Diplomatii se pierd in documente, ursii polari se sting de foame

Ultima actualizare: 04-05-2012 05:19

"Sa transformam Copenhaga, in Hopen-haga, adica in orasul sperantei." Iata un motto care risca sa ramana o vorba-n vant.

La doua zile de la inceputul summitului din Danemarca, privind clima, tarile sarace le acuza pe cele industrializate ca lasa greul pe umerii lor. Iar ecologistii avertizeaza ca in timp ce diplomatii se pierd in documente, ursii polari se sting de foame.

Singura solutie pe termen scurt ar fi un program de hranire controlata a gigantilor albi, dar asta i-ar face si mai dependenti de oameni.

Tocmai la polul opus, din Antarctica avem un alt semnal de alarma. Un iceberg de proportii s-a desprins de continentul inghetat si pluteste in apele calde ale Oceanului Indian, spre tarmurile vestice ale Australiei.

Din pacate, apa din muntele de gheata nu le poate fi de ajutor australienilor, care lupta cu pericolul desertificarii. Lucrurile stau atat de prost, incat guvernul a autorizat masacrarea a mii de camile care distrug resursele de apa si asa sarace din nordul continentului.

In tot acest timp, delegatiile sosite la Copenhaga s-au impartit in doua tabere. Totul din cauza unui memoriu secret, ajuns pe mana presei. Documentul redactat de gazde ar permite statelor industrializate sau pe cale de industrializare, precum China, Brazilia si India sa ocoleasca pe ici pe colo politica de reducere a noxelor. Asta ar limita nivelul de poluare alocat tarilor cu adevarat sarace, obligandu-le la cheltuieli suplimentare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO