Kremlin: Desfăşurarea de arme nucleare în Belarus răspunde extinderii NATO

rusia lupta sua
Shutterstock

Intenţia de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus este un răspuns la extinderea NATO, a anunţat joi Kremlinul, citat de agenţia EFE, scrie Agerpres.

"Alianţa se extinde în direcţia frontierei ruse, nu Rusia este cea care se apropie de NATO", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări privind planurile Moscovei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

De aceea, a adăugat oficialul, Rusia ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea.

Anterior, miercuri, Peskov a arătat că Moscova va lua măsuri de reechilibrare a sistemului său de securitate în urma aderării Finlandei la NATO.

Cu toate acestea, el a adăugat că răspunsul Rusiei nu va fi neapărat imediat, fiind vorba de un proces care necesită "o anumită perioadă de timp".

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Potrivit Kremlinului, extinderea Alianţei Atlantice atentează la securitatea şi interesele Rusiei.

La rândul său, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, în discursul său recent în faţa Parlamentului, nu a exclus să ceară Rusiei amplasarea de arme nucleare strategice.

Conform lui Lukaşenko, "ticăloşii" din străinătate "trebuie să înţeleagă acest lucru" şi să nu încerce destabilizarea situaţiei.

"Nu ne vom opri de la nimic pentru a ne apăra ţările şi popoarele", a adăugat el, cu referire la Rusia şi Belarus.

Militari belaruşi, în Rusia, pentru a se instrui în utilizarea armelor nucleare

Militari ai forţelor armate belaruse au început marţi să fie instruiţi în Rusia în utilizarea armelor nucleare "tactice", au indicat Moscova şi Minskul, după ce Kremlinul a anunţat recent că va trimite astfel de arme în Belarus, relatează AFP şi EFE.

"Personalul se va instrui în detaliu asupra aspectelor legate de mentenanţa şi utilizarea armelor nucleare tactice de tip Iskander-M OTRK", a precizat Ministerul Apărării belarus într-un comunicat.

Minskul a explicat că militarii belaruşi trebuie să urmeze un ciclu complet de pregătire în una dintre taberele de antrenament ale forţelor armate ruse, fără să precizeze durata instruirii.

"Personalul din aceste unităţi va studia în detaliu aspectele legate de conţinutul şi utilizarea muniţiei nucleare tactice"', a precizat Ministerul Apărării belarus în comunicatul său.

Anunţul Minskului intervine după o declaraţie făcută marţi de ministrul apărării rus Serghei Şoigu, potrivit căruia Moscova a transmis armatei belaruse un sistem operativ-tactic Iskander-M (OTRK), care poate folosi atât rachete convenţionale, cât şi nucleare, transmite TASS.

"Din 3 aprilie, personalul belarus este instruit în utilizarea acestuia într-un centru de antrenament rusesc", a adăugat el în cursul unei reuniuni cu responsabili ai ministerului

De fapt, potrivit EFE, Ministerul Apărării belarus a declarat încă în februarie că a început operarea independentă a sistemului rusesc de rachete Iskander, capabil să transporte rachete cu focoase nucleare.

Cu două săptămâni în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, în vederea desfăşurării de arme nucleare tactice în Belarus, o măsură care a fost criticată pe scară largă în Occident.

Putin a spus că nu este nimic extraordinar în aceasta, întrucât SUA procedează într-un mod similar în ţări NATO de zeci de ani.

Preşedintele rus a subliniat că acordul cu Belarus nu încalcă obligaţiile Rusiei în materie de neproliferare nucleară.

Potrivit lui Putin, zece avioane au fost deja echipate în Belarus pentru utilizarea unor astfel de arme nucleare tactice.

Aşa-numitele arme nucleare "tactice" pot provoca pagube imense, dar raza lor de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare "strategice".

Lukaşenko nu a exclus săptămâna trecută nici posibilitatea de a cere Rusiei arme nucleare strategice în caz de nevoie, notează EFE.

Mai mulţi responsabili ruşi au emis în mai multe rânduri ameninţări abia voalate privind utilizarea armei nucleare în Ucraina în cazul unei escaladări semnificative a conflictului, potrivit AFP.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Troc letal între Moscova și Phenian. Ce au oferit rușii în schimbul trimiterii de trupe nord-coreene
Troc letal între Moscova și Phenian. Ce au oferit rușii în schimbul trimiterii de trupe nord-coreene

Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii de trupe care să ajute soldaţii ruşi să lupte împotriva ucrainenilor, a declarat vineri un oficial sud-coreean, potrivit Le Monde.

Viktor Orban sfidează mandatul CPI pentru arestarea lui Netanyahu: „Îl voi invita să vină în Ungaria”
Viktor Orban sfidează mandatul CPI pentru arestarea lui Netanyahu: „Îl voi invita să vină în Ungaria”

Viktor Orban sfidează decizia CPI de emitere a mandatului de arestare pentru Benjamin Netanyahu și a spus că-l va invita în Ungaria ca să demonstreze că mandatul nu are niciun efect. Ungaria deține președenția semestrială a Uniunii Europene.

Austria ar putea debloca curând aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen.
Austria ar putea debloca curând aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. "Vedem că aceste eforturi dau roade"

Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, scrie agenția EFE. Miniştrii de Interne ai celor trei ţări se întâlnesc, vineri, la Budapesta.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.