Fost primar al Salonicului, condamnat la inchisoare pe viata pentru coruptie

Dată publicare: 01-03-2013 08:12
Dată actualizare: 04-03-2013 02:19


Vassilis Papageorgopoulos

Fostul primar al orasului Salonic a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru deturnarea banului public, un verdict extrem de rar in Grecia, care ar trebui sa transmita un "mesaj" de combatere a coruptiei, a anuntat joi o sursa judiciara, citata de AFP

Potrivit Mediafax, condamnarea lui Vassilis Papageorgopoulos, in varsta de 65 de ani, pronuntata oficial miercuri, a generat o emotie puternica, fotografia fostului primar, membru al partidului Noua Democratie (dreapt) al actualului premier Antonis Samaras iesind cu catuse la maini din palatul justitiei, a ocupat primele pagini ale ziarelor joi.

In afara de fostul primar al Salonicului, alti doi responsabili municipali au fost condamnati la inchisoare pe viata, respectiv fostul secretar general al primariei Michalis Lemoussias si fostul trezorier Panayotis Saxonis.

In total, deturnarile, prin neplata cotizatiilor sociale, se refera la 18 milioane de euro intr-un deceniu, in perioada 1999-2008.

Primar intre ianuarie 1999 si decembrie 2010, Papageorgopoulos nu s-a prezentat la ultimele alegeri locale castigate de candidatul sustinut de socialisti, Yannis Boutaris.

Joi, presa, atat de dreapta cat si de stanga, consacra pagini intregi unui proces neobisnuit care ar putea sa insemne sfarsitul impunitatii pentru alesii corupti, denuntata de ani intregi in manifestatiile antiausteritate.

Cotidianul apropiat partidului de opozitie Syriza (stanga radicala), Avghi, prezinta o fotografie mai veche a lui Papageorgopoulos care ii strange mana premierului Antonis Samaras.

Cotidianul conservator Eleftheros Typos vede in acesta "prima data" un "mesaj" pentru toti cei care deturneaza banul public si apreciaza ca vechile practici s-au incheiat.

Un fost ministru socialist al Apararii, Akis Tsochatzopoulos, se afla de asemenea in spatele gratiilor pentru ca a primit mita prin intermediul unor companii offshore pentru contracte de armament rusesti si germane.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO