Conflictul din Siria. SUA cere trasarea unei "cai de iesire din infern", inaintea reuniunii de la Viena

Dată publicare: 29-10-2015 11:55
Dată actualizare: 01-11-2015 06:54


John Kerry

SUA isi intensifica eforturile diplomatice pentru o solutie la 'infernul' razboiului civil din Siria, iar discutiile care vor avea loc in aceasta saptamana la Viena ofera cea mai buna sansa de la debutul conflictului, in 2011, relateaza BBC News si AFP.

'Provocarea cu care ne confruntam astazi in Siria este nimic mai putin decat sa trasam o cale de iesire din infern', a declarat seful diplomatiei americane, intr-un discurs privind politica externa a Statelor Unite in Orientul Mijlociu, sustinut la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace din Washington, relateaza Agerpers.

'Chiar daca gasirea unei cai de a avansa cu privire la Siria nu va fi usoara (...) este cea mai promitatoare oportunitate pe care am intalnit-o pentru o deschidere politica', a estimat Kerry. El a reafirmat ca SUA se opun campaniei aeriene a Rusiei in Siria, care ar viza nu organizatia jihadista Statul Islamic, ci gruparile armate rebele siriene care lupta impotriva fortelor lui Bashar al-Assad.

'Este insa la fel de clar ca Rusia si SUA au un numar surprinzator de puncte in comun' pentru a cauta o 'reglementare politica' a conflictului din Siria, a pledat oficialul american, vorbind despre faptul ca atat Washingtonul, cat si Moscova doresc 'o Sirie unita, seculara'.

'In cele din urma, nimic nu va face mai mult pentru a intari lupta impotriva Daesh (Statul Islamic) decat o tranzitie politica care il indeparteaza pe Al-Assad asa incat sa putem uni o mai mare parte din tara impotriva extremismului', a mai afirmat secretarul de stat.

John Kerry este unul dintre artizanii discutiilor internationale care se deschid joi in capitala austriaca printr-o reuniune cvadripartita intre secretarul de stat american si omologii sai rus Serghei Lavrov, saudit Adel al-Jubeir si turc Feridun Sinirlioglu, dupa ce discutii similare au avut loc vinerea trecuta tot la Viena.

In cei peste patru de conflict in Siria, comunitatea internationala s-a reunit in mai multe randuri, in formatul 'Prietenilor Siriei (state occidentale si arabe, alaturi de opozitia moderata siriana) intre 2012-2014 ori in cel al conferintelor Geneva 1 si Geneva 2, in iunie 2012 si ianuarie-februarie 2014, discutiile esuand insa de fiecare data.

La reuniunea de la Viena va participa pentru prima data si Iranul, principalul aliat al regimului de la Damasc. in capitala austriaca vor mai fi reprezentate SUA, Rusia, Turcia, Marea Britanie, Franta, Germania, Egipt, Liban si Uniunea Europeana, fiind asteptate si alte puteri din Orientul Mijlociu.

Coalitia Nationala Siriana, principala alianta politica de opozitie, nu a fost insa invitata la discutiile de la Viena, a declarat joi pentru Reuters unul din membrii acesteia. 'Aceasta arata lipsa de seriozitate a proiectului, care este doar unul demonstrativ, pentru a schimba vorbe si discursuri, si din care nu poate iesi nimic concret', a acuzat George Sabra.

Razboiul din Siria a provocat pana acum moartea a peste 250.000 de persoane, in timp ce aproximativ 11 milioane de oameni au fost obligati sa se refugieze, multi dintre ei alimentand valul de migratie spre Europa.

Sursa: Agerpres

Tags: siria, criza, reuniune,


VIDEO PROTVPLUS.RO