Comemorare emotionanta la Berlin!

Ultima actualizare: 29-09-2012 12:39

Berlinul a onorat memoria unui german ucis cand incerca sa-si scoata familia din zona sovietica printr-un tunel sapat sub inspaimantatorul zid care pana in 1989 a divizat orasul.

Este o poveste dureroasa din vremurile nu demult apuse ale comunismului. O poveste despre iubire si tradare.

Anul 1962. Trecusera zece luni dupa ce regimul comunist din Germania de rasarit Ridicase Zidul Berlinului. Siegfried Noffke si Dieter Hoetger, prieteni buni, aveau pe atunci 22 de ani. Zidul i-a prins in Germania Occidentala unde plecasera la munca pentru ca primeau salarii mai bune ca acasa.

Au facut cereri de reintregire a familiei, dar comunistii nici n-au vrut sa auda. Atunci s-au hotarat sa puna in aplicare un plan pe cat de indraznet pe atat de periculos:

S-au apucat sa sape dinspre Vestul spre Estul Berlinului, un tunel subteran, lung de 30 de metri, prin care sperau sa-si treaca sotiile si copii din zona ocupata de sovietici.

Insa, dupa sase saptamani de truda, cand ieseau din tunel, au fost intampinati de rafalele de arma trase de agentii Stasi, Securitatea est-germana.

Cel care tradase era chiar cumnatul unuia dintre temerarii prieteni, care lucra pentru Stasi. Dieter, si el ranit, a fost aruncat in temnita, unde a ramas zece ani inainte de a fi "rascumparat" de guvernul vest-german, o practica obisnuita in epoca.

O alta poveste dureroasa la Zidul Berlinului: In 1974, Christa Feurig s-a indragostit de un bucatar elvetian, Peter Gross, care lucra la ambasada tarii sale din RDG. Amandoi au incercat sa ajunga in Vest cu masina barbatului. Au fost tradati, prinsi si inchisi trei ani.

Cel putin 136 de oameni au fost ucisi la Zidul Berlinului, pana cand a fost darmat, in 1989.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO