Kim Jong-un a ales membrele primei trupe pop de fete din Coreea de Nord. Cum si-a intors ţara faţa spre modern
Cel mai închis regim din lume si-a dat seama ca poate folosi in favoarea sa atractia culturii pop. Kim Jong-un insusi ar fi ales membrele primei trupe de fete din Coreea de Nord.
Canta bine si arata surprinzator de modern, dar melodiile lor sunt laude aduse liderului suprem. Nu e singura schimbare din Coreea de Nord din ultima vreme.
Moran-bong, o trupa de fete care canta la vioara, poarta tocuri si, mai ales, ii canta ode lui Kim Jong-un. La un concert, pe un ecran urias, au fost proiectate poze ale dictatorului, dar si imagini cu o racheta nord-coreeana care loveste o tinta americana. Cantaretele puncteaza momentul cu un crescendo, iar publicul se ridica in picioare, plin de entuziasm. Sunt aceleasi mesaje de propaganda comuniste, dar livrate intr-un ambalaj mult mai atragator.
In timp ce, fara sa stie populatia, isi executa rude si apropiati, Kim Jong-un vrea sa fie vazut ca un lider tanar si interesant.
Yoo Ho Yeol, profesor universitar sud-coreean: "E un lider familiarizat cu noul si cultura moderna."
La ordinul lui, singura companie aeriana din tara a schimbat uniformele rosii si cuminti ale stewardeselor, cu unele moderne si atragatoare. Tendinta de modernizare se vede si la sotia lui Kim. Ri Sol Ju e un fel de Kate Middleton a Coreei de Nord, iar tinutele ei occidentale dau tonul in materie de vestimentatie.
Kim are grija ca poporul sa se distreze, construindu-i parcuri de distractii, pe care le incearca si el. Iar imaginile sunt insotite de comentarii precum: "Nu exista popor mai fericit decat noi".
Kyung Lah, corespondent CNN: "Observatorii spun ca modernizarea propagandei cu mijloace mai actuale si occidentale are beneficii politice, dar presupune si riscuri pentru regim".
Fetele din trupa Moran-bong s-au inspirat in mod evident de la trupele pop din Coreea de Sud. Riscul este ca asemenea noutati sa provoace curiozitatea publicului fata de ceea ce se afla dincolo de granite.
Yoo Ho Yeol, profesor universitar sud-coreean: "Vor dori sa vada dincolo de ecran, iar acesta poate fi un risc pentru regim".