Incendii în Grecia: 74 de morți și 187 răniți. Armata Română, pregătită pentru a oferi ajutor

×
Codul embed a fost copiat

Cel puțin 74 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 187 au fost răniţi în ultimele 24 de ore, în infernul din Grecia. Autorităţile spun că este o tragedie de dimensiuni biblice.

Incendii uriaşe de vegetaţie au izbucnit luni, la est şi la vest de Atena. Cea mai tânără victimă este un bebeluş de șase luni. Focul a înaintat extrem de repede, alimentat de vântul care bătea cu aproape o sută de kilometri pe oră.

În Grecia merg în vacanţă şi mulţi români, dar nu există indicii că ar fi avut de suferit. Marți, a intrat în vigoare un cod de ploi, și furtuni puternice, însoțite de grindină.Scena tragediei este regiunea Attica, din care fac parte Atena, numeroasele suburbii ale Capitalei şi portul Pireus. Primul incendiu a fost semnalat luni, în apropiere de Kineta, o staţiune aflată la 50 de kilometri vest de Atena. Flăcările s-au răspândit cu o repeziciune uimitoare, schimbându-şi rapid direcţia, alimentate de vântul violent şi uscat.

Localnicii vorbesc despre înfricoşătoare perdele de foc, care se întindeau pe distanţe de până la şase kilometri.

„Focul se deplasa cu viteza fulgerului şi am fugit către mare, simţeam căldura în spate, de parcă flăcările ne vânau," a povestit o supravieţuitoare.

Citește și
incendiu
Fenomen extrem de grav care afectează Cercul Polar. Suedezii au cerut ajutor extern

Al doilea focar a izbucnit, independent, în Mati, un sătuc situat la 30 de km nord-est de Atena, în zona Rafina, populară printre turiştii greci, mai ales pensionari. Dar tot acolo sunt şi multe tabere pentru copii.

Într-o curte din Maţi au găsit echipele de pompieri 26 de trupuri încleştate, bărbaţi, femei şi copii care se ţineau în braţe. Muriseră la doar 20-30 de metri de mare.

Au încercat din răsputeri să ajungă la apă, dar fumul i-a sufocat, iar zidul de flăcări i-a ajuns din urmă.

Nikos Stavrinidis, supravieţuitor:Focul a apărut dintr-odată. Vântul bătea cu o forţă nemaipomenită. De când sunt n-am trăit aşa ceva. Am alergat către mare. Am intrat în apă şi am încercat să ne depărtăm pe cât posibil de fum, am înaintat în apă cât am putut. Dar vântul şi curenții erau aşa de puternici încât începuseră să ne ia valurile. Nu mai vedeam nimic de jur împrejur, nu mai ştiam nici în ce direcţie e Mati. Nu se mai vedea nimic.”

Nave şi elicoptere ale armatei, dar şi o flotilă de bărci private au fost mobilizate pentru evacuarea celor care au aşteptat salvarea în apă.

Bărbat: „Cu mine mai alergau 25 de oameni către mare, de la copii mici care plângeau până la bătrâni. Unii au sărit direct pe stânci, şi-au rupt picioarele şi nu s-au mai putut mişca. Am stat 5 ore în mare.”

Localnic: „Ce mă frământă cel mai tare şi îmi împietreşte inima este că am văzut oameni înecându-se lângă mine fără să-i pot ajuta. Asta a fost tragedia.”

Limbi de foc uriaşe au devorat necontrolat case şi grădini. „Lăsaţi totul şi fugiţi!", li s-a spus celor din Kineta şi Maţi.

Era însă deja târziu pentru că, potrivit presei, multe victime

Localnic: „Am găsit pe o verandă doi oameni carbonizaţi, erau îmbrăţişaţi, nu ştiu ce aşteptau. Ar trebui să învăţăm din asta.”

Tânăr: „Este urmarea ignoranței celor care văd flăcările apropiindu-se şi zic: "casa mea e de beton, n-o să ardă.”

Din cauza gravităţii situaţiei, premierul Alexis Tsipras şi-a întrerupt luni seara vizita în Bosnia şi s-a întors de urgenţă în ţară pentru a coordona operaţiunile de salvare. Incendiile de vegetaţie sunt o problemă recurenta în Grecia în verile fierbinţi şi uscate, dar măturate de vânt puternic. Acestea sunt însă cele mai grave din ultimii 11 ani. În august 2007, 67 de oameni au pierit într-o singură zi în Peloponez.

 

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

UPDATE 18.15: Bilanțul victimelor a ajuns la 74 de persoane, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a pompierilor, Stavroula Maliri.

Acest bilanţ nu este definitiv, în jur de o sută de pompieri continuând să caute eventuale victime în zona balneară de pe coasta de est a Atticii, înăbuşită de flăcări luni seara, a precizat ea.

Potrivit Reuters, cel puţin 187 persoane, inclusiv 23 de copii, au fost rănite. Numărul persoanelor dispărute era încă neclar.

UPDATE 18.00: Armata României, pregătită pentru sprijinul forțelor de intervenție la dezastre în Grecia

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a avut o serie de convorbiri telefonice cu omologul său elen, Panos Kammenos, pe marginea situației de urgență din zona Attica, în urma incendiilor devastatoare manifestate în ultimele zile, soldate cu pierderi de vieți omenești.

