Încoronarea regelui Charles al III-lea: nu există suficienți oameni care să tragă clopotele cu ocazia ceremoniei istorice
Cu exact două luni înainte de eveniment, pregătirile pentru încoronarea regelui Charles al III-lea al Marii Britanii intră în linie dreaptă.
Coroanele sunt ajustate, tronul este restaurat, iar bisericile caută clopotari. Casa Regală anunță că la ceremonia de la Westminster Abbey, programată pe șase mai, a fost invitat și prințul Harry.
În iunie 1953, la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, au bătut toate clopotele din Regatul Unit. Pentru încoronarea lui Charles se pare că se vor auzi doar unele, pentru că nu sunt suficienți clopotari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Simon Linford, președintele Consiliului Central al Clopotarilor Bisericii: „Am avut, probabil, câteva decenii în care nu am realizat că mulți clopotari îmbătrânesc, și acum avem o penurie generală de oameni care să tragă clopotele. Așa că am inițiat o campanie care să atragă atenția asupra clopotelor și să încurajeze oamenii să devină clopotari, iar bătutul clopotelor la încoronare e un motiv bun, pentru că mulți oameni sunt interesați de asta”.
Drept urmare, într-o biserică din Birmingham, niște copii își exersează abilitățile de clopotari.
George Ellis: „Am fost inițiat în universul ăsta și mi se pare distractiv, nu știu exact de ce”.
Max Earthquake: „Nu te trezești într-o bună dimineață că știi să bați clopotele. E ceva ce înveți treptat”.
Charlie are 15 ani și a căpătat deja experiență în domeniu. Acum le dă lecții colegilor mai tineri și vorbește cu însuflețire despre avantajele unei asemenea meserii.
Charlie Linford: „E un hobby. E ceva ce pot pune într-un CV, dacă am nevoie. Și am și ceva cu care să mă laud. Ce am făcut în weekend? Oh, am tras clopotele, ceea ce e un lucru bun”.
Pregătiri speciale necesită și tronul medieval, realizat pe la 1300, și folosit la încoronarea monarhilor britanici începând din 1399, când a fost înscăunat regele Henric al IV-lea.
Krista Blessley, restaurator de picturi: „Are o structură în straturi foarte complexă, ceea ce înseamnă că foițele aurii se desprind adesea. Mare parte din munca mea este să le reatașez”.
Jilțul păstrează urmele unui atac cu bombă din 1914, dar și scrijeliturile și desenele făcute de vizitatori, în secolele XVIII și IXI.
Krista Blessley, restaurator de picturi: „Pentru că ne-a rămas până azi foarte puțin din arta engleză a acelei epoci, tronul este un exemplu minunat al calității meșteșugarilor englezi, ceva ce astăzi nu mai există”.
Să nu uitam nici de bijuterii. Coroana St. Edward a fost scoasă din Turnul Londrei, unde este, de obicei, expusă publicului, pentru a fi ajustată pe măsura lui Charles al III-lea. Cântăreşte mai mult de două kilograme, este făcută din aur masiv pe care safire, rubine și ametiste conturează patru cruci, patru flori de crin şi două arcade. Coroana este ornată cu o tocă de catifea violet, tivită cu blană de hermină. La rândul ei, în ziua cea mare, regina consoartă, Camilla, va purta coroana reginei Mary, bunica reginei Elisabeta a II-a.
Pe de altă parte, zilele trecute, la Ierusalim, Patriarhul grec ortodox şi Arhiepiscopul anglican al Ierusalimului au binecuvântat Sfântul Crism, adică uleiul care va fi folosit pentru ungerea noului cuplu monarhic. Uleiul a fost făcut din măsline culese de pe două plantaţii, situate pe Muntele Măslinilor din Ierusalim, și presate în Bethleem. Au fost adăugate esenţe de susan, trandafir, iasomie, scorţişoară şi floare de portocal.
În sfârșit, presa britanică anunță că prințul Harry și soția lui Meghan au fost invitați de Casa Regală la ceremoniile din șase mai. Cei doi nu și-au anunțat încă decizia.
Sursa: Pro TV
Etichete: incoronare, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii,
Dată publicare:
06-03-2023 08:37