Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 11 mai. Virusul reapare în Coreea de Sud şi la Wuhan

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 11 mai. Cu peste 221.000 de cazuri confirmate, Rusia a devenit a treia țară din lume, ca număr de îmbolnăviri. Doar Statele Unite și Italia au înregistrat mai multe persoane testate pozitiv, pentru coronavirus.

Şi totuşi, de luni, unii dintre europeni se bucură de ceva mai multă libertate de mișcare, pe măsură ce restricțiile au fost ridicate. După două luni, Franța și Spania au ieșit din izolare strictă, și oamenii au putut să iasă din case, pentru prima dată, fără declarații pe proprie răspundere. În schimb, Marea Britanie a prelungit restricțiile până la 1 iunie.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 11 mai

 

UPDATE 21:05 Statele Unite - cea mai îndoliată ţară din lume, cu aproape 80.000 de morţi

 

Peste ocean, cazurile de infectare cu coronavirus de la Casa Albă contrazic discursul președintelui Trump pentru redeschiderea țării în siguranță. Şi totuşi, vicepreşedintele american Mike Pence spune că va merge în continuare la muncă, deşi secretara sa de presă a fost depistată pozitiv.

Citește și
Noi cazuri de infectare cu coronavirus la una din cele mai mari fabrici de mâncare din România
Coronavirus în România, 11 mai. 226 de noi cazuri noi, 982 de oameni au murit
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Deja, faimosul medic Anthony Fauci și alți doi membri marcanți ai echipei de la Casa Alb, dedicate pandemiei, sunt în autoizolare după ce au intrat în contact cu o persoană bolnavă.

Peste 20.000 de noi îmbolnăviri au fost înregistrate în statele Unite în numai 24 de ore. Şi acest număr zilnic ar putea creşte.

UPDATE 20:20 Şcolile au redeschis luni în Norvegia, în Elveţia şi în Olanda

 

”Copiii voiau enorm de mult să vină la şcoală, săreau în sus de bucurie văzându-şi prietenii”, declară Manon, mama a trei copii, din La Haye.

În Benin, unde elevii s-au întors de asemenea la şcoială, reluarea cursurilor a fost precedată de o vastă campanie de depistare în rândul profesorilor.

În Spania, în vederea unei limitări a răspândirii noului coronavirus, doar o parte a ţării a ieşit din izolare luni. Mai multe oraşe mari - ca Madridul şi Barcelona - rămân suspuse unor restricţii dure în această ţară, care înregistrează peste 26.000 de morţi.

UPDATE 19:00 În Coreea de Sud, unde epidemia a fost controlată, Seulul a dispus închiderea barurilor şi discotecilor după o reapariţie a maladiei Covid-19 - 35 de noi contaminări au fost înregistrate luni.

 

 

La Wuhan, oraşul chinez în care a început să lovească noul coronavirus, autorităţile au anunţat un nou caz duminică şi alte cinci luni, după mai bine de o lună de respiro, în urma unei carantine drastice.

Parcul Disneyland din Shanghai a fost însă redeschis luni.

UPDATE 16:30 Bilanţul Covid-19 în Spania creşte cu 123 de morţi, cel mai mic din ultimele şapte săptămâni

 

Bilanţul zilnic al morţilor din cauza covid-19 în Spania a scăzut luni la 123 - cel mai mic din ultimele şapte săptămâni, în contextul în care ţara intră luni într-o nouă fază de relaxare a izolării, relatează News.ro care citează Reuters.

Autorităţile spaniole au anunţat duminică 143 de morţi în 24 de ore.

Ministerul spaniol al Sănătăţiia a nunţat luni că bilanţul noului coronavirus a crescut la 26.744 de morţi şi 227.436 de contaminări.

UPDATE 16:20 Rusia devine a treia cea mai afectată ţară din lume

 

Rusia a anunţat luni un nou vârf al contaminărilor cu noul coronavirus - 11.656 de cazuri -, pe care autorităţile îl atribuie unui program masiv de testare, relatează Reuters.

Rusia - care a înregistrat oficial 221.344 de contaminări cu covid-19 - depăşeşte Italia şi Regatul Unit.

În lume, doar Statele Unite şi Spania au înregistrat mai multe cazuri.

Rusia a înregistrat de asemenea 94 de morţi în ultimele 24 de ore, iar bilanţul a crescut la 2.009 decese, potrivit News.ro.

Peste jumătate dintre contaminări şi morţi au fost înregistrate la Moscova - epicentrul epidemiei în ţară.

Potrivit autorităţilor ruse, peste 5,6 milioane de teste au fost efectuate de la începutl epidemiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să participe la o reuniune, luni - o zi liberă în Rusia - în vederea evaluării izolării impuse de la sfârşitul lui martie şi unei eventuale modificări a acesteia.

 

UPDATE 10:20 - Cinci noi cazuri la Wuhan, focarul pandemiei

 

Autorităţile sanitare chineze au raportat la sfârşitul săptămânii trecute că au confirmat sâmbătă 17 noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China continentală, dintre care şapte infectări se referă la persoane venite din străinătate, scrie Reuters.

Cinci noi cazuri au fost înregistrate la Wuhan, oraşul unde s-a declarat pandemia de coronavirus la sfârşitul lui 2019.

Marea metropolă de circa 11 milioane de locuitori, plasată la sfârşitul lui ianuarie timp de peste două luni în carantină, a fost puternic afectată de virus, care a dus la contaminarea în întreaga ţară a peste 82.918 persoane şi s-a soldat cu 4.633 de decese, potrivit cifrelor oficiale.

UPDATE 10:10 - Noua Zeelandă continuă procesul de relaxare

 

Noua Zeelandă va permite redeschiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, mall-urilor, precum şi reluarea călătoriilor în interiorul ţării de joi, în cadrul procesului de relaxare a măsurilor ce au fost adoptate pentru a stopa răspândirea noului coronavirus, a anunţat luni premierul Jacinda Ardern, transmit DPA şi Reuters.

Şcolile vor fi deschise de la 18 mai, în timp ce barurile abia din 21 mai. În continuare, adunările de familie, fie că este vorba de nunţi sau de înmormântări, nu pot fi făcute în grupuri mai mari de 10 persoane. În ceea ce priveşte adunările la evenimente publice, fie că se desfăşoară în aer liber sau în spaţii închise, numărul maxim de persoane care pot participa este de 100.

Cetăţenii neo-zeelandezi şi străini care intră în ţară de peste hotare vor continua să fie plasaţi în izolare timp de 14 zile sau în carantină dacă au simptome de infecţie cu COVID-19.

Până luni, Noua Zeelandă a înregistrat 1.479 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus, pe seama căruia au fost puse 21 de decese.

UPDATE 10:00 - Franţa încheie perioada strictă de izolare, dar multe restricţii rămân în vigoare

 

Franţa încheie oficial luni perioada strictă de izolare care a durat 54 de zile din cauza coronavirusului, dar multe restricţii rămân în vigoare, relatează dpa.

Francezii vor putea acum să iasă din case fără să aibă la ei o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la motivul pentru care se află pe stradă şi majoritatea magazinelor şi a altor locuri de muncă vor fi redeschise.

Dar, având în vedere că ţara are unul din cele mai ridicate bilanţuri de deces din Europa din cauza COVID-19 (26.380, duminică), autorităţile doresc să menţină contactele sociale reduse la minimum deocamdată.

Oricine poate continua să lucreze de acasă ar trebui să facă în continuare acest lucru, spune guvernul. Cafenelele şi restaurantele vor rămâne închise pentru moment.

Şcolile se vor redeschide treptat începând din această săptămână pentru clasele primare, în timp ce clasele gimnaziale îşi vor relua cursurile săptămâna viitoare numai în zonele mai puţin afectate de epidemie.

Declaraţiile pe proprie răspundere vor fi în continuare necesare pentru oricine va folosi transportul public la ore de vârf în regiunea Parisului, a cărui utilizare este rezervată navetiştilor şi celor aflaţi în călătorii esenţiale.

La Paris şi în nord-estul Franţei, care sunt clasificate drept "zone roşii'', cu o rată mai mare de infecţii cu COVID-19 sau spitalizări, parcurile publice vor rămâne închise.

UPDATE 7:40 - Johnson&Johnson va începe testarea pe oameni a unui vaccin pentru coronavirus

 

În altă ordine de idei, gigantul farmaceutic Johnson&Johnson a anunţat că va începe testarea pe oameni a unui vaccin pentru coronavirus şi că este gata să producă un miliard de doze.

Dr. Paul Stoffels, vicepreşedintele Comitetului Executiv al Johnson & Johnson: „Vom începe studiile clinice în septembrie și sperăm să avem datele necesare până la sfârșitul anului. De asemenea, acum lucrăm la fabricarea unui miliard de vaccinuri pentru anul viitor. Vom avea câteva vaccinuri disponibile şi anul acesta, dar va depinde de autoritățile în domeniu dacă vor decide că pot fi folosite mai devreme. ”

UPDATE 7:30 - Guvernatorul statului New York ia în considerare relaxarea măsurilor de carantină

 

Aproape toate statele americane au făcut deja primii paşi spre redeschiderea economiei. În ultimele 24 de ore, în statul New York a scăzut numărul spitalizărilor, iar guvernatorul Andrew Cuomo a spus că va analiza fiecare oraş în parte pentru a vedea dacă pot fi ridicate măsurile de carantină.

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: „Pe 15 mai expiră ordinul de stat acasă. În acest moment analizăm regiune cu regiune din întregul stat că să vedem unde ar fi bine să se redeschidă.”

Pe de altă parte, primarul oraşului New York şi-a exprimat îngrijorarea faţă de creşterea numărului de cazuri de copii diagnosticaţi cu un sindrom inflamator, despre care oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi asociat cu noul coronavirus.

Bill de Blasio, primar oraşul New York: „Simptomele manifestate sunt febră, erupţiile cutanate, durerile abdominale şi vărsăturile. În prezent, în oraşul New York au fost detectate 38 de cazuri, cu 15 mai multe decât la ultima numărătoare. Alte 9 cazuri încă aşteaptă un diagnostic concret.”

Toţi copiii care prezintă aceste simptome trebuie testaţi atât pentru COVID-19, precum şi pentru anticorpi, a mai adăugat edilul.

UPDATE 7:10 - Boris Johnson a ținut un discurs televizat privind relaxarea măsurilor

 

Peste Canalul Mânecii, duminică seară, în Marea Britanie toţi ochii au fost aţintiţi asupra premierului Boris Johnson care, printr-un discurs televizat, a anunţat primii paşi pentru ieşirea din carantină. Planul său se întinde pe două luni şi are mai multe etape.

Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii: „Nu este încă momentul să punem pur şi simplu capăt în această săptămână tuturor restricţiilor. Vom face, în schimb, primii paşi foarte atenți pentru modificarea măsurilor. Un prim pas este o schimbare pe care sperăm că oamenii o vor adopta din această săptămână."

Mai exact, de luni, cei care nu mai pot lucra de acasă, de exemplu angajaţii din construcţii sau din fabrici, sunt încurajaţi să întoarcă la muncă, dar să evite pe cât posibil transportul public.

Iar de miercuri, britanicii vor avea voie să facă sport în aer liber, cu condiţia să respecte regulile de distanţare.

Boris Johnson , premierul Marii Britanii: „Puteţi să staţi la soare în parcul din apropiere, puteţi să mergeţi în alte locuri, puteţi chiar să faceţi sport dar numai cu membrii familie voastre.”

Şcolile şi o parte din magazine se vor deschide gradual de la 1 iunie, iar restaurantele şi cafenelele începând cu luna iulie.

Boris Johnson: „Vom continua să urmărim progresul la nivel local, regional și național și dacă vor exista focare, dacă vor exista probleme, nu vom ezita să punem frână. Am trecut de vârful inițial, dar coboarârea muntelui e deseori mult mai periculoasă.”

Pentru monitorizarea progreselor, şeful guvernului de la Londra a anunţat înfiinţarea unui Sistem de Alertă Covid.

Vor fi cinci niveluri de alertă: nivelul 1 înseamnă că boala nu mai este prezentă în Marea Britanie, iar nivelul cinci, cel mai critic, este cel la care ţara ar fi ajuns dacă sistemul de sănătate ar fi fost clacat.

Până acum, Regatul Unit numără aproape 32.000 de persoane infectate cu COVID-19. Deşi numărul de morţi şi spitalizări se reduce, situaţia rămâne îngrijorătoare, mai ales în azilurile de bătrâni.

UPDATE 7:00 - Sute de români din Germania, infectați cu coronavirus

 

În ultimele săptămâni în Germania, sute de români care muncesc în industria de procesare a cărnii au fost testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

Cel mai nou focar e în Coesfeld, din landul Renania de Nord-Westfalia. Mai exact în abatorul Westfleisch. Acolo peste 200 de angajați, majoritatea lor români, bulgari și polonezi, au fost depistaţi cu noul virus.

Friedrich Ostendorff, purt.cuv. pentru agricultură Partidul Verzilor din Bundestag: „Este regretabil şi chiar infricoşător că a putut să apară un asemenea focar aici. Această fabrică e cunoscută pentru standardele înalte de igienă. Şi faptul că s-a întâmplat aici arată cât de mare e riscul presupus de forța de muncă, dacă nu sunt întrunite condiţiile de siguranţă. Ştim cu toţii că au fost aduşi mulţi muncitori din tări europene, mai ales din România. Înainte veneau mulţi şi din Bulgaria, dacă nu şi acum. Trebuie să se recapete rapid controlul asupra situaţiei.”

Autoritățile locale au hotărât să continue testarea tuturor angajaților, iar decizia închiderii a venit pe fondul presiunii publice.
„Nimeni nu se simte cu adevărat responsabil pentru protejarea lucrătorilor străini”, se plânge purtătoarea de cuvânt a Partidului Verzilor din regiunea Coesfeld.

Problema este „pasată între municipalități, district și landul Renania de Nord-Westfalia”, susţine aceasta. De asemenea, ea atrage atenția asupra contractelor pe care abatorul le-a încheiat cu subcontractorii care angajează lucrători din Europa de Sud-Est.

Robert Böyer, membru Consiliul Municipal Coesfeld: „Este un dezastru pentru noi toţi, un dezastru provocat de iresponsabilitate. Cred că vorbesc în numele întregului Coesfeld, în numele celor care activează în comerţ, în politică, dar şi în numele oamenilor obişnuiţi. Șunem foarte îngrijoraţi în legătură cu gestionarea acestei situaţii. Ne întrebăm unde sunt autorităţile, cum de nu intervin? Ce fac cei de la Departamentul de Sănătate publică al districtului, de la Departamentul de ordine publică?! Nu doar astăzi, dar ce au păzit în ultimele săptămâni? ”

În abator lucrează 1.200 de persoane, dar deocamdată nu se ştie exact câţi dintre ei sunt români.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Coronavirus în România, 11 mai. 226 de noi cazuri noi, 982 de oameni au murit
Coronavirus în România, 11 mai. 226 de noi cazuri noi, 982 de oameni au murit

Coronavirus în România, LIVE UPDATE 11 mai. Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 15.588 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și s-au înregistrat 982 de decese.

Srilankezi din Botoșani depistați cu coronavirus. Ce a urmat este incredibil
Srilankezi din Botoșani depistați cu coronavirus. Ce a urmat este incredibil

Mai mulți srilankezi care lucrau la o fabrică din Botoșani au fost depistați cu Covid-19. Patronul a închis unitatea și i-a concediat pe toți cei peste 40 de asiatici, pe care i-a urcat apoi într-un autocar, pentru a-i trimite înapoi în Asia.

Incendiu puternic la un spital din Moscova, în care erau tratați pacienți cu coronavirus
Incendiu puternic la un spital din Moscova, în care erau tratați pacienți cu coronavirus

Un pacient a murit și alți 200 au fost evacuați în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă la un spital din Rusia în care erau tratați pacienți infectați cu coronavirus.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.