Tragedie in China! 400 de morti si 10.000 de raniti, in urma unui cutremur!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE - Cel putin 400 de persoane au murit  si 10.000 au fost ranite in urma seismului produs in provincia Qinghai, nord-vestul Chinei. Bilantul ar putea creste pentru ca numeroase persoane se afla in continuare sub daramaturi.

 

14:42 - "Suntem pe cale de a-i salva pe elevii scolii primare din Yushu. Sunt circa 20 de copii blocati. Ne ducem la fata locului pentru a-i ajuta", a declarat pentru postul de televiziune CCTV un oficial din cadrul pompierilor, Kang Zifu. "Actionam, de asemenea, la sediul Biroului de comert si industrie din Jiegu, unde sunt intre 40 si 50 de persoane aflate sub daramaturi. Sunt in viata, am luat legatura cu ele", a adaugat el, subliniind ca 32 de persoane au fost salvate. Potrivit lui Kang, cladirile moderne au rezistat, spre deosebire de locuintele traditionale construite din pamant si lemn.

14:41 - Echipelor locale de interventie, care adesea nu dispun de echipamente pentru a-i dezgropa pe supravietuiori, li se vor alatura in cursul zilei echipe trimise de autoritatile centrale si regionale.

09:50 – Numeroase case s-au prabusit, strazile au fost blocate de alunecarile de teren, iar telecomunicatiile sunt dificile in aceasta regiune muntoasa din Himalaya. Prefectura Yushu, epicentrul seismului, este situata in apropiere de Tibet si are o populatie de 80.000 de persoane, potrivit datelor oficiale. Presa chineza relateaza ca aeroportul din Yushu a ramas fara posibilitatea de comunicare, iar strazile care duc la aeroport sunt avariate.

Citește și
cutremure
Cutremur cu magnitudinea de 7,1 in insulele Solomon, din Pacific
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Televiziunea oficiala CCTV a prezentat imagini cu mai multi soldati si politia armata la ruinele unei case, incercand sa indeparteze daramaturile si sa caute supravietuitori.

09:24 - O echipa formata din 15 membri din cadrul Administratiei chineze a cutremurelor (CEA) a fost trimisa la Yushu, o prefectura tibetana din vestul provinciei Qinghai, potrivit unui comunicat, in timp ce o alta echipa formata din 62 de membri a departamentului provincial din Qinghai este pe drum.

Provinciile invecinate Gansu si Shaanxi se pregatesc si ele sa trimita ajutoare, in timp ce Ministerul pentru Afaceri Civile a anuntat intr-un comunicat trimiterea a 5.000 de corturi, 50.000 de haine de bumbac si 50.000 de paturi. Guvernul provincial a amplasat alte 5.000 de corturi, potrivit comunicatului.

Un ofiter din fortele militare de interventie a afirmat ca numarul copiilor prinsi sub daramaturi nu este cunoscut. "Curatam daramaturile in principal cu mainile goale, pentru ca nu avem utilaje de excavare mari", a declarat Shi Huajie, adaugand ca salvatorii militari nu dispun nici de echipamente medicale.

Seismul a avut loc intr-o zona aflata la altitudine in apropierea Tibetului.

Institutul de geofizica american USGS a estimat magnitudinea la 6,9, in timp ce autoritatile chineze au apreciat ca seismul a avut o magnitudine de 7,1. Biroul seismic provincial a precizat ca mai multe case s-au prabusit in apropierea epicentrului, aflat in comitatul Yushu, dar aici nu au fost inregistrate victime.

Zona afectata de cutremur nu are populatie densa, locuitorii fiind tarani si nomazi de etnie mongola si tibetana, si dispune de importante rezerve de carbune, plumb si cupru.

Mai mult de 85% dintre locuintele aflate in orasul Jiegu situat in apropierea epicentrului s-au prabusit, potrivit unui oficial din cadrul Guvernului local, citat de China Noua. O scoala profesionala s-a daramat si "multi elevi au fost blocati" sub ruine, a adaugat el. "Peste tot pe strazi sunt raniti, multi oameni au rani la cap care sangereaza", a declarat oficialul citat.

Cutremurul a fost inregistrat la ora locala 7.49 (2.49, ora Romaniei), la 380 de kilometri sud-sud-est de orasul Golmud si la o adancime de 46 de kilometri, conform USGS. Seismul a fost urmat de trei replici, cea mai puternica avand magnitudinea de 5,8, a precizat institutul american. Pentru a masura un cutremur, USGS foloseste "magnitudinea de moment" (Mw). Pe aceasta scara deschisa, un cutremur cu magnitudinea de cel putin 6 este considerat puternic.

In august, un seism cu magnitudinea de 6,2 a afectat Goldmud, determinand prabusirea a aproximativ 30 de locuinte, dar nu s-a soldat cu victime.

Cel mai puternic cutremur din China din ultimii ani este cel cu magnitudinea de 8, din mai 2008, soldat cu moartea a cel putin 87.000 de morti sau disparuti, in provincia Sichuan, situata la mica distanta de zona afectata de cutremurul de miecuri.

La 6 luni de la cutremurul din Sichuan, in regiune inca domneste haosul

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Cutremur de 4,8 pe scara Richter in sudul Spaniei!
Cutremur de 4,8 pe scara Richter in sudul Spaniei!

Un seism cu magnitudinea 4,8 a avut loc luni in sudul Spaniei la 24 de kilometri sud-est de orasul Granada, a anuntat Institutul american de geofizica (USGS), relateaza AFP.

Cutremur cu magnitudinea de 7,1 in insulele Solomon, din Pacific
Cutremur cu magnitudinea de 7,1 in insulele Solomon, din Pacific

UPDATE: Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,1, s-a produs duminica in apropiere de insulele Solomon, in vestul Pacificului, a anuntat institutul american de geofizica, USGS, citat de AFP.

Insula indoneziana Sumatra lovita de un cutremur de 7,8 pe scara Richter
Insula indoneziana Sumatra lovita de un cutremur de 7,8 pe scara Richter

Un seism cu magnitudinea 7, 8 a lovit in urma cu cateva ore insula indoneziana Sumatra. Populatia a intrat in panica si au fost emise alerte de tsunami pe coastele Indoneziei, dar si in Thailanda.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.