Fratele liderului executiilor organizate de ISIS vorbeste pentru prima data. Mesajul pe care i l-a transmis jihadistului

Dată publicare: 31-03-2016 16:49
Dată actualizare: 03-04-2016 07:03


Hicham Chaib

Cei de la CNN au stat de vorba cu Mohamed Amin Chaib, fratele unuia dintre cei mai duri calai din cadrul gruparii Statului Islamic.

Acesta a refuzat sa isi arate chipul si nici nu a vrut sa se intalneasca cu jurnalistii CNN in cartierul sau natala. Mohamed a copilarit intr-o suburbie din orasul belgian Antwerp. Insa, a preferat un loc ferit, unde vecinii sa nu vada camerele de televiziune.

Atat el, cat si familia lui se considera belgieni, desi provin din Maroc. Insa, fratele lui, Hicham Chaib a ales alta cale in viata si s-a alaturat gruparii Statului Islamic, unde a devenit unul dintre cei mai prolifici lideri ai executiilor.

In urma cu cateva zile, o inregistrare cu Hachim, in care trimitea un mesaj de amenintare, a fost picatura care a umplut paharul pentru familia lui. In filmuletul de propaganda, publicat la o saptamana de la atacurile din Bruxelles, acesta lauda actiunile teroristilor din Belgia si spune ca jihadistii nu se vor opri aici. Mai mult, acesta ameninta ca "O sa va ucidem copiii si o sa va lasam femeile vaduve".

Dupa ce a vazut ultima inregistrare cu fratele sau, Mohamed Amin, in varsta de 22 ani, a considerat ca este momentul sa vorbeasca cu presa despre durerea familiei lui. "Era o persoana care n-ar fi ranit nicio musca si isi trai viata razand mereu. Inca nu ne revenim, familiei nu ii vine sa creada ce se intampla cu el" a declarat acesta pentruCNN.

Cu toate astea, spune ca este dezgustat de faptele comise de fratele in cadrul Statului Islamic. "Eu il tin minte ca pe fratele mai mare, care era mereu langa mine si care ma ajuta cand aveam nevoie".

 De la un copil crescut in suburbiile din Antwerp, din Belgia, la liderul executiilor organizte de ISIS

Hachim a crescut ca un copil normal, in suburbiile orasului belgian Antwerp, intr-o familie cu 13 membri. Insa, viata lui s-a schimbat complet dupa ce a intalnit cativa extremisti radicali, care l-au ademenit catre o interpretare a Islamului complet straina.

"Acesti extremisti interpreteaza Islamul asa cum vor ei, dupa regulile lor si propriile frustrari. Mama si tata ne-au invatat sa fim buni, sa contribuim la societatea in care traim si sa fim pacifisti" a povestit Mohamed.

Mohamed nu si-a vazut fratele din 2013, cand acesta a decis sa fuga in Siria si sa se alature Statului Islamic. De atunci, Hicham a aparut in numeroase filmulete de propaganda.

Familia acestuia a primit numeroase mesaje de ura si amenintari. "Parintii nostri se tem pentru viata copiilor lor, nu cumva sa patim ceva. Am primit amenintari si mesaje foarte dure, de ura, din cauza fratelui meu".

Mai mult familia acestuia a oferit o declaratie publica in care spune ca nu este de acord cu actiunile lui Hicham. "Noi, ca familie, ne distantam complet de actele comise de Hicham, de ideologia lui si cuvintele lui. Le transmite condoleante familiilor victimelor din atacurile de la Bruxelles.

Mohamed nu stie daca o sa isi mai vada fratele vreodata, dar i-a transmis acestuia un mesaj: "Hisham, gandesti bine inainte sa faci orice, aici este familia ta. Mama ta plange in fiecare noapte si se gandeste la tine, mereu te va iubi. Gandeste-te la consecinte".

 

 

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO