Imagini din satelit confirma distrugerea unui templu antic din orasul sirian istoric Palmira. FOTO


Ultimul update: Marti 01 Septembrie 2015 07:06
Data publicarii: Sambata 29 August 2015 12:00
Categorie: Stiri externe
distrugere templu Palmira, imagine din satelit

Imagini din satelit confirma distrugerea templului Baal Shamin din orasul istoric Palmira, din estul Siriei, un act revendicat de gruparea terorista Statul Islamic, a anuntat vineri ONU.

Institutul Natiunilor Unite pentru formare si cercetare (UNITAR) a comparat imaginile din satelit ale sitului luate la 26 iunie si 27 august si a ajuns la concluzia ca templul a fost distrus, numai coloanele din jur parand a fi mai putin afectate, potrivit Agerpres.

Imaginile arata ca templul, ridicat in anul 17 si clasat de UNESCO in Patrimoniul Mondial al Umanitatii, a fost facut bucati, a declarat purtatorul de cuvant al institutului, Einar Bjorgo, citat de AFP.

Gruparea terorista Statul Islamic a publicat marti fotografii cu distrugerea templului, care a avut loc duminica trecuta, imaginile aratand cum jihadistii plaseaza in interiorul edificiului, precum si pe coloane, mici recipiente cilindrice, continand probabil explozibili. Fotografiile arata de asemenea o explozie enorma, apoi un morman de moloz pe ceea ce pare a fi amplasamentul templului.

Distrugerea templului a provocat indignare in randul comunitatii internationale, directoarea UNESCO, Irina Bokova, denuntand 'o crima de razboi' si 'o pierdere imensa' pentru umanitate.

Cu o saptamana inainte de distrugerea templului, jihadistii l-au decapitat pe reputatul arheolog Khaled al-Assaad, in varsta de 82 de ani, sef al Antichitatilor din Palmira in perioada 1963-2003.

Gruparea Statul Islamic, care controleaza vaste regiuni din Siria si Irak, a ocupat orasul Palmira in luna mai, executand mai multi civili in timpul ofensivei sale. Capturarea orasului Palmira 'este o rusine pentru comunitatea internationala, care a ramas cu bratele incrucisate in fata infiltrarii Statului Islamic in cel mai celebru oras istoric din lume', scria la acea vreme cotidianul sirian Al-Watan.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO