Ciocniri violente între poliție și protestatari, în Iran, la o manifestație legată de poluarea apei
Mai multe persoane au fost rănite, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o localitate din sud-vestul Iranului, în urma unor confruntări între poliție și manifestanții care protestat față de poluarea apei la Khorramshahr.
„Nimeni nu a fost ucis”, a precizat AFP, citându-l pe viceguvernatorul oraşului, Valiollah Hayati, după ce televiziunea cu capital saudit Al-Arabiya a afirmat că poliţia a împuşcat „cel puţin patru manifestanţi” în aceste ciocniri, informează News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Residents of Khorramshahr last night chanted the demand of all of Iran's ppl: "The mullahs must get lost". Anger in city as authorities fail to provide drinkable tap water. Today's major #FreeIran2018 convention in Paris supports the #IranProtests. @realDonaldTrump @AriFleischer pic.twitter.com/dxcjWWTq5J
— M. Hanif Jazayeri (@HanifJazayeri) June 30, 2018
Potrivit Irna, aproximativ 500 de persoane, „în principal tineri”, s-au adunat într-o piaţă din oraş pentru a le cere autorităţilor să acţioneze împotriva unei recente poluări a reţelei de alimentare cu apă curentă, improprie consumului. Alt grup, căruia Irna nu-i precizează numărul, s-a adunat în faţa unei moschei.
Manifestanţi au incendiat mai multe pubele şi un pod şi au avariat mai multe alte bunuri publice, iar poliţia a tras cu grenade lacrimogene pentru a-i dispersa, scrie agenţia.
Potrivit sursei citate, poluarea apei observate la Khorramshahr şi în oraşul vecin Abadan a antrenat mai multe manifestaţii în ultimele trei săptămâni.
Iranul se confruntă cu dificultăţi economice de mai multe luni. Într-o alocuţiune publică, transmisă în direct duminică de televiziunea naţională, vicepreşedintele iranian Eshagh Jahangiri a apreciat că reintroducerea sancţiunilor americane - suspendate în urma acordului internaţional în dosarul nuclear iranian din 2015 din care Statele Unite au decis să se retragă în mai - este departe de a fi singurul factor de explicaţie.
Protestors in Iran are fighting in the streets for clean water. Our world’s resources are becoming scarce and if we all don’t help each other, cooperate, and share then soon we will all be at war over the most basic things. pic.twitter.com/YR9SsSd6HU
— Eugene Gu, MD (@eugenegu) July 1, 2018
Economia iraniană, a declarat el, suferă de mai multe „rele”, precum o prea mare dependenţă de petrol, slăbiciunea sectorului privat, fragilitatea sectorului bancar.
Situaţia „nu este critică”, ci „specială”, şi impune să fie luate măsuri, a declarat la rândul său ministrul Industriei şi Comerţului Mohammad Shariatmadari, în contextul în care moneda naţională s-a depreciat cu aproape 50% faţă de dolar în şase luni, iar inflaţia accelerează.
Luni şi marţi, comercianţi din Marele Bazar de la Teheran au făcut o rară grevă, în semn de protest faţă de deprecierea monedei naţionale şi obstacole în calea activităţii de care acuză puterea. Scurte ciocniri au avut loc atunci între câteva zeci de contestatari şiforţe de ordine în centrul capitalei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!