Oficial chinez: Epidemia de coronavirus, în cel mai critic moment. Oamenii fac apeluri disperate pe rețele

15-02-2020 19:14


Primul deces, în Europa, din cauza temutului coronavirus a fost confirmat în Franța. Un turist chinez din provincia Hubei, în vârstă de 80 de ani, a murit în spitalul din Paris în care era ţinut, în carantină, din 25 ianuarie.

Doar alte 3 cazuri similare, în Filipine, Hong Kong și Japonia, au fost raportate până acum în afara Chinei continentale. În epicentrul epidemiei, însă, sunt peste 1.500 de decese, iar numărul bolnavilor se apropie de 66.500.

În timp ce românul infectat cu coronavirus, pe nava de croazieră ''Diamond Princess'', este tratat într-un spital din Japonia, 11 pasageri au primit permisiunea să debarce.

Autorităţile nipone au făcut un efort de prioritizare a pasagerilor cu cel mai mare risc de îmbolnăvire. Cei care au părăsit nava sunt vârstnici de peste 80 de ani, au alte probleme medicale ori stăteau în cabine fără ferestre.

Cei din acest grup vor fi testaţi în continuare pentru Covid-19 şi îşi vor continua carantina pe uscat.

În China, spitalele nu mai fac față numărul de îmbolnăviri

 

Pe de altă parte, un înalt oficial chinez a anunţat amenjarea la Wuhan - în epicentrul epidemiei - a încă 9 spitale de campanie, cu aproximativ 7.000 de paturi și a spus că alte spaţii publice vor fi rechiziţionate pentru noi spitale.

Liang Wannian, șeful echipei de experți, Comisia Națională de Sănătate: "Situația epidemică din Hubei și din întreaga țară este în cel mai critic moment. Nu ne putem permite nicio clipă de relaxare, menținerea sub control a epidemiei trebuie să fie în continuare prioritatea zero".

Chiar şi aşa locurile pentru cei care s-au îmbolnăvit sunt mereu insuficiente.

Localnic: Atitudinea lor? Pasează responsabilitatea! Nu poți repeta, zi după zi, că această persoană în vârstă nu este bolnavă, doar pentru că nu a fost testată pozitiv. Testele acestea au o precizie de 30-50%.

David Culver, CNN, Beijing: Vice-premierul chinez a cerut autorităților medicale să-i primească în spitale pe toți cei care necesită internare, fără excepție. Și a insistat că un pat în spital nu trebuie condiționat de rezultatul pozitiv la testul pentru coronavirus. Însă, la o simplă căutare on-line, descoperim o realitate diferită și tulburătoare.

Apelul disperat al oamenilor

 

Reţelele de socializare sunt inundate de mii de mesaje ale unor oameni care imploră ajutor.

Localnic: Mama tocmai mi-a spus că nu crede că va mai apuca prima aniversare a nepotului ei. Pot să pierd totul, dar nu pot să-i pierd pe mama și pe tata. Implor guvernul, implor pe toată lumea să ne ajute.

Autorităţile din Beijing au ordonat carantină obligatorie de 14 zile pentru toți cei care se întorc în capitala chineză, din vacanța de anul nou lunar sau din alte deplasări. Iar cei care nu se supun urmează să fie pedepsiți. Presa oficială descrie decizia ca pe o tentativă de a ține noul coronavirus sub control.

O echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alcătuită din 12 experţi internaţionali şi 12 chinezi, îşi începe misiunea în China. Încearcă să afle cum se răspândeşte Covid-19 şi cât este de periculos. De asemenea, trebuie să descopere cum şi când s-au îmbolnăvit cei peste 1.700 de lucrători medicali care au contactat virusul. 6 dintre aceştia au murit.

VIDEO PROTVPLUS.RO