Cutremur cu magnitudinea 8 in insulele Salomon. Alerta de tsunami a fost ridicata dupa cateva ore

×
Codul embed a fost copiat

Un cutremur cu magnitudinea 8 s-a produs miercuri in largul insulelor Salomon, unde mai multe sate de coasta au fost distruse.

Cutremurul a determinat o alerta de tsunami care a fost valabila timp de cateva ore intr-o mare parte a Oceanului Pacific, pana in Hawaii si Noua Caledonie, relateaza AFP.

Cutremurul a avut loc la ora 01.12 GMT (03.12 ora Romaniei) intre insulele Salomon si Vanuatu, la nord-est de Australia, in apropiere de insulele Santa Cruz, afectate de o serie de cutremure violente in ultimele zile, a anuntat institutul american de geofizica USGS.

In Fiji, sirenele au sunat, scotand in strada mii de locuitori. "Este haos la Suva, toata lumea incearca sa scape de tsunami!!", a scris pe Twitter Ratu Nemani Tebana, din capitala arhipelagului.

In Salomon, informatiile inca partiale si neoficiale mentioneaza pagube materiale importante pe litoral.

Citește și
VREMEA
VREMEA.STIRILEPROTV.RO. Afla dintr-un click ce spune Busu despre cum va fi vremea in orasul tau
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Informatiile de care dispunem sunt ca satele din vestul pana in sudul Lata, de-a lungul coastei ar fi fost distruse, chiar daca nu putem confirma inca", a declarat pentru AFP Augustine Bilve, un oficial din cadrul spitalului din Lata, pe insula principala Santa Cruz, Ndende.

"(Pamantul) s-a cutremurat de mai multe ori la Lata, dar nicio cladire nu a fost avariata", a adaugat el.

Pacientii spitalului sunt in curs de evacuare pentru pregatirea paturilor pentru eventualii raniti provenind din satele de coasta."Ni s-a spus ca dupa cutremur, satele au fost lovite de valuri. Pentru moment, asteptam la Lata si vom evacua pacientii in caz de nevoie", a precizat medicul.

Martorii oculari au declarat ca nu au resimtit cutremurul in capitala insulelor Salomon, Honiara, situata la aproximativ 580 de kilometri de epicentru.

O alerta de tsunami a fost emisa pentru insulele Salomon, Vanuatu, Nauru, Papua Noua Guinee, Tuvalu, Noua Caledonie, Kosrae, Fiji, Kiribati, precum si Wallis si Futuna. Aceasta a fost ridicata la ora 03.45 (05.45 ora Romaniei).

In Noua Caledonie, Inaltul comisariat al Republicii a activat planul de urgenta ORSEC si a avertizat ca seismul "ar putea genera un val care ar atinge coastele, insulele Loialitatii si insula Pins incepand cu ora 14.00 (05.00 ora Romaniei)".

O avertizare de tsunami a fost emisa si pentru Hawaii de Centrul de alerta in caz de tsunami in Pacific.

Potrivit centrului american si agentiei de seismologie australiene, un val de 90 de centimetri a fost inregistrat la Lata. "Stim ca a fost generat un tsunami", a declarat pentru AFP seismologul David Jepsen de la Geoscience Australia.
Cutremurul s-a produs la o adancime de 5,8 kilometri si la aproximativ 60 de kilometri de insula Lata, potrivit USGS. O replica a atins magnitudinea de 6,4.

Potrivit unui oficial din cadrul Agentiei de gestionare a catastrofelor naturale din Salomon, ingrijorarile se indreapta spre Temotu, o provincie estica din Salomon.

"Va fi provincia cel mai dur afectata daca (seismul) se va dovedi distrugator", a declarat acest oficial sub acoperirea anonimatului.

Insulele Salomon sunt situate pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se intalnesc mai multe placi tectonice provocand o activitate seismica si vulcanica intensa.

Format din 992 de insule si insulite, acest arhipelag din Commonwealth numara putin sub 600.000 de locuitori, care traiesc in special din pescuit, minerit si exploatare forestiera.
In 2007, un tsunami generat de un cutremur cu magnitudinea de 8,1 a provocat moartea a 52 de persoane si a lasat alte cateva mii fara adapost.

La 29 septembrie 2009, regiunea a fost lovita de un cutremur puternic urmat de un tsunami devastator, soldate cu 186 de morti in Samoa si Tonga.

VAL DE 55 DE CENTIMETRI IN NOUA CALEDONIE

Franta a activat miercuri planul de urgenta ORSEC in Noua Caledonie dupa cutremurul puternic din largul insulelor Salomon, care a generat un val de 55 de centimetri pe coasta de nord a insulei la Hienghene, potrivit Centrului de alerta in caz de tsunami in Pacific, relateaza AFP.

Centrul american, cu sediul in Hawaii, a ridicat alerta pentru insulele din Pacific vizate, intre care si Noua Caledonie, la ora 03.45 GMT (05.45 ora Romaniei), la doua ore si jumatate dupa cutremurul produs intre insulele Salomon si Vanuatu.

Potrivit centrului, un val de 55 de centimetri amplitudine a fost inregistrat in provincia Nord din Noua Caledonie, la Hienghene, si unul de 48 de centimetri pe insula Lifou. Un val mai mic, de 18 centimetri, a fost observat in Vanuatu.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Varianta unui supercutremur intr-o zona cu multe cutremure mici nu mai poate fi exclusa
Varianta unui supercutremur intr-o zona cu multe cutremure mici nu mai poate fi exclusa

In ultimii ani, planeta noastra a fost “scuturata” de mai multe supercutremure cu magnitudinea peste 9, seisme care, potrivit specialistilor, nu ar fi trebuit sa existe.

VREMEA.STIRILEPROTV.RO. Afla dintr-un click ce spune Busu despre cum va fi vremea in orasul tau
VREMEA.STIRILEPROTV.RO. Afla dintr-un click ce spune Busu despre cum va fi vremea in orasul tau

StirileProTV.ro lanseaza microsite-ul vremea.stirileprotv.ro, cea mai simpla varianta prin care sa stii in fiecare moment care sunt conditiile meteorologice din orasul tau.

Consiliul de Securitate ONU ameninta Phenianul cu masuri
Consiliul de Securitate ONU ameninta Phenianul cu masuri "energice" in cazul unui test nuclear

Consiliul de Securitate al ONU va lua masuri "foarte energice" ca reactie la un eventual test nuclear nord-coreean, afirma presedintele sud-coreean al forului decizional ONU, citat de AFP.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.