Ciocniri violente între poliție și protestatari, în Iran, la o manifestație legată de poluarea apei


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 01 Iulie 2018 13:26
Categorie: Stiri externe
Protest Iran

Mai multe persoane au fost rănite, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o localitate din sud-vestul Iranului, în urma unor confruntări între poliție și manifestanții care protestat față de poluarea apei la Khorramshahr.

 

„Nimeni nu a fost ucis”, a precizat AFP, citându-l pe viceguvernatorul oraşului, Valiollah Hayati, după ce televiziunea cu capital saudit Al-Arabiya a afirmat că poliţia a împuşcat „cel puţin patru manifestanţi” în aceste ciocniri, informează News.ro.

 Potrivit Irna, aproximativ 500 de persoane, „în principal tineri”, s-au adunat într-o piaţă din oraş pentru a le cere autorităţilor să acţioneze împotriva unei recente poluări a reţelei de alimentare cu apă curentă, improprie consumului. Alt grup, căruia Irna nu-i precizează numărul, s-a adunat în faţa unei moschei.

Manifestanţi au incendiat mai multe pubele şi un pod şi au avariat mai multe alte bunuri publice, iar poliţia a tras cu grenade lacrimogene pentru a-i dispersa, scrie agenţia.

Potrivit sursei citate, poluarea apei observate la Khorramshahr şi în oraşul vecin Abadan a antrenat mai multe manifestaţii în ultimele trei săptămâni.

Iranul se confruntă cu dificultăţi economice de mai multe luni. Într-o alocuţiune publică, transmisă în direct duminică de televiziunea naţională, vicepreşedintele iranian Eshagh Jahangiri a apreciat că reintroducerea sancţiunilor americane - suspendate în urma acordului internaţional în dosarul nuclear iranian din 2015 din care Statele Unite au decis să se retragă în mai - este departe de a fi singurul factor de explicaţie.

Economia iraniană, a declarat el, suferă de mai multe „rele”, precum o prea mare dependenţă de petrol, slăbiciunea sectorului privat, fragilitatea sectorului bancar.

Situaţia „nu este critică”, ci „specială”, şi impune să fie luate măsuri, a declarat la rândul său ministrul Industriei şi Comerţului Mohammad Shariatmadari, în contextul în care moneda naţională s-a depreciat cu aproape 50% faţă de dolar în şase luni, iar inflaţia accelerează.

Luni şi marţi, comercianţi din Marele Bazar de la Teheran au făcut o rară grevă, în semn de protest faţă de deprecierea monedei naţionale şi obstacole în calea activităţii de care acuză puterea. Scurte ciocniri au avut loc atunci între câteva zeci de contestatari şiforţe de ordine în centrul capitalei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro

Tags: protest, iran, raniti,

VIDEO PROTVPLUS.RO