Marturiile pasagerilor din trenul Amsterdam-Paris, atacat de un marocan. Agentii de securitate ar fi sarit din tren

×
Codul embed a fost copiat

Curajul si prezenta de spirit a doi militari americani au impiedicat producerea unui macel, vineri seara, intr-un tren Amsterdam - Paris. Mai mult, si presedintele Barack Obama i-a laudat pentru actul de curaj de care au dat dovada.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Inarmat pana in dinti, un tanar de origine marocana a deschis focul intr-un vagon si i-a atacat pe cativa pasageri cu un cutter. Din fericire, ca intr-un film de actiune demn de maiestria Hollywood-ului, teroristul a fost imobilizat de puscasii americani, aflati din intamplare in tren. S-au napustit asupra lui si i-au smuls armele, apoi l-au neutralizat. Interventia lor a fost cu atat mai pretioasa cu cat, potrivit marturiei unui pasager, agentii de securitate din tren s-au ascuns si au refuzat sa se implice.

Trenul de mare viteza Thalys 9364 plecase din Amsterdam catre Paris. La un moment dat, pe teritoriul Belgiei, un barbat tanar a iesit din toaleta fara camasa si tinand la vedere un Kalashnikov si un pistol.

Fara sa-si faca vreun calcul in privinta riscurilor, doi puscasi americani aflati in vacanta au trecut la actiune.

Citește și
siria atac
Povestea demna de film a unui sirian. A ajuns la propria inmormantare dupa ce a scapat cu viata dintr-un atac cu bomba
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Sumarul evenimentelor:

►Doi raniti, dupa un atac armat intr-un tren Amsterdam-Paris. Atacatorul, imobilizat de doi militari americani pasageri in tren
►Suspectul, de origine marocana, ar fi fost in atentia serviciilor de informatii
►Premierul belgian Charles Michel a denuntat un "atac terorist"
►Obama a laudat actiunea "eroica" a militarilor americani, autoritatile din Arras i-au decorat
►Parchetul federal belgian a deschis o ancheta pe “baza legii antiterorism”

Cei doi puscasi marini au reusit sa-l prinda la timp pe marocanul care voia sa faca un carnagiu in trenul plin cu pasageri.

El a fost oficial identificat ca fiind Ayoub El Khazzani, cetatean marocan semnalat de serviciile de informatii spaniole ca apartinand miscarii islamiste radicale, a anuntat o sursa din politie sambata.

Barbatul, care implineste 26 de ani pe 3 septembrie, a fost identificat prin diferite elemente materiale, inclusiv amprentele digitale, potrivit aceleiasi surse, informeaza AFP.

In imaginile filmate cu telefonul de un pasager, il vedem pe barbatul ranit la ceafa si sange improscat peste tot prin compartiment. Atacatorul, un tanar cu o constitutie mai degraba modesta, e intins pe burta la podea, cu mainile si picioarele legate. Armele care ii fusesera smulse de americani pot fi si ele vazute pe un scaun.

Pasager in tren era si actorul francez Jean-Hugues Anglade, care a fost ranit usor la o mana. Artistul a provocat stupoare astazi declarand pentru Paris Match ca, dupa izbucnirea incidentului violent, agentii de securitate din trenul Talys s-ar fi baricadat in locomotiva, refuzand sa intervina.

"Am vazut agenti de securitate sarind din tren", a spus o pasagera.

Intre timp, garnitura fusese deviata catre Arras, un orasel din nordul Frantei, unde atacatorul a fost preluat de trupele speciale franceze.

Supravegheat pentru convingeri islamiste radicale, individul s-a mutat anul trecut din Spania in Franta, dar a facut recent si un drum in Siria.

Americanii sunt salutati drept eroi de catre autoritatile franceze.

"Tin sa transmit celor doi pasageri americani, care s-au purtat cu o vitejie nemaipomenita in imprejurari dificile, recunostinta noastra pentru sangele rece de care au dat dovada, fara de care ne-am fi confruntat cu o drama teribila", a declarat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne.

Ranit la gat, Spencer Stone, americanul care s-a repezit primul asupra teroristului, este inca spitalizat, dar isi va reveni complet.

Anthony Sadler, student american: "Cred ca Spencer este adevaratul erou, de altfel el este si singurul ranit dintre noi trei. Nu se teme de nimic".

Barbatii au povestit cum au reusit sa il captureze si sa il imobilizeze pe atacator, prevenind astfel o catastrofa, ca intr-un scenariu de film de actiune.

Alek Skarlatos se afla in vacanta in Europa, impreuna cu amicul sau, Spencer Stone si un student, Anthony Sadler. Cei trei calatoreau cu trenul, pe cursa Paris-Amsterdam. Skarlatos a povestit pentru The Independent cum au actionat: “Am vazut un tip intrand in compartiment si am vazut ca avea o mitraliera AK si un pistol. Ne-am lasat in jos si i-am soptit prietenului meu ‘hai sa-l prindem’. Am sarit la el, l-am pus jos si am prins pusca AK, care era la picioarele lui si l-am lovit in cap. Spencer a avut primul contact cu el, pe care invididul l-a atacat si l-a taiat de cateva ori cu un cutter. Pana la urma l-am batut pana l-am lasat inconstient si l-am imobilizat”, a povestit soldatul.


Anthony Sadler, intors din Afganistan, cel care ii acompania pe soldati, a povestit cum unul dintre pasageri a fost taiat la gat de catre atacator. “Dupa lupta cu atacatorul, am vazut ca un pasager era taiat la gat si pierdea mult sange. Spencer, care era si el ranit la mana, s-a dus imediat si i-a oferit prim ajutor, pentru a stopa hemoragia. L-a tinut de gat astfel incat pasagerul sa nu moara. A fost un gest eroic din partea lui”.

La randul sau, Alek Skarlatos spune ca a fost o reactie fireasca din partea lor. “Am facut ceea ce trebuia sa facem. Fie fugi, fie ramai si lupti. Noi am ales sa luptam si suntem norocosi ca n-am murit” a mai declarat acesta.

Presedintele Barack Obama a salutat actiunea "eroica" a celor doi militari americani care l-au imobilizat vineri pe atacator.

CITESTE SI: Cine este atacatorul din trenul care circula pe ruta Amsterdam-Paris. Autoritatile il trateaza ca pe un caz de terorism

Obama si-a exprimat "gratitudinea profunda pentru curajul si reactia rapida a mai multor pasageri, inclusiv a unor membri ai armatei americane, care, dand dovada de altruism, l-au imobilizat pe atacator", a precizat Casa Alba intr-un comunicat.

Ministrul de Interne al Frantei, Bernard Cazenew, s-a aratat profund ingrijorat de situatie si a numit atacul drept “unul barbaric” si le-a multumit puscasilor marini pentru “curaj si devotement”. In incident, doua persoane au fost ranite, inclusiv un actor francez. Respectivul tren apartine companiei Thalys, o filiala a SNCF.

Parchetul federal belgian deschide o ancheta pe “baza legii antiterorism”

Parchetul federal belgian a anuntat sambata deschiderea unei anchete “pe baza legii antiterorism” dupa atacul comis vineri de un individ inarmat intr-un tren francez ce facea legatura intre Amsterdam si Paris.

“Noi am deschis o ancheta pe baza legii antiterorism” si “pe baza faptului ca suspectul a urcat in tren la Bruxelles”, a precizat purtatorul de cuvant al Parchetului, Eric Van der Sypt, citat de AFP.

Un barbat inarmat a deschis focul vineri intr-un tren de mare viteza care circula intre Amsterdam si Paris, ranind doua persoane, atacatorul fiind in cele din urma imobilizat de doi pasageri americani si predat politiei in gara Arras (nordul Frantei).

CNN a relatat ca cei care l-au imobilizat pe atacator sunt militari americani, membri ai Marine Corps, care erau imbracati in civil.  Premierul belgian Charles Michel a calificat atacul drept unul "terorist". O sursa din cadrul politiei franceze a indicat ca suspectul, a carui identitate urmeaza sa fie confirmata, se afla in evidentele serviciilor de informatii. Conform primelor elemente ale anchetei, el ar fi un marocan de 26 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cine este atacatorul din trenul care circula pe ruta Amsterdam-Paris. Autoritatile il trateaza ca pe un caz de terorism
Cine este atacatorul din trenul care circula pe ruta Amsterdam-Paris. Autoritatile il trateaza ca pe un caz de terorism

Trei persoane au fost ranite vineri de un individ inarmat intr-un tren ce circula intre Amsterdam si Paris, dar atacatorul a fost in cele din urma imobilizat de pasageri, doi soldati americani si predat politiei, transmite AFP.

Povestea demna de film a unui sirian. A ajuns la propria inmormantare dupa ce a scapat cu viata dintr-un atac cu bomba
Povestea demna de film a unui sirian. A ajuns la propria inmormantare dupa ce a scapat cu viata dintr-un atac cu bomba

Un sirian despre care familia sa credea ca a murit in urma unui atac cu bomba, dintr-o piata aglomerata, si-a facut aparitia la propria inmormantare dupa ce a supravietuit in mod miraculos.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.