Indonezia, lovită de 3 tsunami, după cutremurul devastator din septembrie
Trei tsunami de până la 11,3 metri înălţime au lovit insula Sulawesi după seismul puternic produs la 28 septembrie şi au pătruns pe uscat până la o distanţă de 468,8 metri, a relatat miercuri un cotidian din Indonezia, citat de Kyodo.
Primul tsunami, care a lovit în special capitala provinciei Central Sulawesi, Palu, şi oraşul Donggala situat în apropiere, a ajuns la aceste localităţi într-un interval cuprins între un minut şi două minute după seismul cu magnitudinea 7,5 produs în cursul serii, a explicat Sugeng Pribadi, director adjunct în cadrul departamentului pentru gestionarea cutremurelor al Agenţiei de meteorologie, climatologie şi geofizică, potrivit Agerpres.
Cel de-al doilea tsunami, care s-a produs la cinci minute după cutremur, s-a retras înainte de a atinge zona de coastă, în timp ce al treilea val, cel mai înalt, a lovit la zece minute după seism, a spus reprezentantul instituţiei cu sediul în Jakarta.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Potrivit lui Sugeng, deşi epicentrul cutremurului a fost mai aproape de Donggala, cel mai devastator tsunami a afectat Palu. ''Tsunami-urile nu sunt declanşate numai de seisme, ci şi de alunecările de teren submarine'', a explicat el.
''Contracţia solului marin a tras în jos complexe de locuinţe şi pieţe aflate în zonele de coastă'', a adăugat specialistul în urma unei analize efectuată între 30 septembrie şi 6 octombrie.
Bilanţul în urma cutremurului devastator a ajuns la 2.045 de morţi, a indicat miercuri Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), cu o zi înainte de suspendarea operaţiunilor de căutare şi salvare a victimelor.
Bilanţul anterior indica 2.037 de persoane decedate.
Dezastrul natural a provocat lichefierea pământului, fenomen ce a afectat aproximativ 430 de hectare de teren din Palu şi a înghiţit circa 4.000 de case, potrivit autorităţilor indoneziene.
Jono Oge, unul dintre cele trei districte din Palu distruse de lichefierea pământului, s-a deplasat din zona în care se afla iniţial, iar solul instabil şi foarte umed a îngreunat eforturile de căutare şi salvare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al BNPB, Sutopo Nugroho, valoarea pagubelor estimate în urma dezastrului s-ar ridica la echivalentul a 657 milioane de dolari.
Un nou cutremur cu magnitudinea 5,2 a fost resimţit marţi în Palu, oraşul indonezian devastat de seismul şi valul tsunami de luna trecută, provocând panică fără a fi însă înregistrate pagube.
Indonezia este situată în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune cunoscută pentru cutremurele şi erupţiile vulcanice frecvente.
Câteva seisme care au avut loc în luna august au ucis peste 550 de persoane aflate pe insula turistică Lombok. Circa 230.000 de persoane din zeci de ţări şi-au pierdut viaţa după un seism cu magnitudinea de 9,1 produs la 26 decembrie 2004 în largul insulei Sumatra, urmat de un tsunami devastator.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!