Criza cărnii de porc a scos oamenii din Venezuela în stradă. Maduro: „Portugalia e de vină!”

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Criza alimentara venezuela
Twitter

Numeroase persoane au manifestat, joi, pe străzile din Venezuela, în semn de nemulțumire față de absența cărnii de porc din magazine, în prag de sărbători.

În replică, liderul Nicolas Maduro dă vina pe Portugalia. Pe de altă parte, ministrul pentru raționalizarea alimentelor a învinuit SUA și Columbia pentru acest deficit.

Supranumită de presa locală „revoluția porcului”, protestatarii au luat cu asalt străzile, cu oale în mână. Un grup de manifestanți s-au adunat în fața Poliției Naționale din Casacas, informează CNN.

„Ne-au promis carne de porc și de pui, dar nu am făsit nimic. Așa cum l-am votat pe președinte, ne putem retrage susținerea pentru el”, a declarat Aracelis Hinojosa pentru CNN.

În contextul în care oamenii și-au exprimat furia legată de lipsa de carne de pe masa de Crăciun, președintele Nicolas Maduro a anunțat că nu a reușit să distribuie carne în cele mai sărace cartiere din țară, deși promisese acest lucru.

„Ce s-a întâmplat cu carnea de porc? Ne-au sabotat. Pot numi o țară și aceea e Portugalia”, a spus Maduro într-un discurs televizat.

Asemenea altor mulți oameni din America Latină, venezuelenii mănâncă, tradițional, jambon de porc în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Am făcut pregătiri. Din cauză că am cumpărat toată carnea de porc care exista în Venezuela, a trebuit să importăm. Astfel, am semnat tranzacțiile, însă ei ne-au sabotat”, a spus Maduro.

În replică, șeful diplomației portugheze Santos Silva a afirmat că Guvernul nu are nicio putere să „saboteze jambonul de porc”.

„Trăim într-o țară cu economie de piață. Exporturile țin de competența companiilor”, a mai spus ministrul.

Compania portugheză Raporal, care anul trecut a livrat carne de porc Venezuelei, a precizat într-un comunicat de presă că regimul lui Maduro încă are să-i plătească 40 de milioane de euro din 2016. Astfel, în 2017, compania a refuzat să mai semneze contracte cu Venezuela.

La rândul său, ministrul pentru raționalizarea alimentelor a învinuit SUA și Columbia.

„Vreau să vă informez că 2.200 de tone de jambon de porc sunt blocate în Columbia. Nu suntem sabotați doar de SUA, ci și de guvernul Columbian”, a spus Freddy Bernal.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO