Cum s-au îmbogățit finlandezii de pe urma câinilor husky. Specialiștii sunt îngrijprați

Ultima actualizare: 07-01-2020 20:01

O plimbare cu sania trasă de câini husky prin Laponia, pentru a admira peisaje de vis, se află pe lista cu dorinţe a multora.

Dar cei de la protecţia animalelor din Finlanda trag un semnal de alarmă. Nu toţi cei care oferă o astfel de experienţă au grijă aşa cum trebuie de frumoşii husky, iar unii îi folosesc mai mult decât este cazul.

Oraşul Rovaniemi din nordul Finlandei este luat cu asalt de turişti în această perioadă. Şi mulţi dintre ei abia aşteaptă o plimbare cu sania trasă de câini husky.

Sunt aproape patru mii de exemplare blănoase care aduc un profit anual de peste nouă milioane şi jumătate de euro pentru operatorii de turism din regiune. Un câştig mult mai mare decât cel asigurat de întâlnirile cu reni, de exemplu.

În toată țara există peste 40 de companii care îi distrează pe străini cu ajutorul acestor câini.

Un bărbat din zonă spune că face un „turism responsabil". Le oferă câinilor spaţiul de care au nevoie, are grijă să se reproducă în condiţii optime şi nu a luat niciodată în considerare varianta de a omorî patrupezii ajunşi la bătrânețe, care nu mai sunt "profitabili". Dar spune că nu toţi operatorii procedează la fel.

Valentijn Beets, angajat companie de turism: „Unii oameni cresc câini doar ca să se reproducă tot mai mult, iar acest lucru nu este unul firesc şi etic. Nu ar trebui să se facă în acest mod indus automat, deoarece la un moment dat această bulă va exploda și atunci acei oameni sunt responsabili pentru viața acestor câini, pentru că un câine nu îl ai doar pentru o scurtă perioadă de timp."

Pentru că excursiile cu săniile trase de câini husky devin tot mai populare de la un an la altul, companiile au început să le facă pe distanțe tot mai scurte pentru a avea cât mai mulţi turişti şi, implicit, un câştig mai mare. Lucru care, potrivit specialiştilor, dăunează acestor animale.

Jose-Carlos Garcia-Rosell, lector la Universitatea din Laponia: „Plimbări scurte nu stimulează deloc animalele pentru că aleargă în jurul aceluiaşi loc de multe ori. Câinii husky şi animalele în general au nevoie să fie stimulate."

Cursele benefice pentru aceşti câini se întind pe o distantă de cel puţin 15 kilometri, susţin specialiştii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO