Deciziile luate de Trump în ultimele zile de mandat. Una dintre ele îi poate afecta şi pe români

Ultima actualizare: 19-01-2021 13:59

În Statele Unite, în ultima sa zi „plină" de mandat prezidenţial, Donald Trump anunţă un val de graţieri.

Mai important pentru noi Trump a promis şi înlăturarea restricţiilor de călătorie pentru cei care vin din ţările din spaţiul Schengen - inclusiv românii care le tranzitează pentru a ajunge în SUA - din Marea Britanie ori Brazilia, acolo unde rata de infectare cu COVID-19 este foarte ridicată. Noua administraţie a lăsat de înțeles că nu se va alinia acestei relaxări subite, mai ales că numai California a depăşit deja 3 milioane de infectări.

La Washington, cu o zi înaintea învestirii noului preşedinte Joe Biden, starea de alertă este maximă.

William Walker, Garda Națională: „Facem parte din sistemul de apărare stratificat pentru a asigura zona sigură de protecţie în jurul preşedintelui ales şi vicepreşedintelui ales."

Există însă temeri că ameninţările ar putea veni chiar din rândurile celor chemați să păzească.

William Walker, Garda Națională: „Fiecare militar a fost verificat şi răsverificat înainte să fie pus de pază."

Fără public şi în centrul unei capitale federale pregătite de asediu, Biden va depune jurământul pe treptele Capitoliului. Iar primul său discurs prezidențial urmărește unificarea unei țări în criză.

Joe Biden, președinte ales al SUA: „Din prima zi, campania asta a fost despre oameni care își unesc forțele să vindece națiunea, să depășească obstacolele pe care le avem de înfruntat, să reconstruiască o Americă mai bună pentru toți americanii. Iar învestirea preşedintelui reflectă acest spirit."

Pentru Donald Trump, despărțirea de Casa Albă se va face cu aproape 100 de grațieri, pentru foști membri ai administrației, aliați politici sau vechi prieteni de familie. Consilierii l-au sfătuit să nu îi includă pe listă și pe cei care au asaltat Capitoliul, pe 6 ianuarie.

Lindsey Graham, senator: „Să acorzi graţierea unor astfel de indivizi ar fi o mare greşeală. Cred că ar distruge definitiv credibilitatea preşedintelui Trump."

Camioanele unei companii care asigură servicii pentru mutare au apărut la reşedinţa lui Trump, din Florida. Președintele în exercițiu nu va participa miercuri la ceremonia de învestire, gest fără precedent în politica americană.

Nadia Romero, CNN: „Preşedintele Trump, căruia se ştie că îi place să fie în lumina reflectoarelor, va participa la o ceremonie de adio la Baza Andrews aici, în Washington."

... cu onor militar, covor roşu şi salutarea simpatizanţilor, care vor veni probabil să-şi ia rămas bun.

Pe Trump îl așteaptă însă judecata Senatului.

Amy Klobuchar, senator: „A trimis o mulțime furioasă până la Capitoliu, ca să atace o putere a statului. Există dezaprobare în ambele tabere politice față de ce a făcut (n.r. Trump)."

Ron Klain, șef de cabinet ales de Joe Biden: „Cred că evenimentele din ultimele săptămâni arată cât de mult a fost lovit sufletul Americii şi cât de important e să îl vindecăm. Munca asta începe miercuri."

După violențele de la Capitoliu, FBI a arestat peste 300 de persoane. Printre acestea, o femeie care ar fi fost implicată în furtul unui laptop de la biroul lui Nancy Pelosi și pe care ar fi încercat să-l vândă serviciilor secrete rusești.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO