Cine este Guido Reil, europarlamentarul german care a catalogat România drept „Vestul Sălbatic al UE”
Guido Reil a făcut declarații controversate în Parlamentul European, comparând România cu “Vestul Sălbatic“, stârnind indignarea europarlamentarilor români prezenți.
Cine este Guido Reil
Guido Reil, în vârstă de 52 de ani, se trage dintr-o familie de mineri, drum pe care l-a ales și el după liceu, conform The New York Times. De-a lungul timpului, el a lucrat în șase mine, dintre care cinci au fost închise. La 18 ani s-a înscris într-un sindicat, a fost și lider sindical timp de peste un deceniu. La 20 de ani, s-a înscris în Partidul Social Democrat din Germania (SPD).
În 2016, după sosirea a sute de mii de refugiați în Germania și ca o formă de protest față de partidul său, Reil a trecut la partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland, Alternativa pentru Germania sau AfD. Partid care a șocat Germania când a devenit primul partid de extremă-dreapta care a intrat în Parlament după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 2019, el a fost ales europarlamentar pe listele AfD.
În 2019, partidul său AfD a primit o amendă uriașă pentru finanțare ilegală. Partidul de extremă dreaptă a fost amendat cu peste 400.000 de euro pentru că a primit finanțare ilegală de campanie în timpul alegerilor regionale, conform The Local. Concret, unul dintre liderii principali ai partidului, Jorg Meuthen, și Guido Reil au primit fonduri de la agenția de publicitate elvețiană Goal AG în 2016, respectiv 2017, deși partidelor politice din Germania li se interzice să primească fonduri de campanie din surse din afara UE. Amenda primită a fost de trei ori mai mare decât donațiile ilegale.
Declarația care a stârnit revolta
În timpul unui discurs în Parlamentul European, unde a fost dezbătură aderarea României și Bulgariei la Schenghen, Guido Reil a cerut respingerea aderării, folosind termeni duri.
El a comparat România cu Vestul Sălbatic, spunând că niciuna dintre țări nu are ce căuta în Schengen și, mai mult, că nu ar fi trebuit să adere nici la Uniunea Europeană. „Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE?”, a spus el.
Fostul premier și actual europarlamentar Dacian Cioloș a avut imediat o replică.
”Aș vrea să-i spun domnului Reil, care văd că nici nu mai e în sală, că dacă România nu și-ar fi făcut treaba la frontiera UE, ar fi văzut dânsul ce înseamnă Far West-ul cu adevărat. Pentru că iată, la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România este încă în afara Spațiului Schengen. Cetățenii români contribuie la PIB-ul altor state membre și, totuși, nu au aceleași drepturi și aceleași libertăți de circulație pe care o au cetățenii țărilor respective. Este profund regretabil și inacceptabil că din motive politice și datorită unor jocuri politice interne în câteva state membre cetățenii români și mediul de afaceri sunt privați de un drept conferit de tratatele Uniunii Europene”, a declarat Dacian Ciolos, adăugân că "orice amânare a aderării României la Schengen este o mână de ajutor pentru care o dați partidelor extremiste și antieuropene din România".