Liderul palestinian Mahmoud Abbas îl numeşte "fiu de căţea" pe ambasadorul american în Israel

Mahmoud Abbas
Getty

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat luni că ambasadorul american în Israel, David Friedman, este un "fiu de căţea".

 

Afirmația a stârnit o reacţie vehementă a Casei Albe, într-un context de tensiuni sporite între conducerea palestiniană şi administraţia Trump, comentează AFP.

Mahmoud Abbas a avut această ieşire violentă la adresa lui David Friedman într-un moment în care administraţia Trump este posibil să îşi prezinte în curând planul de pace pentru palestinieni.

După mai multe decizii arătând, în opinia lor, orientarea pro-israeliană a administraţiei Trump, palestinienii au făcut cunoscut că Statele Unite sunt descalificate din rolul lor de mediator. Stadiul relaţiilor dintre americani şi palestinieni ridică semne de întrebare în legătură cu viabilitatea planului.

Citește și
sigiliu
Descoperirea biblică majoră. Arheologii ar fi găsit "semnătura" profetului Isaia

"Ambasadorul american la Tel Aviv este un colonist şi un fiu de căţea", a spus Mahmoud Abbas într-un discurs la Ramallah denunţând politica Statelor Unite în faţa conflictului israeliano-palestinian.

Afirmaţiile lui Abbas au antrenat o reacţie vehementă din partea Casei Albe care a denunţat "insultele deplasate".

"A venit timpul pentru preşedintele Abbas să aleagă între retorica urii şi eforturile concrete pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii poporului său şi a-l duce spre pace şi prosperitate", a declarat Jason Greenblatt, emisarul preşedintelui Donald Trump pentru conflictul israeliano-palestinian.

David Friedman este în cadrul administraţiei Trump o figură puternic antipatizată de conducerea palestiniană.

În trecut avocat al lui Donald Trump, David Friedman şi-a preluat funcţia în mai 2017 precedat de poziţiile sale controversate în favoarea colonizării.

El este, de asemenea, un susţinător înfocat al recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului şi al relocării ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Donald Trump a anunţat la 6 decembrie că a decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a statului evreu, unde va fi mutată şi ambasada SUA.

Palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat la care aspiră. Israelul ocupă din 1967 partea orientală a Ierusalimului, anexare nerecunoscută vreodată de comunitatea internaţională.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Benjamin Netanyahu se întâlneşte la Washington cu
Benjamin Netanyahu se întâlneşte la Washington cu "adevăratul său prieten" Donald Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se întâlneşte luni cu "adevăratul său prieten" Donald Trump, cu prilejul unei vizite la Washington.

Descoperirea biblică majoră. Arheologii ar fi găsit
Descoperirea biblică majoră. Arheologii ar fi găsit "semnătura" profetului Isaia

Arheologii din Israel afirmă că au descoperit un sigiliu din lut care ar avea semnătura profetului Isaia.

Recomandări
Surse: Coaliția de guvernare le propune profesorilor o majorare salarială de 25-30%, începând de anul acesta
Surse: Coaliția de guvernare le propune profesorilor o majorare salarială de 25-30%, începând de anul acesta

Surse politice au precizat pentru Știrile Pro TV că liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au căzut de acord să le propună sindicatelor din Educație o majorare salarială de 25-30%, începând cu de anul acesta, în raport cu salariul minim.  

Scandal în Parlament. Deputații USR au adus pancartele profesorilor greviști. Deputat PNL: Aveți aceleași mesaje ca AUR
Scandal în Parlament. Deputații USR au adus pancartele profesorilor greviști. Deputat PNL: Aveți aceleași mesaje ca AUR

Deputaţii USR au venit, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu pancarte pe care erau scrise mesaje în care arătau că sunt de acord cu greva profesorilor, ceea ce a provocat un schimb de replici între parlamentarii Opoziţiei şi cei ai Puterii.

Grevă în Educație. Surse: Ce au discutat Klaus Iohannis și liderii PSD-PNL la Cotroceni pentru rezolvarea crizei
Grevă în Educație. Surse: Ce au discutat Klaus Iohannis și liderii PSD-PNL la Cotroceni pentru rezolvarea crizei

Președintele Klaus Iohannis a discutat la Cotroceni cu liderii PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, și ministrul Educației, Ligia Deca despre criza din sistemul de învățământ, provocată de greva sindicatelor.