"A trecut mult timp". Liderul palestinian si cel israelian si-au strans mana la funerariile lui Shimon Peres

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de lideri din intreaga lume, reuniti la Ierusalim sub masuri exceptionale de securitate, i-au adus vineri un ultim omagiu laureatului Premiului Nobel pentru Pace Shimon Peres, decedat miercuri la varsta de 93 de ani.

La funeraliile fostului sef al statului Israel sunt prezenti presedintele american Barack Obama, omologii sai francez si german, printul Charles, regele Spaniei, dar si liderul palestinian Mahmoud Abbas, unul dintre foarte putinii inalti reprezentanti din lumea araba.

In sunet de rugaciuni funerare evreiesti, ceremonia a inceput cu aducerea sicriului acoperit cu drapelul Israelului la o tribuna, nu departe de locul unde Peres va fi inmormantat in cimitirul national de pe Muntele Herzl.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si liderul palestinian Mahmoud Abbas au dat mana indelung inainte de inceperea funeraliilor fostului presedinte.

Citește și
Obama Peres
Barack Obama, omagiu in memoria lui Shimon Peres: "O lumina a disparut, dar speranta pe care ne-o da arde in continuare"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Sub un cort instalat pentru a-i primi pe liderii veniti sa asiste la ceremonie, Abbas si Netanyahu au schimbat cateva cuvinte.

"Ma bucur sa va vad. A trecut mult timp", i-a spus Abbas in engleza sefului guvernului israelian, dupa care a salutat-o pe sotia acestuia, Sara Netanyahu, conform unei inregistrari video difuzate de purtatorul de cuvant al premierului israelian.

Cei doi lideri nu s-au mai intalnit de la summitul privind schimbarile climatice de la Paris, in urma cu aproape un an.

Venirea lui Abbas la Ierusalim este un eveniment rar, care nu s-a mai intamplat de multi ani, presedintele palestinian beneficiind de un permis special din partea guvernului israelian pentru a vizita Orasul Sfant.

Niciun presedinte arab nu este prezent la ceremonie. Egiptul, una din cele doua doua state arabe care au facut pace cu Israelul, si-a trimis totusi ministrul de externe.

In cadrul ceremoniei, Netanyahu i-a adus un omagiu lui Shimon Peres, spunand ca a fost 'un mare om' pentru Israel si pentru intreaga lume.

"Israelul este in doliu. Lumea este in doliu. Iar noi, alaturi de intreaga lume, vrem sa gasim in posteritatea sa motivele de a spera", a spus premierul israelian.

"Adevaratul omagiu pe care i-l putem aduce lui Shimon Peres este sa ne asumam ca vom duce mai departe acest mod de a face din respectul valorilor politica de stat. Doar daca ne stabilim cele mai inalte standarde pentru noi insine, de a ne pune in slujba binelui public, indiferent cat de dificile sunt obstacolele, putem sa speram ca ne vom atinge menirea de oameni de stat si de lideri politici, de a asigura pacea si de a schimba in mai bine viata oamenilor", se arata si in mesajul presedintelui Iohannis, cu ocazia participarii la funeraliile din Israel.

Si presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si-a anuntat participarea.

Printre cei care si-au anuntat prezenta la ceremonie se numara: presedintele SUA, Barack Obama, presedintele Frantei, Francois Hollande, presedintele Germaniei, Joachim Gauck, printul Charles de Wales, Papa Francisc, Regele Spaniei, Felipe VI, presedintele Italiei, Sergio Mattarella, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Fostul presedinte al Israelului Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit miercuri la Tel Aviv la varsta de 93 de ani.

Shimon Peres va fi inmormantat vineri in cimitirul de pe Muntele Herzl din Ierusalim. Zeci de lideri din intreaga lume sunt asteptati sa-i aduca un ultim omagiu fostului sef al statului israelian, laureat Nobel pentru pace.

Barack Obama va tine un discurs

Presedintele american Barack Obama va lua cuvantul vineri la funeraliile fostului presedinte israelian Shimon Peres, a anuntat joi Casa Alba. El a plecat joi spre Ierusalim, transmite Reuters.

Obama va conduce o delegatie de 32 de oficialitati din SUA, printre care fostul presedinte Bill Clinton, secretarul de stat Johhn Kerry, senatorul democrat Bob Casey si lidera democratilor din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi. Din delegatia dominata de democrati fac parte si trei congresmani republicani, printre care si Stephen Hadley, fost consilier pentru securitate nationala al fostului presedinte George W. Bush.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ultim omagiu fostului presedinte Shimon Peres. Obama, Hollande si Printul Charles, asteptati la funeraliile de vineri
Ultim omagiu fostului presedinte Shimon Peres. Obama, Hollande si Printul Charles, asteptati la funeraliile de vineri

La Ierusalim, inalti oficiali, dar si mii de oameni obisnuiti i-au adus un ultim omagiu fostului presedinte Shimon Peres, care s-a stins miercuri la varsta de 93 de ani.
 

Barack Obama, omagiu in memoria lui Shimon Peres:
Barack Obama, omagiu in memoria lui Shimon Peres: "O lumina a disparut, dar speranta pe care ne-o da arde in continuare"

Presedintele american Barack Obama a omagiat memoria fostului presedinte israelian Shimon Peres, decedat in noaptea de marti spre miercuri.

Shimon Peres a murit la 93 de ani.
Shimon Peres a murit la 93 de ani. "Sunt preferabili 5 ani de negocieri chinuitoare unui schimb de focuri de 5 minute"

Fostul presedinte al Israelului Shimon Peres, laureat la Premiului Nobel pentru Pace a murit miercuri dimineata la orele 03.40 (00.40 GMT) la Tel Aviv la varsta de 93 de ani, a informat Israel News Agency, preluata de Reuters.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.