Liderul sectei Aum, spânzurat. A pus la cale atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo
Shoko Asahara, fondatorul sectei Aum, a fost executat vineri, prin spânzurare, pentru organizarea unui atac cu gaz sarin la metroul din Tokyo din martie 1995.
Asahara, al cărui nume real era Chizuo Matsumoto, a fost primul executat dintr-o serie de 13 atentatori condamnaţi la spânzurătoare pentru atacurile soldate cu 13 morţi şi cu peste 6000 de victime afectate de gazul neurotoxic, informează Kyodo, citând surse confidențiale. Presa japoneză citată de AFP afirmă că au mai fost executaţi încă şase membri ai Aum, conform Agerpres.
Secta Aum Shinri Kyo (Adevărul Suprem Aum), fondată de Asahara în 1987, propovăduia o religie apocaliptică, cu influenţe budiste şi hinduiste, iar la apogeul succesului avea cel puţin 10.000 de membri în Japonia şi în străinătate, inclusiv absolvenţi ale unor universităţi nipone de elită. Discipolii lui Asahara au comis o serie de crime, inclusiv atentatele simultane cu sarin, armă chimică dezvoltată iniţial de nazişti. În total, ei au ucis 27 de oameni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aum a folosit prima oară sarin în 1994, în oraşul Matsumoto; atunci, au murit opt oameni şi au fost afectaţi câteva sute.
Asahara, născut în 1955, vedea foarte slab, doar cu ochiul drept. Era unul din cei şapte copii ai unei familii cu probleme financiare. El nu a trecut examenul de admitere la Universitatea din Tokyo şi ulterior a fost arestat pentru vânzarea unor medicamente neautorizate; a mai profesat şi ca acupuncturist. S-a căsătorit în 1978 şi a avut şase copii. Era convins că Statele Unite vor ataca Japonia şi o vor transforma într-un deşert nuclear. În 1990, a candidat fără succes pentru un loc de deputat. Unii activişti şi una din fiicele sale au cerut să nu fie executat, ci tratat ca bolnav mintal şi fizic, dar solicitările în acest sens au fost respinse atât de instanţe, cât şi de centrul penitenciar din Tokyo.
Liderul Aum a fost arestat în 1995, la două luni după atentatul din metroul din Tokyo, iar procesul său a început în aprilie 1996. Procuratura a apreciat că eşecul politic a fost impulsul care a declanşat, ca răzbunare, crimele în masă pe care le-a coordonat. El a fost condamnat la moarte în 2004, iar ultimul dintre cei care îl considerau guru şi i-au fost complici a primit pedeapsa cu închisoarea pe viaţă abia în ianuarie anul acesta, când pe alţi 12 sectanţi îi aştepta deja spânzurătoarea.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!