Imagini din satelit arată amploarea dezastrului din Japonia. Pământul s-a ridicat cu 4 metri. „Situația este catastrofală”

Cutremur Japonia
AFP / Maxar

Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit Japonia în prima zi a anului a crescut miercuri la 64 de morți. Autoritățile countinuă lupta contracronometru pentru găsirea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături, conform Reuters.

Cutremurul cu o magnitudine preliminară de 7,6 a lovit peninsula Noto luni după-amiază, nivelând case și izolând zonele îndepărtate de ajutorul atât de necesar.

Miercuri sunt prognozate ploi abundente în zonele afectate de cutremur, ceea ce ridică temeri legate de alunecări de teren și ar putea îngreuna și mai mult eforturile de eliberare a multor persoane prinse sub dărâmături.

Drumurile distruse, infrastructura deteriorată și locația îndepărtată a celor mai afectate zone au îngreunat eforturile de salvare. Amploarea totală a pagubelor și a victimelor rămâne neclară la două zile de la cutremur.

Imaginile din satelit arată distrugeri masive pe coasta de vest a Japoniei și în interiorul orașelor, după ce seria de cutremure puternice, potrivit Business Insider.

Citește și
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

În urma seismului puternic au fost emise alerte de tsunami, care au fost în cele din urmă ridicate. Au fost observate valuri de aproape 1,5 metri înălțime în orașele Wajima și Kanazawa, a relatat NHK, un post public de televiziune japonez.

Cutremurul a lăsat mii de oameni fără curent electric. Echipele de salvare continuă să îi caute pe cei prinși sub dărâmături.

În orașul Suzu, aflat în apropierea epicentrului cutremurului, 90% din case ar fi fost distruse, potrivit primarului orașului, Masuhiro Izumiya, relatează Reuters.

„Situația este catastrofală”, a declarat acesta.

Seismul a fost atât de puternic încât pământul s-a ridicat cu peste patru metri în unele zone și s-a deplasat cu un metru în altele, a relatat BBC.

Efectele valului de cutremure au fost surprinse de satelitul ALOS-2 al Agenției de Explorare Aerospațială din Japonia a măsurat deplasarea, raportând că distanța dintre ea și sol s-a redus, conform BBC.

Cutremurul de luni a declanșat replici - care au continuat și miercuri - și a provocat până în prezent moartea a cel puțin 62 de persoane, potrivit televiziunii naționale NHK. Echipele de salvare încearcă în continuare să salveze persoanele prinse sub dărâmături.

Seismul de luni este comparat cu cel de magnitudine 9,0 din 2011 din Japonia. Cu toate acestea, acel cutremur, care a declanșat fuziuni nucleare la centrala Fukushima și a ucis 18.000 de persoane, a fost mult mai distructiv.

Unul dintre motivele pentru care numărul de morți este acum mult mai mic decât în 2011 - în afară de faptul că magnitudinea acestui cutremur a fost semnificativ mai mică - se datorează sistemului care a fost construit în jurul uneia dintre cele mai active zone din punct de vedere seismic din lume, a relatat BBC. Serviciile de urgență ale țării sunt bine pregătite pentru salvări în caz de cutremur, clădirile sunt construite cu directive stricte pentru a rezista la zguduiri, iar alertele de cutremur pot oferi oamenilor un preaviz de până la 20 de secunde înainte de începerea celor mai grave cutremure.

Comparativ, țări mult mai puțin pregătite au înregistrat un număr devastator de morți.

În Turcia și Siria, care au fost lovite de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade în februarie 2023, au murit peste 50.000 de persoane.

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 în Maroc, în septembrie 2023, a ucis peste 2.900 de persoane și a afectat 2,8 milioane de oameni.


O serie de cutremure în Afganistan, în octombrie 2023, cel mai puternic fiind de 6,3 grade, a ucis 1.300 de persoane și a rănit 1.700.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
O grădină zoologică a vopsit mai mulți câini pe care i-a prezentat apoi ca urși panda. Ce a urmat VIDEO
O grădină zoologică a vopsit mai mulți câini pe care i-a prezentat apoi ca urși panda. Ce a urmat VIDEO

O grădină zoologică chineză este acuzată că a pictat câini în alb și negru pentru a-i păcăli apoi pe vizitatori că sunt urși panda și să-i taxeze pentru a admira noua atracție.

Adevărata miză a vizitei lui Xi Jinping în Ungaria. Budapesta a deschis larg porțile Beijingului
Adevărata miză a vizitei lui Xi Jinping în Ungaria. Budapesta a deschis larg porțile Beijingului

Viktor Orban a întins covorul roșu pentru președintele chinez. Xi Jinping a ajuns joi seară la Budapesta pentru o vizită de trei zile - prima în calitate de președinte. Războiul din Ucraina și cooperarea economică se află pe agenda întâlnirii.

BBC: Saudiții îi ucid pe cei care nu eliberează terenul pentru ridicarea Neom, orașul SF de 500 mld $. Sate rase de pe hartă
BBC: Saudiții îi ucid pe cei care nu eliberează terenul pentru ridicarea Neom, orașul SF de 500 mld $. Sate rase de pe hartă

Autoritățile saudite au permis folosirea forței letale pentru a elibera terenul pe care vor construi un oraș futuristic în deșert, un proiect de 500 de miliarde de dolari la care participă zeci de companii occidentale.

 

Recomandări
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: „O înșelăciune”
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: „O înșelăciune”

Premierul Marcel Ciolacu promite sancționarea comercianților care practică ”shrinkflation”, respectiv reducerea gramajului produsului, fără a i se scădea prețul.

Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare:
Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare: "Viața mea s-a terminat!". E așteptat verdictul instanței

Cea mai lungă zi din procesul lul Vlad Pascu, tânărul care a provocat teribilul accident din 2 Mai, a început, joi dimineață, la Mangalia.

Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.