine nu mai putin de sapte discursuri in timpul celei de-a 24-a vizite pe care o face in strainatate de la alegerea sa, in 2005.

Cele mai importante momente vor fi sambata, cand Suveranul Pontif se va intalni la palatul prezidential Baabda cu responsabili politici si religiosi, si duminica, ultima zi a calatoriei, cand va avea loc o mesa solemna la Beirut.

In randul comunitatilor crestine, care se simt nesigure din cauza conflictului sirian, asteptarile sunt mari. Acestea spera ca discursurile sale vor calma, si nu vor face mai dificila situatia tensionata cu care se confrunta in Orientul Mijlociu cele 13-15 milioane de crestini.

Papa Benedict al XVI-lea a considerat pozitive revoltele Primaverii arabe care au condus la indepartarea de la putere a regimurilor dictatoriale in Tunisia, Egipt si Yemen, relateaza AFP. "Primavara araba este un lucru pozitiv, o dorinta pentru mai multa democratie, libertate, cooperare, unei identitati arabe renascute", le-a spus jurnalistilor in avionul care-l ducea de la Roma la Beirut, pentru prima sa vizita in Liban. 

"Acest strigat de libertate, care vine din partea unui tineret mai favorizat cultural, profesional, care doreste sa participe la viata politica si sociala este o promisiune, un lucru foarte pozitiv si a fost salutat de catre crestinii nostri", a explicat el. "Dar, adauga Suveranul Pontif, stim ca strigatul libertatii atat de important, atat de pozitiv, prezinta riscul de a uita un aspect fundamental al libertatii, toleranta fata de celalalt. Trebuie sa facem orice pentru ca ideea de libertate sa mearga in directia corecta".

In opinia Papei, "demnitatea araba renascuta implica reinnoirea «vietii impreuna», toleranta majoritatii si minoritatii. Libertatea trebuie sa corespunda unui dialog mai mare, nu dominarii unora de catre altii".

 "Fundamentalismul este intotdeauna o falsificare a religiei. Misiunea Bisericii si a religiilor este de a se purifica. Trebuie sa arate clar ca fiecare om este o imagine a lui Dumnezeu pe care trebuie sa o respectam", le-a spus Suveranul Pontif jurnalistilor care l-au insotit in timpul calatoriei cu avionul de la Roma la Beirut.

De asemenea, in ceea ce priveste Siria, unde un conflict intre fortele regimului si opozitie a provocat moartea a peste 27.000 de persoane, Papa Benedict al XVI-lea a declarat ca "importul de arme trebuie sa inceteze (...) intrucat in absenta acestuia razboiul nu poate continua".

"Trebuie sa cerem oamenilor politici sa se angajeze in mod real, cu toata forta lor, (...) pentru pace, impotriva violentei", a adaugat Suveranul Pontif.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO