Fenomen ciudat provocat de uraganul Isaac. Raul Mississippi a curs invers timp de 24 de ore

Dată publicare: 01-09-2012 14:36
Dată actualizare: 28-10-2012 01:24


mississippi

Apele fluviului Mississippi au fost impinse impotriva cursului lor natural timp de aproape 24 de ore de catre uraganul Isaac, pe o distanta de peste 200 de kilometri, a anuntat joi Institutul american de geofizica USGS.

Intr-un comunicat, Agentia guvernamentala explica faptul ca cel mai lung fluviu din America de Nord a curs marti in amonte, cu o viteza de 5.150 de metri cubi pe secunda, la nivelul Belle Chasse (Louisiana, sud), o localitate de la gura de varsare a fluviului.

Avansarea uraganului Isaac catre interiorul uscatului a antrenat o crestere a nivelului apelor pe o portiune de peste 200 de kilometri, atingand localitatea Baton Rouge, unde nivelul fluviului a urcat la aproape 2,5 metri deasupra nivelului normal. La New Orleans, cea mai apropiata localitate de Golful Mexic, nivelul apelor a atins trei metri.

Cu o lungime de 3.734 de kilometri, Mississippi are un debit mediu de 3.540 de metri cubi pe secunda.

"Chiar daca acest lucru se intampla rar, uraganele pot inversa cursul fluviilor", precizeaza USGS, care supraveghyeaza in permanenta fluviul Mississippi.

"Din cauza unor rafale de vant extrem de puternice si unor valuri enorme cauzate de aceste rafale de vant, cursurile de apa cu debit mediu sau slab sunt impinse sa se deplaseze in sens invers, pana cand debitul normal sau profilul terenului opreste afluxul", subliniaza USGS.

Uraganul Katrina, in august 2005, a produs acelasi fenomen, provocand o crestere a nivelului fluviului Mississippi de aproape patru metri.

Meteorologii apreciaza ca Isaac, retrogradat miercuri la statutul de furtuna tropicala, va continua sa avanseze catre nord, ramanand la vest de Mississippi, aducand ploi binevenite in regiuni agricole afectate de seceta.

In urma inundatiilor importante inregistrate anul trecut, Mississippi a fost puternic afectat totodata de un nivelul slab de precipitatii in acest an, scazand pana la un nivel niciodata observat incepand din 1988 si pana in prezent.

Sursa: Mediafax

Tags: mississippi, isaac,


VIDEO PROTVPLUS.RO