CRIZA IN EGIPT. Ghidul Suprem al Fratilor Musulmani a fost arestat la Cairo. VIDEO

Ultima actualizare: 23-08-2013 07:01
Mohamed Badie

Mohamed Badie, Ghidul Suprem al Fratilor Musulmani, a fost arestat in noaptea de luni spre marti la Cairo, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul serviciilor de securitate.

Este cea de-a sasea zi a reprimarii sangeroase a manifestatiilor sustinatorilor fostului presedinte egiptean Mohamed Morsi.

Liderul influentei confrerii a fost capturat impreuna cu alti doi oficiali de rang inalt ai miscarii intr-un apartament situat in apropiere de piata Rabaa al-Adawiya, unde peste 280 de sustinatori ai lui Morsi au fost ucisi miercuri, in prima zi a operatiunilor politiei si armatei impotriva reuniunilor manifestantilor islamisti, a confirmat Ministerul de Interne pentru televiziunea publica.

Televiziunile publice si private egiptene care sustin aproape in unanimitatea lovitura de forta a militarilor au difuzat in cursul noptii imagini cu Badie, in varsta de 70 de ani, dus de politie si asezat la un birou, intr-o tunica traditionala lunga si alba.

Justitia egipteana a ordonat arestarea sa in special pentru "incitare la violenta", precum si a mai multor alti oficiali din cadrul Fratilor Musulmani, la 10 iulie, la o saptamana dupa ce a fost destituit si arestat Mohamed Morsi, primul sef de stat egiptean ales democratic.

De sase zile, puterea instituita de armata a ordonat dispersarea sistematica - adeseori sangeroasa - a oricarei manifestatii a sustinatorilor lui Morsi. Ciocnirile cu fortele de ordine s-au soldat cu aproape 900 de morti de la asaltul asupra pietei Rabaa miercuri, majoritatea fiind civili sustinatori ai Fratilor Musulmani, impuscati mortal.

Puterea a autorizat soldatii si politistii, in urma cu patru zile, sa deschida focul impotriva manifestantilor, atacand bunurile publice si fortele de securitate. Seful armatei, generalul Abdel Fatah al-Sissi, a declarat ca tara sa nu se va "plia" in fata "teroristilor", asa cum ii califica puterea si presa pe Fratii Musulmani.

Peste 1.000 de manifestanti pro-Morsi au fost arestati, de asemenea, intre care mai multi oficiali ai Fratilor Musulmani, care urmeaza sa fie judecati incepand din 25 august, precum Badie. Propriul fiu al lui Badie a fost ucis cu gloante in timpul uneia dintre manifestatiile "impotriva loviturii de stat", vineri, la Cairo.

Badie este al optulea Ghid Suprem al Fratilor Musulmani, ales in ianuarie 2010 la conducerea confreriei, care a castigat primele alegeri legislative libere din tara de la inceputul lui 2012, la un an dupa inlaturarea lui Hosni Mubarak.

El a fost reperat de politie intr-un apartament si a fost retinut fara sa opuna rezistenta impreuna cu doi oficiali ai confreriei si sase garzi de corp sau ajutoare, a asigurat pentru AFP un oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de securitate, sub acoperirea anonimatului. El se ascundea de la inceputul ocuparii pietei Rabaa al-Adawiya de catre sustinatorii lui Morsi, la sfarsitul lui iunie, potrivit sursei citate.

Badie a petrecut mai multe reprize in inchisoare, fiind acuzat de diverse comploturi pentru indepartarea puterii egiptene in anii '60, inainte de a fi ales la conducerea confreriei, in 2010. Fost adept al unui islam riguros si radical, el a devenit ulterior sustinatorul unei islamizari progresive a societatii mai degraba decat adeptul unei inlaturari brutale a puterii.

Nascut in 1943 la Mahalla, in Delta Nilului, el a facut studii veterinare inainte de a preda aceasta disciplina si de a face primele cursuri in miscarea teoriticianului si activistului radical musulman Sayyid Qutb.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO