Emmanuel Macron a venit cu ”soluții”, după protestele violente. Promisiunile președintelui


Ultimul update: Vineri 26 Aprilie 2019 20:21
Data publicarii: Vineri 26 Aprilie 2019 19:34
Categorie: Stiri externe

După o amânare de zece zile, impusă de incendiul devastator de la catedrala Notre Dame, preşedintele Franţei a oferit un mult aşteptat răspuns la mişcarea de contestare, adeseori violentă, numită "a vestelor galbene".

Emmanuel Macron a promis reducerea taxelor, pensii mai mari și reforma funcționarilor publici.

În acest sens a anunțat "suprimarea" Școlii naționale de administrație, celebra ENA, o universitate care, de mai bine de 70 de ani, a format lideri politici și ai industriei, dar care este văzută acum de mulți ca un simbol al elitismului și inechităților sociale.

Începute astă-toamnă, protestele îndreptate iniţial împotriva scumpirii carburanților - decisă de guvern cu intenția de a finanța proiecte "prietenoase" cu mediul înconjurător - au escaladat în mișcarea de contestare a "vestelor galbene". O revoltă naţională împotriva a ceea ce protestatarii consideră inechităţi economice şi sociale în Franţa.

Reformele guvernului sunt corecte, dar nu suficient de rapide - crede Macron, care spune că a învăţat mult din dezbaterile naţionale pe care le-a avut cu cetăţenii Franței, un exerciţiu politic nemaintalnit până acum.

Ce plan are preşedintele?

„Nu vreau să mai văd creşteri de impozite. Vreau reduceri de impozite pentru cei care muncesc pe calea reducerii semnificative a veniturilor pe care le încasează statul din taxe”, a spus Macron. 

Aceasta "reducere semnificativă", spune Macron, ar fi în valoare de cel puţin 5 miliarde de euro, un deficit finanţat mai ales prin tăierea cheltuielilor publice.

„Dar, e nevoie să muncim mai mult, am subliniat asta în cursul dezbaterilor pe care le-am avut în ultimele săptămâni. Franţa munceşte mult mai puţin decât vecinii săi”, a mai spus președintele francez. 

Liderul de la Elysee a mai promis corelarea pensiilor mici cu inflaţia, totuşi în condiţiile unei perioade mai mari de contribuţii la sistemul de pensii.

Poate cel mai surprinzător anunţ făcut aseară de Macron a fost, însă, "suprimarea" Ecole Naţionale d'Administration - care, de mai bine de 70 de ani, a dat preşedinţi, ambasadori, conducători în administraţie şi economie. "Creme de la creme", cum ar spune francezii. Dar - a admis preşedintele - celebra ENA a devenit un simbol al elitismului şi inechităţilor.

„Cred că pentru înfăptuirea reformelor pe care le-am evocat trebuie să suprimăm întru totul ENA. Nu pentru că am fi satisfăcuți să suprimăm ENA, ci pentru a crea ceva în loc care să funcționeze mai bine. Trebuie să păstrăm clădirea, oamenii care lucrează acolo și care sunt de o excelentă calitate profesională și puternic motivați. Dar, în această chestiune, nu cred că avem nevoie de peticeală, de jumătăți de reformă”, spune Emmanuel Macron. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO