Atac armat la un mall în SUA. Un tânăr de 21 de ani a ucis 20 de oameni și a rănit alți 26

Ultima actualizare: 04-08-2019 06:50
texas
Getty

Un tânăr de 21 de ani a deschis focul sâmbătă în zona hypermarketului Walmart din El Paso (Texas), frecventat de comunitatea hispanică, ucigând 20 de persoane şi rănind alte 26 înainte de a fi arestat. O parte din răniţi se află în stare critică.

Conform poliţiei americane, ucigaşul a lăsat un manifest al cărui conţinut indică o posibilă legătură cu "o crimă motivată de ură", sintagmă care în SUA face referire la atacuri îndreptate asupra unor persoane pe motive ce ţin de culoare, origine sau religie.

 

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 06:00  Textul care circulă pe internet denunţă "o invazie hispanică a Texas-ului"' şi face referire la atacul asupra moscheilor din Christchurch, Noua Zeelandă de pe 15 martie, soldat cu 51 de morţi.

"Această zi, care ar fi trebuit să fie o zi normală pentru persoanele venite să facă cumpărături, s-a transformat într-una din cele mai sângeroase din istoria Texasului", a declarat guvernatorul statului Greg Abbott în cadrul unei conferinţe de presă.

Locuitorii din El Paso, oraş situat la frontiera cu Mexicul, au răspuns în număr mare la apelul de a dona sânge pentru răniţii internaţi în mai multe spitale.

"Avem 11 victime cu vârste cuprinse între 35 şi 82 de ani în spitalul nostru", a declarat pentru CNN David Shimp, directorul centrului medical Del Sol. "Nouă sunt în stare critică, iar dintre aceştia trei se zbat între viaţă şi moarte", a precizat Shimp.

În presă au apărut informaţii conform cărora numele atacatorului, originar din apropierea oraşului Dallas, este Patrick Crusius.

Într-o înregistrare a camerelor de supraveghere făcută publică de canalul local KTSM se poate observa cum atacatorul înarmat şi cu cască antifon pe urechi pătrunde în hipermarket.

Magazinul tocmai scosese la vânzare rechizite şcolare şi, conform estimărilor poliţiei, în momentul producerii atacului între 1.000 şi 3.000 de clienţi se grăbeau să îşi facă cumpărăturile.

Înregistrări ale mai multor persoane aflate în zonă în momentul producerii atacului conţin scene de panică în care se pot vedea clienţi care aleargă pentru a se adăposti, iar pe jos pot fi zărite cadavre, în timp ce în altele, filmate în zona comercială, se audă împuşcături la intervale regulate.

Robert Curado a declarat pentru ziarul El Paso Times că s-a ascuns împreună cu mama sa între două distribuitoare de la intrarea în Walmart. "Bărbatul a încercat să tragă asupra mea de sus, dar m-a ratat pentru că m-am trântit la pământ", a povestit Curado, care a mai declarat că arma atacatorului era o mitralieră AK-47.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunţat că printre cele 20 de victime se numără şi 3 mexicani şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor, conform Reuters.

Într-o postare pe Twitter, ministrul de externe Marcelo Ebrard a anunţat că în atacul armat din El Paso au fost răniţi 6 mexicani, printre care şi o fată de 10 ani.

Atacul armat din El Paso este al 249-lea de acest tip comis de la începutul anului, în care şi-au pierdut viaţă mai mult de 4 persoane, conform ONG-ului Gun Violence Archives.

UPDATE 23:10 Poliția din El Paso anunță că a reținut un singur suspect și nu sunt căutați alți suspecți. Numărul exact al victimelor nu a putut fi stabilit încă, au mai precizat oamenii legii. Anterior, primarul spusese că trei suspecți au fost reținuți.

UPDATE 22:30 CNN anunță că cel puțin 22 de persoane au fost rănite în atac. Poliția transmite că mai multe persoane sunt decedate. Situația victimelor este încă neclară.

UPDATE 21:45: Șefa de cabinet a primarului din El Paso, Olivia Zepeda, a declarat că ar fi vorba de mai mulți morți. De asemenea, Zepeda a mai anunțat că mai mulți suspecți sunt deja în custodia poliției, citează CNN.

Și primarul orașului El Paso, Dee Margo, susține că ar fi vorba de mai mulți morți. Acesta a mai adăugat că poliția ar fi reținut trei suspecți, citează KTSM.

UPDATE 21:40: Poliția vorbește de mai mulți atacatori. "Am primit mai multe informaţii privind prezenţa mai multor atacatori", a adăugat poliţia.

UPDATE 21:37: 18 persoane au fost rănite în urma atacului din supermarketul din Texas. Autoritățile nu s-au pronunțat încă cu privire la gravitatea rănilor suferite, scrie KTSM.

"Alertă de focuri de armă. Nu vă apropiaţi de galeria comercială Cielo Vista. Situaţia este în desfăşurare", a scris poliţia pe Twitter, potrivit Agerpres.

Conform presei locale, focurile de armă au avut loc într-un supermarket Walmart.

Autoritățile au anunțat că există mai mulți răniți în urma atacului armat, potrivit CNN

În SUA au loc deseori atacuri armate.

Marţi, două persoane au fost ucise şi un poliţist a fost rănit într-un supermarket al aceluiaşi lanţ comercial în Mississippi.

Duminică, trei persoane, între care un băiat de şase ani, au fost ucise când un atacator de 19 ani a deschis focul la un festival gastronomic la Gilroy, în California, la sud de San Francisco.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

aaCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO