Italia Uno: "De la furturi, la omoruri, criminalitatea vorbeste romaneste!"

Ultima actualizare: 05-10-2012 00:30

Autoritatile italiene si-au pierdut rabdarea si cer pe sleau Romaniei sa se asigure ca "pe strazile din Peninsula nu vor mai ajunge infractori romani".

Avem problema unei perceptii care din pacate si-a facut loc pas cu pas in societatea italiana. Iar a generaliza la nivelul unei comunitati, fapte ori trasaturi, e un gest profund injust, poate brutal.
Cristian Diaconescu, ministrul roman de externe

In replica, ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a denuntat luni seara la Roma stigmatizarea unei comunitati intregi, in speta cea romana.

Ce te faci insa cand, nepasatori la tot acest iures, romanii continua sa dea apa la moara inversunarii italienilor? Luni seara, carabineirii au arestat in regiunea Salerno un roman de 20 de ani, care a violat in repetate randuri o adolescenta, si ea romanca.

"De la omoruri, la jafuri si violuri, de la furturi simple, la furturi on-line, criminalitatea vorbeste romaneste!". Este ideea acreditata de cel mai important jurnal al televiziunii Italia Uno. Impotriva acestei ostilitati - alimentata inclusiv de unele oficialitati italiene - s-a pronuntat luni seara, la Roma, cu fermitate seful diplomatiei romane.

Nici vorba de consens insa in privinta romanilor condamnati pentru delicte comise in Italia." Solicitarea mea este ca acele 900 de persoane care au comis infractiuni si au primit condamnari definitive sa-si ispaseasca pedepsele in inchisori din Romania", a dezvaluit ministrul de externe italian, Franco Frattini.

Cind se prezinta la controlul pasapoarelor o persoana care a comis delicte, ne asteptam sa fim informati de autoritatile romane: fiti pe faza, astazi la aeroportul din Bucuresti s-a imbarcat o persoana catre Roma, despre care stim ca a comis infractiuni!
Franco Frattini, ministrul de externe italian
Oficialul de la Roma a subliniat ca, din 2011, acest lucru va fi stipulat de o directiva europeana, asadar propunerea sa n-ar fi decat o anticipare cu 2 ani, printr-un acord bilateral.

Pe de alta parte insa, Frattini a pledat pentru o ingradire a liberei circulatii a cetatenilor romani in functie de cazierul judiciar. Replica lui Cristian Diaconescu a venit pe un ton taios: "Nu, nu vom lua nicio masura de a limita dreptul la circulatie, noi cei iesiti din comunism l-am castigat foarte greu si e vorba de un drept al unui popor", a spus seful diplomatiei romane.

In timp ce ministrii discuta mai mult sau mai putin in contradictoriu, italienii obisnuiti se inscriu voluntar in patrule civile care colinda orasele, pentru a impiedica noi faradelegi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO