De ce iau oamenii cu asalt ultimul muzeu din Europa dedicat lui Lenin. ”Bine ați în venit în locul de naștere al URSS”
Ultimul muzeu din Europa dedicat lui Vladimir Ilici Lenin, Muzeul Lenin din Tampere, în Finlanda, urmează să fie închis - o informaţie care declanşează critici şi speculaţii complotiste în Rusia -, anunţă directorul instituţiei, relatează AFP.
Muzeul Lenin din Tampere este ultimul dintre muzeele consacrate fostului lider sovietic deschise în Europa în secolul XX.
Clădirea a găzduit, în 1905, prima întâlnire a lui Lenin, la acea vreme în exil, cu Iosif Stalin, cu o ocazia primei Conferinţe Bolşevice în acest oraş din sudul Finlandei.
Numele de ”muzeu” ”nu reflectă istoria pe care vrem să o transmitem”, declară AFP directorul instituţiei, Kalle Kallio.
Mesajul de deschidere al site-ului oficial al Muzeului Lenin este ”Bine ați venit în locul de naștere al Uniunii Sovietice”.
”Unii cred că este vorba despre un fel de templu malefic, din cauza numelui său”, recunoaşte el.
'Good Bye, Lenin!' Finland ditches last statue of Soviet leader.
Finland - which fought a bloody war against the Soviet Union in World War II - agreed to stay neutral during the Cold War in exchange for guarantees from Moscow that it would not invadehttps://t.co/8dnAE3bio4 pic.twitter.com/DBCtHM42Ir
— AFP News Agency (@AFP) October 5, 2022
Muzeul - finanţat public - a optat în 2016 să pună mai degarbă accentul asupra istoriei sovietice decât asupra vieţii revoluţionarului comunist şi nu are nicio legătură cu Kremlinul.
În pofida acestui lucru, numele său ”a devenit o povară”, mai ales după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
”Avem mulţi vizitatori, dar nu de la şcoli, de exmplu, pentru că profesorii nu vor să-i întrebe pe părinţi dacă pot să le aducă copiii aici”, explică Kalle Kallio.
Rușii văd asta drept un alt act inamical al Finlandei
Decizia de a redenumi muzeul Lenin a provocat neînţelegeri, până la alimentarea unor teorii ale complotului în Rusia vecină, cu care Finlanda are frontieră comună de 1.340 de kilometri lungime.
”În Rusia, vestea s-a răspândit ca şi cum ar fi vorba despre alt act «inamical» al Finlandei după aderarea sa la NATO şi că această decizie a fost luată la Washington”, declară directorul muzeului.
Instituţia urmează să fie închisă la 3 noiembrie şi să fie redeschisă în februarie 2025 cu un nou nume - ”Nootti”, adică ”nota”, un instrument de corespondenţă diplomatică.
Ea se va concentra asupra evoluţiei relaţiilor între Finlanda şi Rusia în secolele XX şi al XXI-lea.
Până una-alta, muzeul a înregistrat un număr-record de vizitatori. Oamenii se năpustesc să arunce o ultimă privire înainte de închidere, observă Kalle Kallio.
Sursa: News.ro
Etichete: europa, Finlanda, inchidere, muzeu, lenin, ultimul,
Dată publicare:
31-10-2024 13:09