Dezastrul despre care se vorbește mai puțin după cutremure. Ce se întâmplă în Siria

Siria
Profimedia

Însărcinatul cu afaceri al Uniunii Europene în Siria, Dan Stoenescu, a afirmat că situaţia în Siria este catastrofală, iar până în prezent sunt 3.347 de morţi şi 7.295 de răniţi în urma cutremurului.

El a precizat că în nord-vestul Siriei sunt foarte multe oraşe afectate, peste 700 de clădiri fiind distruse.

„Situaţia de faţă este catastrofală în Siria. Până la ora actuală, 3.347 de morţi, 7.295 de răniţi. Acesta este cifra oficială la această oră. Sunt unele regiuni mult mai afectate faţă de altele. Spre exemplu, în nord-vestul Siriei sunt foarte multe oraşe afectate, avem peste 700 de clădiri distruse, prăbuşite sau afectate. Avem peste 2.000 de morţi în această zonă şi peste 5.000 de răniţi. Ajutoarele nu au ajuns la timp în unele cazuri având în vedere drumurile impracticabile şi faptul că graniţa dintre Turcia şi nord-vestul Siriei a fost pentru un timp din acest motiv blocată. Însă, Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecţie Civilă încă de a doua zi după cutremur şi astfel ajutoarele Uniunii Europene pot intra în Siria prin toate punctele de frontieră posibile, atât în zonele controlate de Guvernul de la Damasc, cât şi în nord-vestul Siriei”, a declarat Dan Stoenescu, vineri, la un post de televiziune, conform News.ro.

El a afirmat că sunt peste patru milioane de persoane care au nevoie de ajutor.

„Zona de nord-vest, unde sunt rebelii sirieni, este una se află foarte mulţi deplasaţi interni, oameni care au plecat din sudul Siriei, au fugit din calea războiului. Sunt peste 4,1 milioane de persoane care necesită ajutor şi deja aveam stabilite nişte linii de colaborare cu organizaţii umanitare internaţionale în zonă, dar şi cu Naţiunile Unite”, a explicat însărcinatul cu afaceri al Uniunii Europene în Siria.

Citește și
Gafa grupării pro-ruse care a salvat referendumul din Republica Moldova

El a menţionat că cele mai afectate zone din cauza cutremurului din Idlib şi Alep.

„239 de şcoli au fost afectate, sunt peste 30.000 de persoane deplasate intern din cauza cutremurului, cel mai mult în nord-vest, însă, cele mai afectate zone sunt Idlib şi Alep. (…) În Idlib avem guvernul de salvare naţională, este un guvern care este controlat de o organizaţie recunoscută internaţional ca fiind teroristă şi este foarte greu ca intervenţiile să aibă loc într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, prin Turcia au început să sosească ajutoare”, a mai afirmat Dan Stoenescu.

Siria solicită asistenţă din partea UE, dar intervenția este mai complicată decât în cazul Turciei

Siria a solicitat oficial asistenţă din partea Uniunii Europene, miercuri, și a anunțat că aproape 300.000 de persoane au rămas fără case, în urma cutremurelor de luni, cel mai probabil referindu-se numai la sinistraţii din zonele afectate de seism pe care guvernul de la Damasc le controlează, informează BBC şi Reuters.

Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Bashar al-Assad ca şef de stat legitim şi a impus sancţiuni regimului sirian, contactele dintre Damasc şi Bruxelles fiind menţinute în general la nivel minim.

Şi Turcia a cerut ajutor UE prin Mecanismul de protecţie civilă al blocului european, solicitând echipe de căutare şi salvare, care deja au ajuns în ţară sau sunt pe drum. Acum, Ankara şi-a extins cererea şi a solicitat lucruri de primă necesitate precum pături, corturi şi radiatoare.

Trimiterea de echipe în Siria ar fi mai complicată pentru UE decât în Turcia, în condiţiile în care în nordul ţării există un control împărţit între guvern şi grupurile rebele. UE a declarat marţi că încearcă să ofere ajutor în Siria prin intermediul reţelelor umanitare existente. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus însă că echipele trebuie să aibă sprijinul autorităţilor de pe teren, altfel ar fi imposibil să lucreze într-un mod eficient şi sigur.

"Mai devreme, în această dimineaţă, am primit o cerere de asistenţă din partea guvernului sirian prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă", a anunţat miercuri comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Lenarcic a precizat că statele membre sunt încurajate să contribuie cu asistenţă, aşa cum a fost solicitată.

O ţară poate solicita asistenţă prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE atunci când amploarea unei situaţii de urgenţă sau a unui dezastru depăşeşte capacităţile sale de răspuns.

 

Preşedintele Bashar Al-Assad, prima apariție în public după dezastrul de luni

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a vizitat vineri un spital din provincia Alep (nord-vestul Siriei), una dintre cele mai afectate de cutremurele de la începutul săptămânii, în prima sa apariţie publică de la seismele care au avut epicentrul în Turcia, transmite EFE.

Preşedinţia ţării arabe a informat într-un scurt mesaj pe contul său de Twitter că liderul sirian şi Prima Doamnă, Asma al-Assad, se află la Spitalul Universitar din oraşul Alep, capitala omonimă a provinciei şi care a fost foarte afectat de cutremure.

De la dezastrul de luni, Al-Assad nu a apărut în public şi nu s-a adresat populaţiei.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția kosovarilor după ce au auzit ce îi așteaptă la București contra României
Reacția kosovarilor după ce au auzit ce îi așteaptă la București contra României
Citește și...
Un alpinist francez a rămas blocat la 100 de metri înălțime, în Spania. Cum l-a salvat Garda Civilă
Un alpinist francez a rămas blocat la 100 de metri înălțime, în Spania. Cum l-a salvat Garda Civilă

Operațiune dramatică de salvare petrecută în Spania. Un elicopter al Gărzii Civile a mers în ajutorul unui alpinist rănit.

 

Coreea de Sud ar putea urma Nordul în războiul dintre Rusia și Ucraina. Scenariul bine pregătit de armata Seulului
Coreea de Sud ar putea urma Nordul în războiul dintre Rusia și Ucraina. Scenariul bine pregătit de armata Seulului

Presa sud-coreeană a afirmat luni că Seulul ar putea trimite personal militar și de informații în Ucraina după ce Nordul a trimis trupe pentru a sprijini Rusia în război.

Promisiunea Franței pentru Republica Moldova după referendumul pro-UE.
Promisiunea Franței pentru Republica Moldova după referendumul pro-UE. "Poate conta"

Emmanuel Macron a reacţionat, luni, după victoria opţiunii de aderare la Uniunea Europeană la referendumul din Republica Moldova.

Recomandări
Operațiune de amploare într-o comună din Dâmbovița. Sunt vizați cei care adună fier vechi. „Cine arde deșeuri, face pușcărie”
Operațiune de amploare într-o comună din Dâmbovița. Sunt vizați cei care adună fier vechi. „Cine arde deșeuri, face pușcărie”

Zeci de comisari ai Gărzii de Mediu şi peste 600 de angajaţi MAI fac 52 de percheziţii în localitatea Mătăsari, din judeţul Dâmboviţa, la firme şi persoane care colectează deşeuri feroase şi neferoase şi care dezmembrează autoturisme.

Analistul Armand Goșu: „Aproape șocant interesul Rusiei pentru a destabiliza o țară mică precum R. Moldova”
Analistul Armand Goșu: „Aproape șocant interesul Rusiei pentru a destabiliza o țară mică precum R. Moldova”

Vot cu mari emoţii în Republica Moldova. Tabăra pro-europeană a câștigat, însă la un scor extrem de strâns, în referendumul istoric.

Românii au luat mai multe credite pentru case, mașini sau afaceri. Suma uriașă oferită de bănci în doar opt luni
Românii au luat mai multe credite pentru case, mașini sau afaceri. Suma uriașă oferită de bănci în doar opt luni

Încurajați de domolirea dobânzilor și de creșterea veniturilor, românii au început să ia credite noi pentru case, mașini sau afacerile pe care le au.