Cine ar putea să îi urmeze lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene


Ultimul update: Miercuri 29 Mai 2019 14:03
Data publicarii: Miercuri 29 Mai 2019 13:58
Categorie: Stiri externe

Liderii Uniunii Europene au încheiat prima rundă de discuții referitoare la cine îi va lua locul lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene.

Summitul desfășurat marți la Bruxelles a divizat două mari puteri - Germania și Franța -, care au viziuni diferite asupra candidaților. Misiunea grea îi revine acum lui Donald Tusk, care va trebui să conducă negocierile.

Dineul de la Bruxelles a fost scurt, iar cuvântul de ordine a fost să nu se discute niciun un nume. În sala reuniunii au avut acces doar liderii ţărilor din blocul comunitar, care au fost nevoiţi să îşi închidă telefoanele. La final au venit și declarațiile.

Prima la pupitru a fost Angela Merkel, cancelarul german, care şi-a reafirmat sprijinul pentru Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European, familia politică din care fac parte Donald Tusk și actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Angela Merkel, cancelar german: ”Nu am discutat nume concrete. Am avut însă o întâlnire bilaterală cu președintele francez Emmanuel Macron care se știe că nu sprijină așa-numiții "spitzenkandidaten", dar va trebui să acceptăm cu toții situația așa cum este.”

De cealaltă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron contează pe sprijinul a opt şefi de stat sau de guvern din familia liberală şi cauta sprijinul altor cinci lideri socialişti.

Emmanuel Macron, președintele Frantei: ”Va trebui să găsim un echilibru între nominalizați. Vreau să existe o imparțialitate, să avem doi bărbați și două femei. Vreau să fie candidați cei care au cele mai bune profiluri. Aș dori un echilibru între familiile politice și totodată un echilibru geografic.”

Pe lângă bavarezul Manfred Weber, ceilalți doi candidați sunt social-democratul olandez Frans Timmermans şi liberala daneza Margrethe Vestager.

Persoana care va fi aleasa va trebui să obţină sprijinul celor 28 lideri europeni şi majoritatea absolută în Parlamentul European. Tratatele prevăd că şefii de stat şi de guvern propun un candidat asupra căruia Parlamentul European se pronunţa şi pentru aceasta trebuie să ţină cont de rezultatul alegerilor europarlamentare. Consensul va fi așadar mai greu de obţinut.

Cele două principale familii politice, de centru-dreapta, respectiv de centru-stânga, rămân cele mai importante, însă împreună, nu mai deţin majoritatea mandatelor, ca până acum.

Pe de altă parte, au câştigat teren naţionaliştii şi verzii.  Cel mai probabil, liderii europeni își vor anunţa decizia la următorul summit UE, pe 20 sau 21 iunie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Chiștoacele, un dezastru pentru mediu. Reacțiile șoferilor prinși că le aruncă pe stradă
Alegeri europarlamentare. Avantajele cardului european de sănătate, formularele care pot salva vieți
VIDEO PROTVPLUS.RO