Ministrul român l-a asigurat pe omologul elen de întreaga disponibilitate a Armatei României de a interveni cu forțe și mijloace în sprijinul forțelor care acționează la fața locului, în cazul în care autoritățile de la Atena vor solicita sprijinul prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. În acest sens, Forțele Aeriene Române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor și personal auxiliar, care pot decola în orice moment, la ordin, către Grecia”, informează MApN.

UPDATE 16.45: Trei zile de doliu național

„Astăzi Grecia este în doliu", a declarat premierul Alexis Tsipras, anunţând, într-un discurs televizat adresat naţiunii, trei zile de doliu naţional, conform Agerpres.

UPDATE 14:30 Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că este ”profund îndurerat” de evenimentele din Grecia.

UPDATE 14:10 Ultimul bilanț al incendiilor din Grecia se ridică la 60 de decese, potrivit presei locale citate de BBC NEWS.

UPDATE 13:10 Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a postat marţi un mesaj pe contul său de Facebook în care se declară "şocată de tragedia din Grecia'', ţară afectată de puternice incendii de vegetaţie declanşate în împrejurimile Atenei.

"Sunt şocată de tragedia din Grecia, unde incendii devastatoare au cuprins zone întinse din apropierea capitalei Atena. Din nefericire, din datele noastre, cel puţin 50 de oameni au murit şi peste 100 au fost răniţi", a scris Corina Creţu pe Facebook, care a menţionat că a asigurat autorităţile elene de susţinerea Comisiei Europene.

UPDATE 12:13 Presa din Grecia anunță că numărul persoanelor decedate ar fi, în acest moment, 53.

UPDATE 11:30 Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că vremea se va înrăutății în perioada 24-26 iulie 2018. Detalii AICI

UPDATE 10:30 Precizări MAE: Ambasada României la Atena are în atenție evenimentele legate de incendiile produse în Grecia. Până în prezent, la nivelul ambasadei nu au fost primite solicitări de asistență consulară. Detaliile aici!

Potrivit Crucii Roșii, 26 de cadavre au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, în apropierea oraşului-port Rafina, care este în centrul dezastrului.

Postul naţional de radio ERT a relatat anterior că 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 150 au fost rănite în urma incendiilor de vegetaţie care au devastat mai multe zone din apropiere de Atena.

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor, a relatat ERT.

Două incendii de vegetaţie izbucnite luni, la est şi la vest de Atena. Focul a înaintat cu o repeziciune înfricoşătoare, alimentat de vântul care bătea cu aproape o sută de kilometri pe oră.

Situaţia s-a agravat de la o oră la alta, în spitale s-a activat planul roşu şi starea de urgenţă a fost decretată în întreaga regiune.  Premierul s-a întors în ţară, iar Guvernul a cerut ajutorul Uniunii Europene. Deocamdată, autorităţile nu au anunţat dacă printre victime se numără şi cetăţeni români.

Un prim incendiu a izbucnit în apropiere de Kineta, o staţiune de la malul mării, aflată la 50 de kilometri vest de Atena. Flăcările s-au răspândit cu o repeziciune uimitoare, schimbându-şi rapid direcţia, propagate de vântul puternic şi uscat. Localnicii vorbesc despre adevărate perdele de foc, care se întindeau pe distanţe de până la şase kilometri.

În imaginile difuzate de televiziuni se văd limbi de foc uriaşe, devorând necontrolat case şi grădini. "Lăsaţi totul şi fugiţi!" - li s-a spus celor din Kineta şi din alte două aşezări învecinate.

Era însă deja târziu pentru că, potrivit presei, multe dintre victime şi-au pierdut viaţa tocmai încercând să fugă. Două autostrăzi care leagă peninsula Peloponez de centrul Greciei au fost închise pe porţiuni de câte 20 de kilometri din cauza fumului care a redus vizibilitatea, dar şi a flăcărilor care s-au apropiat periculos de şosea.

Un al doilea incendiu s-a declanşat după-amiază, la nord-est de Atena, în zona Penteli, cuprinzând oraşul Rafina. Primarul localităţii a spus că a văzut arzând cel puţin o sută de case. Autorităţile au evacuat tabere de copii şi au trimis garda de coastă să evacueze oamenii care se refugiaseră pe plajă.

Sute de pompieri, zeci de autospeciale, avioane şi elicoptere mobilizate din toată ţara luptă cu cele două incendii.

Alexis Tsipras, premier: "Vreau să cred că, în pofida acestor condiţii meteo vitrege, vom face tot ce va fi omeneşte posibil să aducem flăcările sub control. Sunt totuşi îngrijorat de incendiile care ard în paralel la est şi la vest de Attica."

La scurt timp după această declaraţie, premierul Tsipras şi-a întrerupt vizita în Bosnia şi s-a întors de urgenţă în ţară pentru a coordona operaţiunile.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia în verile fierbinţi şi secetoase. De altfel, unul i-a surprins şi pe câţiva români care îşi petreceau vacanţa în Creta.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Nordul Europei se confruntă cu temperaturi extreme: 30 de grade în Laponia și la cercul polar
Nordul Europei se confruntă cu temperaturi extreme: 30 de grade în Laponia și la cercul polar

Ţările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobişnuit de căldură, temperaturile înregistrate situându-se peste valorile medii obişnuite pentru această perioadă, condiţii ce amplifică seceta şi riscul de incendii, informează vineri EFE

Fenomen extrem de grav care afectează Cercul Polar. Suedezii au cerut ajutor extern
Fenomen extrem de grav care afectează Cercul Polar. Suedezii au cerut ajutor extern

Suedezii, străini de arşiţă şi de incendii de vegetaţie, au parte de ambele, din plin, în această vară.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.