Europa și SUA, lovite de căldură extremă.Cum se răcoresc oamenii toropiți de caniculă

Ultima actualizare: 31-07-2020 19:52

În Europa, unde nu sunt furtuni, dogorește soarele. Primul val de căldură extremă a debutat în Spania, cu temperaturi de 42 de grade Celsius, iar situația se va înrăutăți, în zilele următoare.

 

Francezii, cehii, slovacii ori bosniacii sunt de asemenea toropiți de căldură. Și în Bulgaria a fost astăzi cod portocaliu de arșiță în 7 districte.

Spania se topeşte sub soarele torid. Oraşul Bilbao din nordul ţării a fost plasat sub alertă roșie, iar în capitala Madrid s-au înregistrat peste 40 de grade Celsius, un record chiar și pentru luna iulie.

"Abia aştept să ajung acasă, să mă întind pe canapea şi să beau multă apă. Nu prea ai ce face pe afară când e caniculă. Trebuie să stai cât mai mult în casă şi să bei multă apă".

Ministerul român de Externe a transmis o avertizare de călătorie pentru cei care intenţionează să ajungă în peninsula iberică în perioada următoare, în special în regiunea Andaluzia.

Până pe 2 august este cod portocaliu de caniculă. Puținii turiști suferă cot la cot cu localnicii.

"- Prima zi a fost mai dificilă, dar acum ne-am mai obişnuit.
- Da, e ok. Trebuie doar să bei multă apă
".

Potrivit meteorologilor spanioli, la sfârșitul săptămânii este posibil ca în sud-vestul Spaniei temperaturile să ajungă la 44 - 46 de grade Celsius.

Zăpușeală nu-i cruță nici pe francezi. Mercurul din termometre a sărit de 40 de grade. În oraşele Lyon sau Toulouse terasele sunt pustii și puțini se aventurează pe străzi.

Din cauza uscăciunii, o pădure de pini din regiunea Pirinei Atlantic a ars noaptea trecută, făcând necesară evacuarea mai multor locuințe.

150 de hectare de pădure s-au făcut scrum înainte ca pompierii să controleze situația. Între timp, cei evacuați s-au refugiat pe țărmul oceanului.

 

”În casă nu mai rezist”

 

Şi în oraşul Mostar din Bosnia termometrele au arătat joi 41 de grade Celsius la umbră. A fost cea mai călduroasă zi a acestei veri.

Sefkija Bitic, ghid turistic: ”Avem cod roșu de caniculă. Au zis că sunt 40 de grade, dar jur că sunt mai multe. În soare, e mult mai cald”.

În Cehia ori Slovacia, anumite destinații turistice au fost luate în stăpânire de cei care fug de dogoare.

Au ajuns în stațiuni montane, piscine ori lacuri, unde autoritățile au fost în alertă din cauza nerespectării distanțării sociale.

Cald este și peste Ocean! Iată cum se răcoresc new-yorkezii când nu mai rabdă zăpușeală: cu acordul pompierilor, la un hidrant de stradă.

Știți că vin special aici tocmai de la mine de acasă? În casă nu mai rezist, e prea cald”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO