Familiile ostaticilor stau cu sufletul la gură. Cele două situații în care acordul dintre Israel și Hamas ar putea pica

×
Codul embed a fost copiat

Un acord de încetare a focului de patru zile, care prevede și eliberarea a 50 de ostatici, ar putea intra în vigoare, joi.

Israelienii au timp 24 de ore pentru a depune sesizări la înțelegerea mediată de Qatar și anunțată, miercuri dimineață. Hamas ar urma să elibereze 30 de copii și 20 de femei, răpiți pe 7 octombrie. Va recupera, în schimb, 150 de prizonieri palestinieni.

Israelul va scoate din închisori 150 de deținuți palestinieni

La capătul a șase ore de discuții, sub presiunea populației, cabinetul israelian a acceptat un acord care prevede o încetare a focului în Fâșia Gaza, timp de patru zile. Hamas va elibera 50 de ostatici, femei și copii, iar Israelul va scoate din închisori 150 de deținuți palestinieni, femei și adolescenți. Trecerea de la Rafah va fi deschisă pentru mai multe transporturi cu ajutoare umanitare și combustibil.

Dominic Waghorn, corespondent Sky News: Guvernul israelian a aprobat acordul, dar înțelegerea poate fi anulată în urma unor obiecții ridicate de Curtea Supremă sau a unor incidente în Gaza. Familiile celor răpiți încă au în față o așteptare agonizantă”.

Printre cei eliberați se va afla, potrivit unor surse, și o fetiță de trei ani din Statele Unite.

Citește și
hamas
Un parlamentar român a început să strige în sprijinul teroriștilor Hamas în timp ce îi urmărea cum decapitau copii
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Liz Hirsh Naftali, mătușa fetiței:Abigail împlinește vineri patru ani. Ar trebui să fie acasă, alături de familia ei, de sora și de fratele ei”.

Noa Naftali, verișoara fetiței:În fiecare moment, gândurile noastre se duc la Abigail. Nu știm unde este și ce face, iar asta reprezintă o tortură continuă”.

Și o altă fetiță, de nouă ani, ar putea ajunge zilele următoare în brațele tatălui ei, răvășit de emoții și durere.

Thomas Hand, tatăl fetiței răpite:Imaginați-vă teroarea unei fetițe de nouă ani în acele tuneluri întunecate. Probabil se întreabă în fiecare zi: Unde e tăticul meu? De ce nu vine să mă salveze? Prin asta trec eu, prin asta trecem toți. E un coșmar”.

Rudele celor 236 de ostatici așteaptă vești cu inima cât un purice.

Maya Roman, verișoara unui ostatic:Atunci când vom vedea ostaticii eliberați, deși va fi dureros pentru aceia dintre noi care nu și-i vor regăsi pe cei dragi, măcar vom găsi puterea de a rezista până la eliberarea tuturor”.

Anat Moshe Shoshany, nepoata unei ostatice:Chiar dacă bunica nu se va afla printre cei eliberați, abia așteptă să văd imagini cu copii, cu oameni nevinovați care pleacă (din Gaza) după atâtea zile lungi în care i-am așteptat”.

Israelul l-a eliberat, în 2011, pe Yahya Sinwar, actualul lider Hamas

O listă cu 300 de prizonieri palestinieni a fost publicată de autorități, iar israelienii pot depune sesizări în 24 de ore. Oamenii își amintesc că, atunci când a eliberat, în 2011, peste o mie de palestinieni în schimbul soldatului Gilad Shalit, Israelul i-a redat libertatea lui Yahya Sinwar, actualul lider Hamas și cel considerat „creierul” masacrului din 7 octombrie.
Acum, israelienii nu vor să repete greșeala.

Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Armatei: „Palestinienii care vor fi eliberați nu sunt teroriști de același 'calibru' cu cei eliberați în 2011. Nu au fost condamnați pentru delicte grave”.

Conform acordului, Israelul va opri și monitorizarea cu drone în sudul enclavei. Va face același lucru și în zonele din nordul Gaza, timp de șase ore pe zi. Hamas a insistat pentru acest aspect ca să păstreze secret locul ascunzătorilor.

Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Armatei: Vom fi foarte vigilenți pe teren, fiindcă am avut experiențe neplăcute cu Hamas în 2014, când (gruparea) a încălcat un armistițiu negociat la nivel internațional. Mă tem că Hamas va folosi această pauză în conflict pentru a se reaproviziona și a se regrupa”.

Benjamin Netanyahu insistă că, după zilele de armistițiu, armata israeliană își va relua operațiunile.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor și găsirea tuturor persoanelor dispărute, și să ne asigurăm că nu va mai exista niciun element în Gaza, care să amenințe Israelul”.

Înainte ca acordul de încetare a focului să intre în vigoare, armata israeliană a continuat să bombardeze Fâșia Gaza. Forțele Israelului au înconjurat tabăra de refugiați Jabalia și își continuă operațiunile în orașul Gaza. Hezbollah a anunțat că va respecta, la rândul său, armistițiul dacă armata israeliană își oprește atacurile la granița cu Libanul.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
"Prețul" pe care Israelul îl plătește pentru eliberarea ostaticilor din Gaza. Cât "costă" viața unui evreu. Cifra e uriașă

Guvernul israelian a fost de acord, miercuri dimineaţa, cu încetarea focului în Fâșia Gaza pentru o perioadă de patru zile. În acest timp, Hamas va elibera 50 de ostatici luați pe 7 octombrie.

Un parlamentar român a început să strige în sprijinul teroriștilor Hamas în timp ce îi urmărea cum decapitau copii
Un parlamentar român a început să strige în sprijinul teroriștilor Hamas în timp ce îi urmărea cum decapitau copii

Senatoarea Diana Șoșoacă a început să-și manifeste strigând sprijinul pentru teroriștii Hamas, chiar în timp ce urmărea imagini needitate în care aceștia decapitau copii în Israel. Situația ireală a fost prezentată de deputatul Emanuel Ungureanu.

Scandal în Parlament. Ședința secretă s-a suspendat temporar, după ce un senator a filmat imaginile, deși nu avea voie
Scandal în Parlament. Ședința secretă s-a suspendat temporar, după ce un senator a filmat imaginile, deși nu avea voie

Ședința comună secretă a Camerei Deputaţilor şi Senatului s-a suspendat temporar, după ce senatoarea Diana Șoșoacă ar fi înregistrat imaginile cu atacul teroriștilor Hamas de pe 7 octombrie, deși nu ar fi avut voie.

Trupele israeliene au înconjurat încă un oraș din Fâșia Gaza. 250 de ținte ale teroriștilor au fost lovite
Trupele israeliene au înconjurat încă un oraș din Fâșia Gaza. 250 de ținte ale teroriștilor au fost lovite

Președintele american Joe Biden spune că un acord care ar permite eliberarea unora dintre ostaticii deținuți de Hamas "este aproape" de a fi încheiat.

Ședință secretă a Parlamentului. Aleșii vor viziona un film cu atacul teroriștilor Hamas de pe 7 octombrie
Ședință secretă a Parlamentului. Aleșii vor viziona un film cu atacul teroriștilor Hamas de pe 7 octombrie

O şedinţa comună secretă a Camerei Deputaţilor şi Senatului va avea loc marți, de la ora 15:00. Aceasta va fi consacrată evoluţiilor recente şi situaţiei din Israel, la solicitarea deputatului grupului minorităţilor naţionale, Silviu Vexler.

Recomandări
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului

Opt persoane au fost rănite, iar zeci de clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate în Belgorod, în urma unui atac aerian lansat de forțele ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, a anunțat guvernatorul regiunii ruse, informează Reuters.

"E la fel ca în Bangladesh!". Furtunile violente de primăvară au făcut prăpăd în România. Situație complicată în Timișoara

Furtunile violente de primăvară au măturat România de la est la vest. O ploaie torențială a transformat străzile unui cartier din Timișoara în adevărate lacuri.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.