Cum s-au îmbogățit finlandezii de pe urma câinilor husky. Specialiștii sunt îngrijprați


Ultimul update: Marti 07 Ianuarie 2020 20:01
Data publicarii: Marti 07 Ianuarie 2020 18:02
Categorie: Stiri externe

O plimbare cu sania trasă de câini husky prin Laponia, pentru a admira peisaje de vis, se află pe lista cu dorinţe a multora.

Dar cei de la protecţia animalelor din Finlanda trag un semnal de alarmă. Nu toţi cei care oferă o astfel de experienţă au grijă aşa cum trebuie de frumoşii husky, iar unii îi folosesc mai mult decât este cazul.

Oraşul Rovaniemi din nordul Finlandei este luat cu asalt de turişti în această perioadă. Şi mulţi dintre ei abia aşteaptă o plimbare cu sania trasă de câini husky.

Sunt aproape patru mii de exemplare blănoase care aduc un profit anual de peste nouă milioane şi jumătate de euro pentru operatorii de turism din regiune. Un câştig mult mai mare decât cel asigurat de întâlnirile cu reni, de exemplu.

În toată țara există peste 40 de companii care îi distrează pe străini cu ajutorul acestor câini.

Un bărbat din zonă spune că face un „turism responsabil". Le oferă câinilor spaţiul de care au nevoie, are grijă să se reproducă în condiţii optime şi nu a luat niciodată în considerare varianta de a omorî patrupezii ajunşi la bătrânețe, care nu mai sunt "profitabili". Dar spune că nu toţi operatorii procedează la fel.

Valentijn Beets, angajat companie de turism: „Unii oameni cresc câini doar ca să se reproducă tot mai mult, iar acest lucru nu este unul firesc şi etic. Nu ar trebui să se facă în acest mod indus automat, deoarece la un moment dat această bulă va exploda și atunci acei oameni sunt responsabili pentru viața acestor câini, pentru că un câine nu îl ai doar pentru o scurtă perioadă de timp."

Pentru că excursiile cu săniile trase de câini husky devin tot mai populare de la un an la altul, companiile au început să le facă pe distanțe tot mai scurte pentru a avea cât mai mulţi turişti şi, implicit, un câştig mai mare. Lucru care, potrivit specialiştilor, dăunează acestor animale.

Jose-Carlos Garcia-Rosell, lector la Universitatea din Laponia: „Plimbări scurte nu stimulează deloc animalele pentru că aleargă în jurul aceluiaşi loc de multe ori. Câinii husky şi animalele în general au nevoie să fie stimulate."

Cursele benefice pentru aceşti câini se întind pe o distantă de cel puţin 15 kilometri, susţin specialiştii.

FULLSCREEN
Cum s-au îmbogățit finlandezii de pe urma câinilor husky. Specialiștii sunt îngrijprați
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33