Cine sunt ostaticii ucisi din greseala in timpul unui raid american in Pakistan. SUA revizuiesc procedurile de interventie


Ultimul update: Luni 27 Aprilie 2015 07:03
Data publicarii: Vineri 24 Aprilie 2015 09:32
Categorie: Stiri externe

Doi ostatici occidentali ai Al-Qaida, un american si un italian, au fost ucisi din eroare in luna ianuarie, in cursul unei operatiuni americane la granita afgano-pakistaneza, insa Casa Alba a transmis ca operatiunea a urmat protocoalele.

Cu toate acestea, autoritatile americane au anuntat ca vor continua operatiunile pentru combaterea terorismului, dar procedurile de interventie vor fi revizuite.

Cei doi ostatici ucisi din greseala in timpul raidului se numesc Warren Weinstein, cetatean american, si Giovanni Lo Porto, italian. Warren Weinstein era angajat in domeniul umanitar si fusese rapit de Al-Qaida la 13 august 2011 in Pakistan, la domiciliul sau din Lahore (est), in timp ce italianul Giovanni Lo Porto, si el lucrator umanitar, a fost dat disparut in Pakistan in 2012, potrivit CNN.

Sotia lui Weinstein, Elaine, a transmis joi intr-o declaratie de presa ca familia ei este "devastata de stiri", precizand ca rapitorii sotului ei sunt responsabili pentru moartea lui. Elaine Weinstein a adaugat ca familia ei nu intelege in totalitate conditiile in care a murit Warren, insa asteapta cu interes rezultatele anchetei pe care a anuntat-o presedintele Barack Obama.

Autoritatile americane nu au recuperat trupul americanului si nu au facut niciun test ADN pentru a stabili cauza mortii, potrivit unor surse citate de CNN, care arata ca mai multe surse din serviciile de inteligenta au confirmat decesul acestuia, bazandu-se pe dovezi circumstantiale si informatii ale CIA.

Primul ministru italian, Matteo Renzi, si-a exprimat condoleantele pentru moartea lui Giovanni Lo Porto, "care si-a dedicat viata pentru a-i ajuta pe ceilalti."

Informatiile- declasificate dupa patru luni

Raidul aerian american a fost efectuat intr-un fief al retelei Al-Qaida din Pakistan in ianuarie, dar concluziile au fost facute publice joi, dupa ce Barack Obama a ordonat declasificarea lor."Analizarea informatiilor disponibile a condus la concluzia ca cei doi ostatici au fost ucisi accidental in cursul operatiunii. Raidul aerian a vizat o cladire a retelei Al-Qaida, la frontiera dintre Pakistan si Afganistan. Nu putem exprima in cuvinte durerea pentru aceasta tragedie", a subliniat Casa Alba.

Potrivit Presedintiei SUA, in Pakistan au fost omorati si alti doi cetateni americani suspectati de colaborare cu reteaua terorista Al-Qaida. Ahmed Farouq, membru al conducerii retelei teroriste, a murit in acelasi incident, in timp ce Adam Gadahn, considerat purtator de cuvant al Al-Qaida, a decedat intr-un incident separat.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO