Fost gardian de la Auschwitz, judecat pentru complicitate la 170.000 de crime. Barbatul si-a cerut scuze in instanta

Ultima actualizare: 03-05-2016 07:15
gardian Auschwitz

Un fost gardian de la Auschwitz, Reinhold Hanning, in varsta de 94 de ani, judecat in Germania pentru complicitatea sa la uciderea a zeci de mii de persoane, a rupt tacerea vineri pentru prima data si si-a cerut scuze public.
 

"Mi-e rusine ca am lasat aceasta nedreptate sa se produca si ca nu am facut nimic a o impiedica (...) Imi pare sincer rau", a declarat el in fata tribunalului din Detmold, unde este judecat de la 11 februarie pentru "complicitate" la uciderea a cel putin 170.000 de persoane intre ianuarie 1943 si iunie 1944, in special evrei adusi cu trenul din intreaga Europa, dar si polonezi, romi, homosexuali sau rusi prizonieri de razboi.

Angajat la 18 ani in cadrul Waffen SS si dupa ce a luptat in Balcani si a apoi pe frontul rus, Hanning a fost transferat la inceputul lui 1942 la Auschwitz, unde a facut partea din unitatea Totenkopf.

In a 13-a zi a procesului sau, cel care pana acum a pastrat tacerea si-a exprimat regretul privind apartenenta sa la o organizatie responsabila de moartea a nenumarate familii si nevinovati, potrivit afirmatiilor sale relatate de DPA.

"Oamenii erau impuscati, gazati si arsi. Stiam cum trupurile erau mutate de colo colo. Simteam mirosul trupurilor arse, stiam ca cei morti erau arsi", a spus Reinhold.

Foto Agerpres: Leon Schwarzbaum, supravietuitor din Auschwitz

Anterior, avocatii sau dat citire in fata tribunalului unui text de 23 de pagini in care se vorbea despre tineretea si angajarea clientului lor, in care acesta recunoaste ca a avut cunostinta de crimele in masa comise la Auschwitz.

 "Auschwitz a fost un cosmar. Mi-as dori sa nu fi fost vreodata acolo", a mai spus Hanning.

Reinhold Hanning risca o condamnare la 3 pana la 15 ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO