Ce s-a întâmplat în peștera din Thailanda după ce au fost scoși cei 12 băieți și antrenorul lor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 11 Iulie 2018 14:20
Categorie: Internaţional

O oră a făcut diferenţa între viaţă şi moarte pentru ultimii 4 băieţi şi antrenorul lor, scoşi marți din peştera din Thailanda.

Potrivit scafandrilor australieni care au participat la misiune, la scurt timp după evacuarea antrenorului sistemul de pompare a cedat şi nivelul apei a crescut rapid. Asta i-a pus într-o primejdie uriaşă pe cei 100 de membri ai echipei de salvare aflaţi încă în subteran, unde strângeau şi curăţau echipamentul. Din fericire, au reuşit cu toţii să iasă la timp.

Odată ce i-a văzut la suprafaţă pe toţi cei 12 copii şi pe antrenorul lor, oficialul tailandez care a coordonat operaţiunea de salvare şi-a dat frâu liber emoţiilor.

Autorităţile tailandeze au publicat imagini din timpul dificilei operaţiuni de salvare, care a culminat cu evacuarea din peşteră a celor 12 copii şi a antrenorului lor. Îi vedem pe scafandrii pregătindu-şi întâi echipamentul şi intrând apoi în apă adâncă.

Copiii au fost evacuat prin tunelurile inundate ale peşterii, fiecare legat de unul sau doi scafandri. În prealabil, salvatorii instalaseră un sistem de iluminare, în spaţiile mai „generoase" ale peşteri şi şi-au asigurat traseul cu frânghii de ghidaj.

Scafandru: „În asftel de situaţii trebuie să instalezi frânghii pe traseu, sunt esențiale pentru supravieţuire. Fără ele nu ai cum să te orientezi. Te afli sub apă, apa este mâloasă şi trebuie să te asiguri, atunci când intri, că ştii pe unde să te întorci.”

Condiţiile dificile din peşteră şi diferenţe mari de nivel i-au forţat pe salvatori ca, în anumite porţiuni, să îi transporte pe copii cu ajutorul tărgilor.

Salvator: „A trebuit să instalăm acest sistem de frânghii şi cabluri ca să îi transportăm în siguranţă în spaţiile mai mari, ca să nu fie nevoiţi să coboare singuri în zonele abrupte.”

Salvatorii au aflat că, atunci când s-au văzut izolaţi în peşteră, copiii şi antrenorul au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a nu fi copleşiţi de teamă şi disperare.

Salvatori: „Ei şi antrenorul au vorbit, s-au încurajat .Au hotărât să îşi păstreze voinţa de a trăi, de a supravieţui."

Narongsak Osatanakorn, guvernator: „Succesul operaţiunii de salvare se datorează, în parte, puterii pe care am avut-o, puterea dragostei, puterea de a ne iubi semenii. Lecţia a ceea ce s-a întâmplat e: trebuie să ne iubim semenii.”

 Epopeea acestei salvari miraculoase a început pe 23 iunie când cei 12 copii - cu vârste între 11 şi 16 ani - şi antrenorul lor de numai 25 de ani au rămas blocaţi în peştera din cauza ploii torenţiale care a inundat intrarea în subteran. Toţi au fost găsiţi în viaţă după 9 zile, în care au supravieţuit doar cu apa prelinsă printre fisurile peşterii. Slăbiseră în medie cam 2 kilograme fiecare. În cele 17 zile trecute de la dispariţia copiilor, familiile au oscilat intre agonie, îngrijorare de moarte şi extaz.

 „Vreau să-l îmbrăţişez şi vreau să-i spun că sunt fericit”, a spus tatăl unui băiat.

Premierul ţării a negat că băieţii ar fi fost sedaţi, însă a dezvăluit că le-au fost administrate calmante înainte să fie scoşi din peşteră. Toţi copiii au ajuns la spital conştienţi şi capabili să răspundă la întrebări.

Generalul Prayuth Chan-ocha, premierul Thailandei: Le-am dat ceva care să le mai diminueze emoţiile, temerile, ca să nu-şi scoată masca de oxigen. Cum să le dăm cloroform? Dacă i-am fi sedat, cum ar fi ieşit?"

David Mckenzie, corespondent CNN: „Zile la rând au pompat fără întrerupere apa afară, ăsta le-a permis scafandrilor să aibă spaţiu mai mult de manevră şi să scurteze cât mai mult distanţa pe care băieţii o aveau de parcurs prin apă. Reuşita se datorează unei combinaţii între profesionalismul scafandrilor şi o incredibilă munca de echipă.”

Ultimii care au ieşit, afişând un zâmbet uriaş, au fost cei trei puşcaşi marini thailandezi şi medicul care le-au stat alături copiilor în subteran, din 2 iulie, când au fost găsiţi.

Dacă recuperarea fizică a băieţilor va decurge bine, ar putea fi externaţi peste o săptămână. Tămăduirea emoţională va continua însă pentru multă vreme.

Andrea Danese, pisholog pediatru: „Mă aştept ca majoritatea, dacă nu chiar toţi copiii, să se confrunte cu urmări la nivel emoţional. Au risc de depresie, de stres post-traumatic, de abuz de substanţe."

Pe micii fotbalişti o să-i ajute poate dovezile de simpatie primite din toată lumea. Echipa portugheză Benfica i-a invitat să-şi petreacă o săptămână în baza sa de antrenament, iar Manchester United le-a oferit invitaţii pentru unul din meciurile echipei.

 

Drumul spre libertate al copiilor din Thailanda: 800 de metri, parcurși în întuneric, printre stânci tăioase
Drumul spre libertate al copiilor din Thailanda: 800 de metri, parcurși în întuneric, printre stânci tăioase
VIDEO PROTVPLUS.RO
Igor dodon si vladimir putin
Moldova ar putea deveni stat federal. Planul secret al preşedintelui, prieten cu Putin
Ciocniri violente în Catalonia. Manifestanții au blocat 11 autostrăzi
Abuzuri sexuale ale preoților. Papa și lideri catolici au văzut poveștile a 5 victime
Putin, către SUA: Rachetele nucleare rusești pot lovi înaintea celor americane
Președintele unei țări a dat ordin presei să nu îl mai laude încontinuu
Găleţi cu uraniu radioactiv, la unul dintre cele mai populare obiective turistice din lume
sistem de rachete rusesc S-400
Rușii amenință: Noua rachetă hipersonică poate străpunge orice scut de apărare
Liderii pro-europeni din Moldova ar fi fost otrăviţi. Substanţa găsită la analize
Planul unui atac de proporții rar întâlnite în SUA, inspirat de criminalul Anders Breivik
Soarta tristă a 7 frați care au fugit de război, dar au murit arși de vii în casă
Româncă moartă în Italia, abandonată la morgă: ”Ajutaţi-ne să îi găsim familia”
Atac armat la Munchen: 2 morți. Autorități: "Nu mai este niciun pericol"