Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 27 martie. Italia anunță 969 de decese în 24 de ore, cea mai mare creștere zilnică

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 27 martie. Italia a anunțat vineri 969 de decese în ultimele 24 de ore, fiind cea mai mare creștere zilnică de la începutul epidemiei.

La nivel mondial au fost confirmate peste 550.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și peste 25.000 de decese.

Premierul britanic, Boris Johnson, dar și ministrul Sănătății din cabinetul lui au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Amândoi au simptome moderate și lucrează din izolare. Asta, tocmai când Marea Britanie a intrat în categoria țărilor unde oamenii mor cu sutele zilnic. Astăzi au fost răpuși 181.

În Spania, numărul deceselor provocate de COVID-19 se apropie de 5.000. 769 au fost doar în ultimele 24 de ore.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 27 martie

 

Citește și
Cadrele medicale se tem pentru familiile lor. „Personalul medical va trebui cazat în altă parte”
Cadrele medicale se tem pentru familiile lor. „Personalul medical va trebui cazat în altă parte”
Cristian Tudor Popescu, nemilos față de Călin Georgescu: „Victoria lui e...”

UPDATE 21:25 - Preşedintele Italiei: Europa are nevoie de noi măsuri pentru a combate ameninţarea coronavirusului

 

Europa trebuie să adopte noi măsuri pentru a combate ameninţarea reprezentată de coronavirus, a declarat vineri preşedintele italian, Sergio Mattarella, avertizând că Uniunea Europeană trebuie să reacţioneze înainte să fie prea târziu, relatează Reuters.

„Noi iniţiative sunt vitale, care să treacă peste vechile moduri de gândire, care sunt acum depăşite de realitatea condiţiilor dramatice cu care se confruntă continentul nostru”, a spus Mattarella într-un rar discurs televizat adresat naţiunii.

„Sper că toată lumea înţelege pe deplin, înainte de a fi prea târziu, gravitatea ameninţării cu care se confruntă Europa”, a afirmat el.

UPDATE 21:05 - Belgia prelungeşte măsurile de izolare până pe 19 aprilie

 

Izolarea impusă în Belgia pentru a stopa răspândirea noului coronavirus a fost prelungită cu două săptămâni, până la 19 aprilie, a anunţat vineri şefa guvernului, Sophie Wilmes, după o nouă întâlnire a Consiliului de Securitate Naţională, informează France Presse.

„Această decizie poate fi reînnoită cu încă două săptămâni, până la 3 mai”, a declarat lidera liberală francofon, într-o conferinţă de presă.

Limitarea deplasărilor la cele „esenţiale”, impusă începând cu 18 martie, era iniţial în vigoare până la 5 aprilie. Această obligaţie este valabilă acum până în 19 aprilie, dată ce marchează sfârşitul celor două săptămâni de vacanţă şcolară de Paşte în Belgia.

În această ţară cu 11,4 milioane de locuitori, autorităţile medicale au înregistrat vineri 289 de decese din 7.284 de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus.

UPDATE 21:00 - Madridul avertizează că UE nu trebuie „să eşueze din nou” faţă de cetăţenii săi

 

Uniunea Europeană nu poate „eşua din nou faţă de cetăţenii săi” prin lipsă de solidaritate în contextul pandemiei de coronavirus, a atras atenţia vineri premierul spaniol Pedro Sanchez, pe fondul diviziunilor din UE asupra măsurilor economice pe care trebuie să le adopte blocul comunitar împotriva crizei, relatează AFP.

"UE trebuie să înveţe lecţiile trecutului şi să nu eşueze din nou faţă de cetăţenii săi", a precizat Sanchez pe Twitter, făcând o aluzie clară la marea criză financiară, când statele membre cele mai bogate s-au arătat intransigente faţă de ţările din sud puternic îndatorate, în frunte cu Grecia.

„Răspunsul european trebuie să fie solidar şi îndreptat spre cei mai vulnerabili”, a insistat prim-ministrul spaniol, a cărui ţară este a doua cea mai afectată de pandemie din Europa, după Italia. El a cerut „un plan de reconstrucţie care întăreşte mecanismele statului providenţă European”.

UPDATE 20:50 - Guvernul spaniol interzice concedierea lucrătorilor în timpul crizei sanitare

 

Guvernul spaniol a decis vineri să interzică disponibilizarea lucrătorilor în timpul crizei de coronavirus, în încercarea de a limita consecinţele sociale ale pandemiei, informează EFE.

Măsurile aprobate de guvern care vizează să împiedice angajatorii să profite de criza coronavirusului pentru a concedia angajaţi intră în vigoare imediat.

„În ţara noastră nimeni nu poate profita de această criză de sănătate, nu puteţi folosi COVID-19 pentru a concedia oamenii”, a spus ministrul muncii, Yolanda Diaz.Diaz după o reuniune extraordinară a guvernului care a avut loc vineri.

UPDATE 19:35 - Rusia a înăsprit măsurile de prevenție

 

Rusia, care a anunțat până acum un număr foarte mic de îmbolnăviri, a început să înăsprească măsurile de prevenție.

Primarul Moscovei a avut îndrăzneala unei declarații publice de o rară franchețe.

Sergei Sobyanin, primarul din Moscova: „Numărul testelor efectuate la noi este foarte scăzut şi nimeni, nicăieri în lume, nu ştie care e situaţia reală. Asta e situaţia la obiect, nu spun că e rău sau bine, dar aşa stau lucrurile. Toate spitalele federale, fie că au sau că nu au pacienţi, trebuie să se pregătească.”

UPDATE 19:30 - Suedia mizează pe imunizarea colectivă a populației

 

Suedia, pe de altă parte, face notă discordantă în lupta cu COVID-19.

Are 3.000 de cazuri de îmbolnăvire și aproape 80 de morți.

Autoritătile de la Stockholm nu au închis nici școlile, nici pârtiile de schi, mizând pe imunizarea colectivă a populației.

UPDATE 19:25 - Situația se înrăutățește în Franța

 

În Franța, în ultimele 24 de ore au mai murit 365 de oameni.

Spitalele din Paris își vor atinge capacitatea maximă de locuri până la sfârșitul săptămânii, potrivit sindicatului de resort.

Conform companiilor de telefoniei mobilă, peste un milion de oameni au părăsit Parisul și suburbiile în ultimele zile.

UPDATE 19:20 - Care este starea lui Boris Johnson, confirmat pozitiv cu coronavirus

 

După ce a anunțat în scris pe Twitter că are coronavirus, premierul britanic a postat și o filmare, că să vadă lumea că se simte, totuși, bine.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Salut, oameni buni, vreau să vă aduc la cunoștință ce s-a întâmplat azi. Am avut simptome ușoare de coronavirus, este vorba despre febră și o tuse persistentă, iar la sfatul medicului am făcut un test, care a avut rezultat pozitiv. Așa că muncesc de acasă și m-am autoizolat, dar să nu existe îndoială, datorită tehnologiei moderne pot să conduc lupta națională împotriva coronavirusului. Le mulțumesc tuturor celor care fac ce fac și eu, lucrează de acasă, este modul în care vom câștiga, vom învinge epidemia, o vom învinge împreună. Stați acasă, protejați NHS și salvați vieți!”

De altfel, joi seară, Boris Johnson s-a alăturat miilor de britanici care au elogiat eforturile cadrelor medicale prin ropote de aplauze de la ferestre ori din ușa casei. De la Prințul Charles, și el infectat și izolat, și cei trei nepoți ai acestuia, George, Charlotte și Louis, ori familia Beckham, britanicii au participat cu însuflețire la acest omagiu.

Totul în condițiile în care în Regat, numărul deceselor a trecut pentru prima oară pragul de 100 de morți într-o zi, la 115.

Nick Patton Walsh: „Mă aflu în fața unui centru de conferințe pe care armata îl transformă în spital cu 4.000 de paturi pentru cei infectați cu COVID-19. Și în Marea Britanie încep să apară relatări despre un tsunami de pacienți.”

UPDATE 19:10 - 969 de decese într-o zi în Italia, cea mai mare cifră de la debutul epidemiei

 

Italia a anunţat vineri o creştere de aproape 1.000 de decese într-o zi, un bilanţ pe care nicio altă ţară nu l-a mai atins până acum, conform datelor oficiale ale Protecţiei Civile, scrie AFP.

Au fost înregistrate 4.401 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, faţă de 4.492 joi.

De asemenea, bilanțul deceselor a ajuns la 9.134, iar cei vindecaţi sunt în număr de 589.

Italia a înregistrat 86.498 de persoane infectate cu coronavirus.

În Italia, tot mai multe cimitire nu mai au locuri pentru victimele pandemiei. 80 de sicrie au fost transferate joi seară din Bergamo în alt oraș, pentru incinerare.

În spitalul din Bergamo, șeful secției de Terapie Intensivă îi întâlnește pe unii dintre angajați pe patul de suferință.

Luca Lorini, Head of Intensive Care Unit, Spitalul Pope Giovanni XXIII din Bergamo: „Le studiez radiografiile în fiecare dimineaţă, le verific analizele şi apoi plec să-i găsesc. Astea sunt cazuri pe care le ştiu deja. Dar, uneori, mă duc să conectez pe cineva la respiraţie artificială şi descopăr că e o persoană pe care o cunosc bine. Un prieten, fiul unui prieten sau tatăl unui prieten.”

Barbie Nadeau, corespondent CNN: „Până acum, 37 de doctori italieni au murit din cauza coronavirusului. În totală, peste 6.000 de cadre medicale sunt infectate pentru că nu au echipamente de protecție.”

UPDATE 18:10 - Belgia înregistrează „un caz izolat” al unui pacient care şi-a infectat motanul

 

Belgia a informat vineri că a detectat „un caz izolat” de transmitere a SARS-CoV-2 de la un pacient infectat cu coronavirus la motanul său, informează EFE.

„Colegii noştri de la facultatea de medicină veterinară din Liege au constatat că motanul unei persoane care era infectată cu COVID-19 a luat boala de la stăpânul lui şi a dezvoltat simptome şi o infecţie confirmată”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al echipei interfederale belgiene împotriva coronavirusului, virologul Emmanuel André.

Serviciul Federal de Sănătate a insistat că „acest tip de infecţie este transmis de la om la animal şi nu de la animal la om şi că este nevoie de un contact apropiat şi cotidian între animal şi stăpânul său”.

Belgia a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.049 cazuri noi de contagiere, ceea ce face ca numărul total să fie de 7.284 la nivelul întregii ţări, cu o populaţie de 11,4 milioane de locuitori. De joi până vineri, 69 de persoane au murit din cauza coronavirusului, bilanţul deceselor fiind în prezent de 289. 

UPDATE 17:30 - Peste 25.000 de decese provocate de coronavirusul în lume, majoritatea în Europa

 

Pandemia noului coronavirus a ucis peste 25.000 de persoane în lume, potrivit unui bilanţ întocmit vineri de către AFP.
În total au fost înregistrate 25.066 de decese, majoritatea în Europa (17.314), conform News.ro.

Italia - cu 8.165 de morţi - este cea mai afectată ţară de pandemia de coronavirus, urmată de Spania (4.858) şi China (3.292) - focarul iniţial al contagiunii.

Cel puţin 547.034 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost diagnosticate în mod oficial în lume de la sfârşitul lui decembrie.

UPDATE 17:20 - 112 noi decese şi 1.172 de cazuri de infectare suplimentare în Olanda

 

Numărul cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus în Olanda a crescut cu 1.172, adică 16%, ajungând la 8.603, au anunţat vineri autorităţile sanitare, care au raportat de asemenea 112 noi decese, conform Reuters.

Numărul total al morţilor în Olanda a ajuns la 546.

Institutul Naţional de Sănătate Publică din Olanda (RIVM) a precizat în bilanţul său zilnic că ritmul de răspândire a coronavirusului pare să încetinească.

RIVM şi-a exprimat speranţa să poată spune "în câteva zile" dacă distanţarea socială şi alte măsuri luate de la începutul lunii sunt eficiente pentru a încetini răspândirea epidemiei. 

UPDATE 17:10 - Milioane de britanici vor avea nevoie de ajutoare pentru alimente

 

Organizațiile alimentare din Marea Britanie avertizează că este posibilă apariția unei „spitale a foametei” dacă Guvernul britanic nu intervine, conform The Guardian.

Milioane de oameni din Marea Britanie vor avea nevoie de ajutoare alimentare în zilele următoare, avertizează organizațiile.

În doar câteva săptămâni, spun experții, pandemia a scos la iveală fragilitatea sistemului alimentar din Marea Britanie. În prezent există temeri că sistemul nu va rezista presiunii care va fi exercitată în săptămânile și lunile următoare.

Sistemele de distribuție a supermarketurilor, bazate pe lanțuri de aprovizionate de tipul „exact la timp”, se chinuie să reziste de la apariția coronavirusului.

Grija principală este găsirea unei metode prin care persoanele izolate și vulnerabile vor fi aprovizionate cu mâncare în perioada următoare.

UPDATE 16:40 - Italia va extinde închiderea şcolilor după 3 aprilie, data limită actuală

 

Ministrul italian al educaţiei a anunţat vineri că şcolile din întreaga ţară vor rămâne închise după data limită actuală de 3 aprilie din cauza epidemiei de coronavirus, informează Reuters.

„Scopul nostru este de a ne asigura că elevii se întorc la şcoală doar atunci când suntem complet siguri că ei sunt în siguranţă. Sănătatea este o prioritate”, a declarat ministrul educaţiei, Lucia Azzolina, pentru postul public de televiziune RAI.

Şcolile şi universităţile au fost închise la nivel naţional din 5 martie, ca parte a interdicţiei de circulaţie pentru a reduce răspândirea virusului ce a ucis până acum peste 8.000 de persoane în Italia, cel mai mare număr de decese pentru o singură ţară din lume.

UPDATE 16:35 - Regina Elisabeta a II-a, care s-a întâlnit ultima dată cu Boris Johnson pe 11 martie, este sănătoasă

 

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a întâlnit ultima dată cu prim-ministrul Boris Johnson, testat pozitiv cu noul coronavirus, pe 11 martie şi are în continuare o stare de sănătate bună, a anunţat vineri un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham, informează Reuters.

Regina s-a întâlnit ultima dată cu prim-ministrul în data de 11 martie şi respectă toate recomandările medicale referitoare la starea ei de sănătate”, a precizat acelaşi purtător de cuvânt de la Buckingham Palace.

Potrivit Press Association, logodnica însărcinată a prim-ministrului britanic, Carrie Symonds, face parte din grupul persoanelor vulnerabile îndemnate să evite contactul cu pacienţi care prezintă simptome de COVID-19.

Carrie Symonds, al cărei bebeluş urmează să se nască în vara acestui an, a fost sfătuită de asemenea să ia în serios recomandările de distanţare socială.

Deşi femeile însărcinate nu par să contracteze mai des noul coronavirus decât populaţia generală, sarcina în sine modifică sistemul imunitar al viitoarelor mame şi reacţiile organismului la infecţiile virale. 

UPDATE 16:25 - Bilanțul deceselor provocate de coronavirus în Marea Britanie a ajuns la 759

 

Autoritățile britanice au anunțat alte 181 de decese provocate de coronavirus în ultimele 24 de ore, ridicând bilanțul total al morților la 759, conform BBC.

Este cea mai mare creștere zilnică de până acum înregistrată în Marea Britanie.

14.579 de persoane sunt infectate cu coronavirus, printre care și prim-ministrul Boris Johnson și ministrul Sănătății.

UPDATE 16:05 - Italia nu a atins încă vârful de contagiune, avertizează şeful institutului naţional de sănătate

 

Infecţiile cu coronavirus nu au atins încă vârful în Italia, a atras vineri atenţia şeful institutului naţional de sănătate, Silvio Brusaferro, la o zi după ce alte 6.150 de persoane au fost testate pozitiv şi 712 au murit în 24 de ore, relatează Reuters.

„Nu am atins încă vârful şi nu l-am depăşit”, a spus directorul Institutului Superior de Sănătate într-o conferinţă de presă.

Totuşi, Brusaferro a precizat că există semne ale unei încetiniri a creşterii numărului de persoane care devin infectate, sugerând că vârful nu ar fi departe, iar după aceea ritmul apariţiei de noi cazuri va intra pe un trend descendent vizibil.

„Când va începe scăderea, ritmul ei va depinde de comportamentul nostru”, a precizat Brusaferro, făcând referire la cât de strict vor continua să respecte italienii interdicţiile de deplasare impuse de guvern.

UPDATE 16:00 - Suedia interzice adunările publice mai mari de 50 de persoane

 

Guvernul suedez a anunţat vineri că a decis să interzică toate adunările publice mai mari de 50 de persoane pentru a contracara răspândirea coronavirusului, relatează Reuters.

„Ne este pusă la încercarea capacitatea de a rezista. Scopul guvernului este, bineînţeles, de a limita răspândirea cât mai mult posibil”, a afirmat premierul Stefan Lofven într-o conferinţă de presă.

„Guvernul a decis să interzică adunările mai mari de 50 de persoane”, a adăugat el.

Noua regulă va intra în vigoare duminică, iar persoanele care o încalcă riscă amenzi sau pedepse de până la şase luni de închisoare. Până acum, guvernul interzisese toate adunările mai mari de 500 de persoane. 

UPDATE 13:22 Boris Johnson, premierul Marii Britanii, este infectat cu coronavirus

 

Boris Johnson a fost confirmat de infecție cu coronavirus, potrivit BBC.

''În ultimele 24 de ore, am dezvoltat simptome uşoare şi am fost testat pozitiv la coronavirus", a declarat Johnson, potrivit sursei citate.

"Mă aflu acum în autoizolare, dar voi continua să conduc răspunsul guvernului prin videoconferinţă, în contextul luptei împotriva acestui virus", a mai spus el.

Potrivit Reuters, lui Boris Johnson i s-a făcut testul chiar la Downing Street, reşedinţa premierului britanic. Cu toate acestea, Johnson va continua să conducă în continuare guvernul.

UPDATE 13:15 SUA donează 210 milioane de dolari ţărilor cele mai afectate de COVID-19

 

Administraţia SUA va dona 210 milioane de dolari unui număr de 64 de ţări, cele mai afectate de pandemia de coronavirus - inclusiv Spaniei şi Italiei - care însumează 121.996 de cazuri de contagiere şi 10.939 de decese, a anunţat într-un comunicat de presă difuzat joi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

În plus, 64 de milioane de dolari vor fi viraţi Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (ACNUR).

"În total, aceste 274 de milioane de dolari deblocate astăzi (joi - n.r.) vor furniza resurse pentru 64 de ţări ale lumii aflate în risc major, pentru ca acestea să poată combate mai bine pandemia, şi vor permite ACNUR să ajute o parte din populaţiile cele mai vulnerabile ale lumii", potrivit comunicatului citat.

Pompeo nu a specificat căror ţări le este destinat ajutorul, însă este prevăzut ca lista să includă Spania - cu 47.610 de cazuri confirmate şi 3.434 de decese, şi Italia, cu 74.386 de infectări şi 7.505 de decese, potrivit ultimelor date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

UPDATE 12:33 Iranul anunţă încă 144 de decese şi un bilanţ total de 2.378 de victime

 

Iranul a anunţat vineri încă 144 de decese din cauza infectării cu noul coronavirus, ceea ce ridică bilanţul total la 2.378 de victime în Republica islamică, una din cele mai afectate ţări de pandemia de COVID-19, transmite AFP.

'În cursul ultimelor 24 de ore, am avut 2.926 de cazuri noi pe teritoriul ţării', ceea ce urcă la 32.332 numărul total al persoanelor contaminate, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur.

Totodată, 11.133 de pacienţi spitalizaţi s-au vindecat, a precizat el într-un briefing de presă televizat.

UPDATE 13:03 Spania anunţă încă 769 decese, un bilanţ record pe o zi

 

Spania a înregistrat 769 de decese din cauza epidemiei de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record pentru această ţară, a comunicat vineri Ministerul Sănătăţii, transmit AFP şi Reuters.

Astfel, numărul total al deceselor a ajuns la 4.858.

De miercuri până joi, bilanţul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a urcat de la 56.188 la 64.188, potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Sănătăţii.

UPDATE ora 10:30. Israelul va desfăşura armata în sprijinul patrulelor de poliţie

 

Guvernul israelian va desfăşura armata pentru a veni în sprijinul patrulelor de poliţie care veghează la respectarea restricţiilor de deplasare impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului, transmite vineri Reuters.

În jur de 500 de militari se vor alătura echipelor de poliţie începând de duminică pentru a ajuta la „patrularea, izolarea şi securizarea anumitor zone, blocarea drumurilor şi la misiuni suplimentare similare”, a comunicat armata.

Militarii nu vor purta arme şi „vor avea misiune de suport sau auxiliară”, a declarat locotent-colonelul Jonathan Conricus într-un briefing de presă înaintea anunţului oficial.

Israelul a raportat până în prezent peste 3.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi zece decese.

UPDATE ora 10:15. Rusia închide toate cafenelele şi restaurantele din 28 martie până pe 5 aprilie 

 

Rusia va închide începând de sâmbătă toate cafenelele şi restaurantele din ţară pentru a limita propagarea noului tip de coronavirus, a anunţat vineri premierul rus Mihail Mişustin, informează AFP.

"Autorităţile regiunilor Rusiei vor suspenda începând din 28 martie şi până pe 5 aprilie 2020 activităţile localurilor de alimentaţie publică, exceptând comerţul la distanţă", a ordonat Mihail Mişustin într-un document difuzat pe site-ul guvernului rus.

Textul le cere de asemenea autorităţilor regionale să le recomande ruşilor limitarea deplasărilor, inclusiv pentru vacanţe sau pentru turism.

Pentru combaterea propagării COVID-19, preşedintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri ca săptămâna viitoare angajaţii din Rusia să fie plasaţi în şomaj tehnic, cu plata salariilor. De asemenea, el a anunţat o serie de ajutoare pentru familii şi întreprinderi, şi a amânat "votul popular" asupra reformei constituţionale care ar urma să-i permită teoretic să rămână la putere alte două mandate.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat de joi închiderea din 28 martie până pe 5 aprilie, în capitala Rusiei, a restaurantelor şi comerţului, exceptând magazinele alimentare şi farmaciile. De asemenea, el a ordonat izolarea obligatorie a persoanelor mai în vârstă de 65 de ani şi a celor care suferă de boli cronice.

Rusia a înregistrat oficial 840 de cazuri de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus, dintre care două decese.

UPDATE ora 9:55. Infracţionalitatea este în creştere rapidă, avertizează Europol

 

Numărul infracţiunilor a crescut rapid în timpul pandemiei de COVID-19, dat fiind că infractorii şi grupările de crimă organizată îşi adaptează rapid metodele la noua conjunctură, atrage atenţia Europol, într-un raport publicat vineri la Haga, transmite dpa.

Anchetatorii au identificat o înmulţire a cazurilor de cibercriminalitate, fraude, furturi şi falsificări.

Raportul consemnează o creştere considerabilă a vânzărilor de articole contrafăcute, printre care măşti de protecţie, geluri dezinfectante şi medicamente, de la izbucnirea crizei.

În luna martie, au fost confiscate circa 34.000 de măşti chirurgicale contrafăcute, într-o operaţiune la nivel global împotriva medicamentelor contrafăcute, printre care se numără antivirale, antipaludicul chlorchină şi vitamine, a indicat Europol.

'Astfel de activităţi infracţionale pe timpul unei crize sanitare sunt deosebit de periculoase şi pot ameninţa vieţi umane', a subliniat directoarea Europol, Catherine De Bolle.

Europol avertizează şi asupra infractorilor cibernetici, mai ales având în vedere că mulţi oameni lucrează acum de la domiciliu, unde conexiunile de date şi reţelele pot fi mai puţin sigure.

Totodată, Europol anticipează o creştere rapidă a cazurilor de fraudă. 'Escrocii îşi adaptează foarte rapid metodele obişnuite şi exploatează temerile şi îngrijorările victimelor în timpul crizei', subliniază raportul menţionat.

UPDATE ora 9:52. Africa de Sud anunţă primele două decese şi peste o mie de cazuri confirmate de contagiere

 

Africa de Sud a înregistrat vineri primele două decese provocate de COVID-19 şi peste o mie de cazuri confirmate de contagiere cu coronavirus, a anunţat vineri ministrul sănătăţii Zweli Mkhize, în timp ce ţara a intrat într-o perioadă de izolare de trei săptămâni, informează AFP.

"Am înregistrat primele două decese de COVID-19. Două persoane au murit în provincia Western Cape" (sud-vest), a declarat Mkhize, potrivit unui comunicat de presă în care se mai menţionează că numărul cazurilor de îmbolnăvire" a depăşit pragul de o mie". Joi, fuseseră recenzate 927 de cazuri.

Pe fondul extinderii exponenţiale a bolii, preşedintele Cyril Ramaphosa a impus celor 57 de milioane de sud-africani o perioadă de izolare de trei săptămâni care a început vineri la miezul nopţii, ora locală (22:00 GMT, joi).

UPDATE ora 9:30. Ungaria impune restricţii de deplasare a cetăţenilor între 28 martie - 11 aprilie

 

Ungaria va impune restricţii de deplasare a cetăţenilor în afara locuinţelor lor în perioada 28 martie - 11 aprilie, pentru a se limita răspândirea coronavirusului, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orban la postul public de radio, transmit Reuters şi MTI.

Măsura a fost luată pentru a reduce şi mai mult numărul contactelor sociale, care au scăzut la circa 10% din nivel obişnuit, dar trebuie să fie şi mai reduse, a menţionat Orban.

Locuitorii vor putea ieşi din case doar pentru a merge la lucru sau pentru necesităţi esenţiale.

Între orele 09:00-12:00, în magazinele alimentare şi farmacii va fi permis accesul doar pentru persoanele de peste 65 de ani.

Premierul Orban a mai spus, la Radio Kossuth, că guvernul îşi va prezenta planul de relansare a economiei în prima sau a doua săptămână din aprilie.

Orban a afirmat că economia va trebui restartată, dar că deocamdată trebuie acordată prioritate salvării cât mai multor oameni posibil, dat fiind că Ungaria se va confrunta cu o lungă epidemie, al cărei vârf este aşteptat în iunie sau iulie.

Situația pandemiei în lume

 

În Marea Britanie, joi s-au înregistrat pentru prima oară 100 de morţi într-un interval de 24 de ore. Și în Italia situația rămâne critică. Numai în 24 de ore au murit 712 de persoane.

În total, 8.215 oameni au fost răpuși în Peninsulă de corona-virus. Un membru al Parlamentului, care reprezintă orașul Bergamo, a avertizat că, în câteva săptămâni, mai multe localități italiene nu vor mai avea niciun bunic în viață.

În cimitirele din Bergamo nu mai este loc pentru numărul tot mai mare de persoane răpuse de coronavirus. Aşa că 80 de sicrie au fost transportate în camioane militare la o biserică din alt oraş. De acolo vor fi duse la crematoriu.

Afectaţi de noul virus sunt şi cei aflaţi în prima linie. În Italia, potrivit cifrelor oficiale, peste 6.200 de cadre medicale s-au infectat şi cel puţin 33 de doctori au murit. În spitalul din Bergamo, şeful secţiei de Terapie Intensivă îi întâlneşte pe unii dintre angajaţi pe patul de suferinţă.

După ce, în ultimele zile, în nordul tzării a fost o uşoară scădere a numărului persoanelor decedate şi infectate, acum există tot mai multe temeri că epicentrul s-ar muta în sudul Peninsulei. Acolo, bilanţul bolnavilor a crescut în ultima perioadă şi sistemul medical riscă să fie depăşit.

În schimb, spaniolii nu prea văd luminiţa de la capătul tunelului. Numărul cazurilor confirmate şi al deceselor creşte, în ciuda eforturilor depuse de autorităţi. Regele Filip a vizitat noul spital provizoriu ridicat lângă Madrid în aceeaşi zi în care a fost începuta o anchetă la un azil unde cel puţin 11 vârstnici au murit din cauza coronavirusului.

În Marea Britanie, în unele zone, străzile sunt pustii, ca într-un film apocaliptic. În alte locuri însă, cum ar fi parcurile sau metroul londonez, oamenii se îngrămădesc la propriu. Totul în condiţiile în care numărul deceselor a trecut pentru prima oară pragul de 100 de morţi într-o zi. Un britanic infectat cu noul virus şi-a povestit experienţa.

Şi în Franţa medicii sunt extrem de vulnerabili. Laura Anghelescu este medic oncolog şi a luat virusul cel mai probabil dintr-unul dintre cele trei spitale între care se împarte.

Laura Anghelescu, medic infectat, Franța: "Spre norocul meu am se pare o boală cu simptome uşoare, febra 38 cu 8, asta a fost simptomul pentru care am semnalat că sunt posibil infectată cu Covid. Boala ar fi debutat săptămâna trecută, când aveam ceva curbatura, dureri musculare, stare de oboseală, pierderea gustului şi mirosului treptat."

Până acum, Rusia s-a confruntat cu un număr relativ redus de infecţii. Aseară se înregistrau aproape 900 de cazuri şi doar 3 decese. Primarul Moscovei a admis însă că situaţia, în realitate, ar putea fi alta.

Suedia, pe de altă parte, face notă discordantă în lupta cu COVID-19. Are aproape 3000 de cazuri de îmbolnăvire şi peste 70 de morţi. Dar autorităţile de la Stockholm nu au închis nici şcolile, nici pârtiile de schi. Printre puţinele măsuri luate se număra interzicerea evenimentelor cu mai mult de 500 de oameni.

Articol recomandat de sport.ro
„Meciul“ câștigat de Călin Georgescu, explicat de CTP „la pachet“ cu un avertisment: „Asta a început în România...“
„Meciul“ câștigat de Călin Georgescu, explicat de CTP „la pachet“ cu un avertisment: „Asta a început în România...“
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 27 martie. 1.292 de persoane infectate, 26 au murit. 32 pacienţi la ATI, 24 în stare gravă
Coronavirus România, LIVE UPDATE 27 martie. 1.292 de persoane infectate, 26 au murit. 32 pacienţi la ATI, 24 în stare gravă

Coronavirus România, LIVE UPDATE 27 martie. Cel mai recent bilanţ indică faptul că 1.292 de persoane au fost confirmate pozitiv cu coronavirus în România, iar 115 au fost declarate vindecate şi externate. De asemenea, sunt confirmate și 26 de decese.

Cadrele medicale se tem pentru familiile lor. „Personalul medical va trebui cazat în altă parte”
Cadrele medicale se tem pentru familiile lor. „Personalul medical va trebui cazat în altă parte”

Cadrele medicale care au grijă de bolnavii diagnosticaţi cu COVID-19 se gândesc cu groază că vor putea fi, la rândul lor, infectate. Ba mai mult, se tem pentru familiile lor.

Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din România. Mărturiile cutremurătoare ale unei asistente
Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din România. Mărturiile cutremurătoare ale unei asistente

Cum 90 de cadre medicale din Suceava au fost infectate cu COVID-19, noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, vrea să schimbe felul în care vor fi abordate aceste cazuri în spitale.

Franța și SUA anunță că vor colabora pentru o ''inițiativă majoră'' în lupta cu COVID-19
Franța și SUA anunță că vor colabora pentru o ''inițiativă majoră'' în lupta cu COVID-19

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat în noaptea de joi spre vineri că pregăteşte împreună cu preşedintele american Donald Trump şi cu alte ţări o "iniţiativă nouă majoră" în contextul pandemiei COVID-19.

Recomandări
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii

„Tehnologia, bate sociologia”, a declarat astăzi deținătorul unui mare institut de cercetare din România.

Conducerea PNL a demisionat. Ilie Bolojan este președinte interimar. „Vom susține candidatura Elenei Lasconi”
Conducerea PNL a demisionat. Ilie Bolojan este președinte interimar. „Vom susține candidatura Elenei Lasconi”

Rezultatul dezastruos de la prezidențiale a dus la schimbări imediate în PNL. Conducerea partidului a demisiunat, iar preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan a fost validat, luni seară, în funcţia de preşedinte interimar al PNL.

Elena Lasconi, apel către „forţele democratice” în turul doi: Vom face propuneri concrete pentru a ne uni în fața pericolului
Elena Lasconi, apel către „forţele democratice” în turul doi: Vom face propuneri concrete pentru a ne uni în fața pericolului

Candidata USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a declarat luni despre contracandidatul ei, Călin Georgescu, că este un admirator pe faţă al lui Putin şi este pe faţă împotriva NATO şi UE.