Iranul ameninţă SUA, Israelul şi Arabia Saudită după masacrul din Ahvaz. ISIS a revendicat atacul

Dată publicare: 23-09-2018 10:38
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Atentatul de sâmbătă, soldat cu cel puţin 29 de morţi, a fost revendicat de Statul Islamic, dar liderii de la Teheran dau vina pe „un regim străin” susţinut de Occident.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a promis sâmbătă un răspuns "teribil" al ţării sale după atacul asupra unei defilări militare care a făcut, conform celui mai nou bilanţ, 29 de morţi în oraşul Ahvaz sud-vestul Iranului, relatează AFP. "Răspunsul Republicii Islamice la cea mai mică ameninţare va fi teribil", a declarat Rohani, conform unui comunicat publicat pe site-ul său oficial. "Cei care furnizează sprijin în materie de informaţii şi de propagandă acestor terorişti vor trebui să răspundă", se mai arată în comunicat.

Duminică, Rouhani a spus că Statele Unite vor să provoace insecuritate în Iran. Exprimându-se înainte de a părăsi Teheranul pentru a participa la Adunarea Generală a ONU la New York, Rouhani a acuzat statele arabe din Golf, susţinute de SUA, că acordă sprijin financiar şi militar grupurilor etnice arabe anti-guvernamentale, notează Reuters. "Micile ţări marionetă sunt sprijinite de America şi Statele Unite le provoacă şi le oferă capacităţile necesare", a spus Rouhani.

Ministerul de Externe iranian a convocat sâmbătă trei diplomaţi europeni, reprezentând Danemarca, Marea Britanie şi Olanda. Acestora li s-au comunicat "puternicele proteste ale Iranului pentru faptul că ţările lor adăpostesc unii membri ai grupului terorist care a comis atacul", a indicat un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene. "Este inacceptabil ca Uniunea Europeană să nu includă pe lista sa neagră membrii acestor grupări teroriste atât timp cât ei nu comit o crimă pe teritoriul european", a arătat diplomaţia iraniană.

"Ambasadorii şi-au exprimat profundul regret în ce priveşte incidentul şi au promis să transmită guvernelor lor toate problemele ridicate”, susţine ganţia oficială de ştiri IRNA. "Ei au exprimat totodată voinţa ţărilor lor de a coopera cu Iranul pentru a-i identifica pe autori şi a schimba informaţii".

Atacul a fost însă revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic prin postul său de propagandă, Amaq. ISIS suţine că răspunde astfel intervenţiilor Iranului în conflictele din regiune, dar a precizat şi că ţinta ar fi fost Rouhani –deşi acesta nu era în Ahvaz. De asemenea, grupul „Mişcarea de Luptă Arabă penteu Eliberarea Ahvaz-ului” a revendicat atacul, negând orice legătură cu forţe externe şi contrazicând explicit ISIS.

Oficialii de la Teheran au însă o altă versiune asupra faptelor. "Aceşti terorişti au fost antrenaţi şi organizaţi de două state din Golf", a declarat generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi, citat de IRNA. "Nu sunt din Statul Islamic sau din alte grupări care luptă împotriva sistemului islamic iranian, ci au legături cu America şi Mossad”

Toţi cei patru autori ai atacului au fost ucişi – trei au murit pe loc, iar un al patrulea, la spital, din cauza rănilor suferite. Cel puţin 29 de persoane au fost ucise în atac şi peste 60, rănite.


VIDEO PROTVPLUS.RO