Cursă istorică. Cum a decurs cel mai lung zbor fără escală, de 19 ore și 19 minute
Zbor fără escală de la Londra până la Sydney, adică peste 16.000 de kilometri în 19 ore și 19 minute! Vorbim despre o cursă istorică a companiei australiene Qantas.
Înainte de asta, oamenii de știință au adunat date despre felul în care se comportă organismul uman. Acum, Richard Quest, de la CNN, a fost printre puținii jurnaliști care au avut privilegiul să fie la bord.
Un imens Boeing 787 Dreamliner, cu nu mai mult de 50 de oameni la bord, a decolat de la Londra pentru acest zbor istoric.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Primul nostru răsărit de soare. Este un eveniment de aviație foarte rar ca în timpul unei singure curse aeriene să vezi două răsărituri de soare, în două zile diferite. Chiar și directorul general al companiei Qantas a ținut să imortalizeze momentul”.
Acest zbor ar fi coșmarul pentru orice director general de companie aeriană: rânduri și rânduri de scaune goale. Dar, chiar așa trebuie să fie! A fost o cursa speciala dedicata cercetării: ”Monitorizăm parametrii importanți în privința somnului, la momente diferite. Exercițiile fizice sunt importante. Din fericire e loc destul, pentru că avionul este aproape gol.”
Ce se întâmplă în creierul unui pilot pe durata unui zbor atât de lung? Compania Qantas are nevoie de piloți care sa rămână în serviciu până la 24 de ore. Și trebuie să convingă autoritățile de reglementare să permită astfel de curse aeriene maraton.
Here's what it's like to fly on the world's longest passenger flight, from London to Sydney in 19 hours and 19 minutes https://t.co/jzZIVHujyl pic.twitter.com/67dEMhLw9i
— CNN (@CNN) November 16, 2019
Meniul a fost stabilit astfel încât să susțină ciclurile de somn și de activitate pe timpul zborului. Felurile de mâncare conțin proteine de calitate, care favorizează producerea de serotonină și melatonină în organism.
La jumatatea timpul de zbor, deasupra Chinei, unii dorm, altii nu.
Directorul Qantas a explicat de ce au fost alocați atâția bani și atâtea eforturi pentru un astfel de zbor de cercetare: ”Nu poți face astfel de studii în cursul unui zbor regulat. Piloții trebuie să poarte echipamente de monitorizare. Trebuie să li se testeze periodic nivelul de fier din urină....”
Vine și momentul aterizării, la Sydney. La sosire, cei care au facut istorie sunt primiți cu aplauze: ”Am efectuat cel mai lung zbor cu avionul, în materie de timp, adică 19 ore și 19 minute, dar și ca distanță parcursă. Ei bine, a fost un zbor de mai bine de 16.000 de kilometri.”
Tot compania Qantas a desfășurat la finalul lunii octombrie primul astfel de zbor, fără escală, care a durat 19 ore și 16 minute, pe distanța New York - Sydney.